Valencia tornà a oferir les seves virtuts a milers de corredors, amb un Merzougui i un Fiol estel·lars

Pel que fa a l’activitat dels nostres atletas fora de les Illes, molts d’ells tingueren aquest cap de setmana marcat en vermell al seu calendari amb motiu d’una prova: la Marató de València. La que als darrers anys s’ha convertit en la marató internacional amb millor progressió del món ho tornà a fer, i amb una organització i un circuit excel·lents, superà les expectatives de participants i aficionats, que veieren, entre d’altres fites, com els guanyadors d’aquesta edició es convertien en els tercers millors atletes de sempre a la modalitat, o com la catalana Marta Galimany batia el rècord d’Espanya amb 2h26:14. 

Però naturalment també hi hagué bones notícies pel nostre atletisme, no només pel gran nombre d’atletes populars illencs que hi prengueren part, sinó també pels èxits d’alguns dels notres referents federats. Com al 2021, el millor tornà a ser Abdelaziz Merzougui. L’atleta de l’ADA Calvià, un any després del seu formidable debut a la distància, tornà a València en molt bona forma i en condicions de batre fins i tot el rècord de Balears de Toni Peña (2h07:34). El seu pas per la mitja marató fou sensacional, en 1h03:22, i encara més, es veié capaç d’incrementar el ritme superat el quilòmetre 31, però llavors aparegueren les molèsties que el feren frenar, amb la qual cosa perdé segons a poc a poc… i també el rècord, que haurà de tornar a intentar. Tot i això, Merzougui es classificà en 19ª posició, fou el tercer millor espanyol (només per darrere de Tariku Novales i Ayad Lamdassem), i la seva marca personal de 2h08:00 ja el situen com a 12è espanyol de tots els temps. 

L’altre gran protagonista pel nostre atletisme a València fou Tolo Fiol. El veterà fondista mallorquí ho tornà a fer, i després d’una bona preparació aquesta tardor, tornà a millorar la seva marca personal. El pobler del Can Calco Hotels, a poques setmanes de convertir-se en atleta M55, trencà la barrera de les 2h30 fins espectaculars 2h29:38. Als seus 54 anys, Fiol es consolidà tercer millor M50 nacional de la història, amb la fita afegida en aquesta ocasió, de guanyar la categoria a la prestigiosa marató valenciana. I una vegada més, fent veure com si els anys no tinguessin en ell el mateix efecte que sobre la resta d’atletes. 

D’entre tota la comunitat balear restant participant aquest diumenge a València destacà especialment la figura d’Alejandro Álvarez. L’atleta M35 del Diana AC també culminà una excel·lent preparació amb un èxit amb forma de marca personal per ni més ni manco que deu minuts, fins els més que notables 2h36:42. A continuació, els millors registres els signaren l’eivissenc Ignacio Ribas (CA Ibiza, 2h45:59), David Campuzano (Sporting Calvià, 2h47:56)… 

Burgos, Granollers… i Cork 
Com és natural, la Marató de València acaparà el principal focus d’activitat nacional d’aquest diumenge, però els nostres atletes no deixaren les seves petjades únicament a la capital del Túria. Dues proves de cros nacional es celebraren i totes dues comptaren amb atletes mallorquins… i de primer nivell en el cas del Cross de la Constitución celebrat a Aranda de Duero. A la prova burgalesa competí Mario Mola (ADA Calvià), qui tornà a provar-se al camp a través amb una més que digna sisena posició (30:41 sobre 9.400 metres). D’altra banda, al LVI Cros internacional de Catalunya, disputat a Granollers (Barcelona), competiren alguns joves del CE Total Team, d’entre els quals destacà especialment Joao V. Puigrós, tercer a la cursa Sub14 amb 10:43 sobre els 3.000 metres de prova. 

Finalment, cal tornar a esmentar a Sandra Vadell, qui continua el seu periple per terres irlandeses amb gran adquisició d’experiència i sense perdre gens ni mica la seva bona projecció atlètica. Aquest diumenge participà del campionat nacional de les categories de promoció, al qual prengué part de la cursa Sub17 femenina. Vadell, encara Sub16 del Diana AC, de l’Ennis Track AC a l’illa irlandesa, es classificà en meritòria 41ª posició amb 16:50 (sobre 4.000 metres de recorregut), fou la millor del seu club, quart classificat. 

 

Imatges – ADA Calvià, Tolo Fiol, Iván Arlandis (Las Provincias); CE Total Team, Diana AC