Weeks marcà el seu regnat amb 4 ors al Balear absolut d’hivern. Cladera i Vila, bronzes nacionals Sub23.

La 41ª edició del Campionat de Balears absolut d’hivern deixà una reina indiscutible, Amelia Weeks. La jove del Pegasus AC aquest dissabte 4 el pòquer de títols a les seves quatre participacions a l’esdeveniment: les dues proves de 60 metres i els dos relleus. La pista de Magaluf fou l’escenari on tingué lloc una edició del campionat amb molt bones competències, alguns bons registres invalidats pel vent en la part central del dia i algunes dades estadístiques per a la història. 

La protagonista més destacada fou Weeks, qui al seu primer any com atleta Sub18 aconseguí el repte de sumar quatre ors a les seves quatre actuacions del dia: tot i la dura competència, i amb equips molt competitius. El primer triomf de Weeks es donà als 60 metres llisos on encapçalà un pòdium compartit amb Ivana Peralta i Alba López. Els espectaculars temps respectius de 7.47, 7.55 i 7.65 quedaren invalidats pel vent de +3.1, però tornaren a donar evidència de l’altíssim nivell de la velocitat balear femenina. Weeks tancà la primera jornada col·laborant del triomf del Pegasus al 4×60, un relleu extraordinari que registrà gràcies al quartet format per Alba López, Mariama Oliver, Neus Borràs i la pròpia Weeks, un temps de 26.78, amb més de 5.5 segons d’avantatge i només superat pels dos millors equips masculins! Weeks completà la seva memorable jornada amb el triomf al 60 m/tanques (amb formidables 8.80 legals, +1.8) i al relleu 4×400 que el Pegasus signà amb 4:09.14. 

El campionat femení deixà altres actuacions memorables, com la imponent victòria d’Ivana Peralta (Siurell-Sa Sini) als 200 metres (24.73 +0.0, mínima nacional) o la d’Alba Serrano (Diana AC) als 400 (56.33, també mínima); l’imperial triomf (ja van tres seguits) per la Sub18 del Sa Raval Alba García als 5.000 marxa (27:55.31, mínima), on Aina Font (Pegasus, plata) també aconseguí el premi de la mínima (28:32.36). Joana Mª Rigo (Lô Esport Menorca) signà un poderós doblet daurat al 1.500 (4:52.62) i 3.000 (10:17.32), prova aquesta darrera en què es registraren dues mínimes nacionals més: Jimena Pons, Sub16 del Cecome Menorca Atletisme estigué sensacional i es féu amb la plata amb 10:20.57, i Suana Fernández, F40 del Playa de Castellón, fou quarta amb 10:31.63. La setena mínima nacional de les dones arribà de les cames de Lida López: la F45 del Cecome Menorca registrà sensacionals 1:01.70 a la final dels 400 metres. 

Si la categoria femenina fou liderada per Weeks, la masculina ho fou per Marc Escandell. El Sub20 del Siurell-Sa Sini signà també un ple de victòries a la seva jornada, si bé ell només actuà en tres ocasions. Pel dematí, el formenterenc revolucionà els 60 metres llisos on s’imposà amb màgics 6.75, una marca extraordinària que com a la final femenina, fou invalidad pel vent excessiu (+4.4), mentre que tancà la primera jornada a l’anell amb l’equip del 4×60 del Siurell, campió en 25.77. L’horabaixa, Escandell aconseguíel seu particular triplet  gràcies a la seva victòria al doble hectòmetre, un 200 que arribà sense el defensor del títol, Sebastià Pons, i amb una final estranya que només tingué 4 atletes a l’arribada, però sense llevar cap mèrit a l’excel·lent forma del júnior: 22.31 (+0.0) i amb reserva als metres finals… 

El campionat masculí només tingué una mínima nacional (vàlida), però fou absoluta: José Ángel Pinedo aconseguí el seu catorzè tìtol hivernal al llançament de pes gràcies a un quart intent de 18,71 metres. D’altra banda, la categoria deixà altres moments pel record d’aquesta edició: el doblet daurat del Sub20 Martí Cerdà (Claudia Troppa SC) a alçada (1,88) i triple salt (13,29 +2.6), el títol del Sub23 Sergi Carbonell a perxa amb sensacional marca personal de 4,30, o el novè títol consecutiu de Carlos Oses (Siurell) als 60 m/tanques amb 7.87, això sí, amb vent de +5.2. Els 3.000 metres llisos, que deixaren el primer títol autonòmic absolut per Adrià Ceballos (FC Barcelona, 8:36.63), foren la millor avantsala abans dels emocionants relleus llargs: es registraren tres mínimes nacionales gràcies a les brillants actuacions dels Sub18 Mark Roper (CA Pitiús, 8:44.33) i Martí Ginard (Lô Esport, 8:46.74) i del M45 César Rodríguez (CA Pitiús, 9:13.81). 

El medaller del campionat quedà encapçalat pel Pegasus i pel Siurell-Sa Sini, tots dos amb set ors al seu botí, si bé el club calvianar tingué més subcampionats (7) i una major suma total de metalls (19). Fou a més a més una edició especial gràcies a la recuperació de les premiacions in situ als tres millors de cada prova. 

Antequera 
Si es pogué trobar a faltar res a l’espectacle viscut a Magaluf fou la presència d’alguns dels millors Sub23 illencs, que es trobaren disputant obrint la sèrie de nacionals en pista coberta d’aquest mes de febrer, en el seu cas a Antequera, Màlaga. Foren només 4 atletes però els quals deixaren una nova excel·lent representació pel nostre atletisme. 

Dissabte horabaixa, Laura Radó (Speed Club) quedà a les semifinals de 800 metres amb 2:17.94 (tretzè temps de la ronda), però sí que superaren ronda Esperança Cladera (Unicaja Jaén-Paraíso Interior), 24.97 a les sèries (4t temps) i 24.48 a semifinals (2n temps) dels 200 metres, així com també Inés Pascual (Valencia Atletismo), 8.68 a les sèries dels 60 m/tanques (8è temps). Diumenge dematí arribaria l’èxtasi per l’atletisme balear, primer amb la classificació de Pascual per la final de tanques (amb poderosos 8.59, 5è temps de la ronda) i pocs minuts després, amb la celebració de tres vibrants finals amb presència balear. 

Primer fou Cladera, participant a la final A dels 200, on es classificà segona amb el tercer millor temps de la ronda, 24.55 i un bronze com a nou pòdium nacional per la mallorquina entrenada per Juan Sancha. Molt poc després, Pascual completà la seva excel·lent actuació a Antequera amb una cursa perfecta en 8.49, marca personal i a només una passa del pòdium, quarta. Però encara quedava un aspirant balear en acció: al passadís de salts, el menorquí Nicolás Vila (Universidad de Oviedo) competia a un concurs de triple salt on a la segona ronda s’havia posat líder amb un fantàstic intent de 15,12 metres, marca personal a només 3 centímetres de la millor marca balear Sub23 en sala. Vila no millorà més, i a la tercera ronda el superà un company, a la quarta un altre… però ja no hi hagué mes moviments, i així es penjà la medalla de bronze. 

 

Resultats – XLI Cpat. Balears Absolut d’Hivern (Magaluf, 4-Feb) 
Imatges – Premiacions del Cpat. Balears Absolut d’Hivern 
Imatges – Dani Espada (resum gràfic), MiguelezTeam (RFEA), Speed Club