Sa Llego regressà amb força, fum i fervor i tornà a honrar Sant Antoni tres anys després

I finalment, tres anys després, el segon dissabte de l’any… ens tornà a deixar Sa Llego. Una de les proves en ruta més tradicionals del nostre calendari pogué tornar-se a celebrar després de dos mesos de gener sense poder-ho fer. Dues revetlles de Sant Antoni que no foren el mateix per l’atletisme popular en general, la gent de Sa Pobla en particular, i ja no només per les dificultats derivades de les restriccions per la pandèmia, sinó pel fet de no poder celebrar la part esportiva de la festa, una part que gràcies a la implicació del Club Atletisme Joan Comes i del consistori local, ja forma part de la tradició. 

Sa Llego tornà aquest dissabte 14 amb tota la seva esplendor, i encara renovada una mica més, gràcies a la versió nocturna incorporada enguany al programa de l’esdeveniment. 

Els primers que gaudiren d’aquest retorn foren els més menuts, amb una nova edició de Sa Llego Minyona. A prop de 500 joves d’entre 0 i 15 anys, repartits a tres curses per edats, posaren l’aperitiu a una tarda pel record. Una estona després, la prova principal, els 7,8 quilòmetres de Sa Llego original, brindà, amb el famós pregó realitzat per Miquel Capó ambientant els segons previs a la sortida, els coets immediatament posteriors al tret, i les gambades de més de 1.000 corredors i quasi 500 caminants.

Tot formà part d’una celebració que en el seu aspecte més estrictament esportiu quedà encapçalat pels atletes de l’ADA Calvià. El triatleta Jordi Garcia (CN Badalona) compartí lideratge amb Lucas Mola (ADA Calvià), però es mostrà superior al darrer tram, per a aconseguir l’emblemàtic triomf amb un temps de 23:33. Mola repetí el segon lloc de 2020 amb 23:41, mentre que el seu company d’equip Aziz Boutoil, també repetí tercer lloc, enguany amb 23:47. Isabella Orellana, de l’Endurance THB, fou la millor fèmina gràcies a un temps de 28:53, amb ampli marge respecte Chloé Serra (VIVA Es Raiguer, 30:12) i Mª Florencia Cataldo (CE Palmarunners, 30:19), segona i tercera de la categoria. 

Amb l’arribada dels darrers corredors i caminants, començaren els preparatius de l’acte final: una ambientació digna d’una enyorada festa de Sant Antoni, amb llums de colors vermell al tram final del recorregut i torxes al llarg de tota sa llego. Una manifestació que bé podria fer sentir orgullós al mateix Sant Antoni… i a més d’un dimoni. La participació d’aquesta primera edició no superà els 70 classificats (degudament equipats amb llums frontal i dorsal), però això no llevà nivell als seus guanyadors: Miquel Àngel Capó i Marta Obrador, quart i cinquena tres hores abans a la versió diurna, estrenaren el palmarès d’una cursa que de ben segur es consolidarà als propers anys, perfeccionant encara una mica més, el matrimoni entre esport i tradició cultural que es dona a Sa Pobla cada segon dissabte de gener. 

Enguany foren més de 2.000 persones, de totes les edats i nivells, les que donaren vida a una prova especial, que precisament aquest 2023 complí 40 anys de la seva primera edició. Llarga vida a Sant Antoni, doncs. Llarga vida a Sa Llego. 

València i Jaén 
La vesprada de dissabte 14 també deixà una altra manifestació esportiva prèvia a la festivitat de Sant Antoni. A Jaén tingué lloc una nova edició de la Carrera Urbana internacional ‘Noche de San Antón’, la qual precisament també complia el seu 40è aniversari i que enguany comptà amb la participació de David Palacio. L’atleta balear, enguany sota els colors de l’Alcampo Scorpio 71, cobrí els 10 quilòmetres en 32:51, classificant-se entre els 25 millors d’una prova d’altíssim nivell. 

Ja diumenge dematí, fou torn per una de les proves de ruta més esperades del calendari nacional: els 10K Valencia Ibercaja, una prova rapidíssima a l’emblemàtica capital espanyola del running. I novament allà competiren alguns dels notres corredors de referència. Aquesta vegada, el millor classificat de la nostra federació fou Iñaki Pena-Manso. El corredor d’origen madrileny, enguany a les files de l’Endurance THB, registrà un excel·lent temps de 31:37 (li serví per ser el 187è). Poc més tard creuaren la meta Martí T. Cuart (Amistat-NovomarHotel, 31:55), Pablo Gallego (Lô Esport, 32:46), Pere Castell (Atletisme Inca, 32:54)… A la categoria femenina, l’argentina resident a Mallorca des de 2020 Mari Luz Tesuri fregà la seva marca personal amb portentosos 33:11 (22ª), Bel Calero (JA Berga) registrà 36:11, i Francisca De Villalonga (Sporting Calvià), 38:43. 

 

Resultats – Sa Llego 2023 (edició nocturna
Imatges – Ponç Bover, Emilio Queirolo (Última Hora), Toni Barceló;