La ruta oferí ampla diversitat entre Mallorca i Formentera

L’activitat en ruta del cap de setmana fou quantiosa amb un total de 5 proves populars al calendari balear, proves repartides entre les delegacions de Mallorca i Formentera. 

Dissabte dematí tingué lloc la III Cursa solidària contra el NOMA, a Binissalem, una prova no competitiva que fregà la quarentena de participants en favor de la Fundació Campaner. Ja l’horabaixa del mateix dissabte, el municipi de Campos celebrà una nova edició de la cursa més antiga del nostre calendari, la Semi-marató Fira de Maig, que enguany ha arribat a la seva XLIVª edició. Amb més de 200 atletes participants a les diferents modalitats, la prova estel·lar (12,5 quilòmetres) tingué com a guanyadors a Biel Forteza i Marga Adrover, ambdós del CA Campos, amb temps respectius de 37:57 i 46:06. Jaume Bauzá, Miquel Capó, Mónica Bello i Garbiñe Sánchez completaren el quadre d’honor de la distància, mentre que a la cursa curta, sobre 6,5 quilòmetres, s’imposaren Tom Bens (21:12) i Aina Lozano (26:32). 

Ja diumenge dematí, el protagonisme quedà repartit a dos indrets però amb un denominador comú: l’ambient escolar. Mentre Palma acollí la IX Cursa Cooperativa CIDE, Sa Pobla sumà una nova edició, ja la Vª, de la Cursa CEIP Sa Graduada. La cooperativa palmesana celebrà curses infantils molt animades pels més menuts, a més a més d’una prova principal de 6,3 quilòmetres amb Andoni Irazusti (CA Getxo) i Marina Grosso (CT Montuïri) com a guanyadors absoluts, amb temps respectius de 22:41 i 25:21. Daniel Oliver, Pedro Olmo, Xisca Llobera i Eva Mª Murillo completaren els pòdiums absoluts. D’altra banda, el programa de Sa Pobla, ben similar amb proves per infants i una cursa principal de 5,7 quilòmetres, veié com Bel Calero (JA Berga) continuava el seu monopoli al palmarès, cinc de cinc, enguany amb un temps de 22:44. amb Lucas Mola (ADA Calvià) com a guanyador masculí (18:36). Andreu Marimón, Rafael Ángel, Clara Carbonell i Esperança Seguí completaren els respectius pòdiums. 

Formentera 
La prova que completà l’ampla oferta popular del cap de setmana fou la Mitja marató de Formentera. La gran prova de ruta de la pitiüsa menor, juntament amb els 8 Km Sant Ferran-La Savina, tornaren a “aturar” l’illa dissabte 13 de capvespre amb una participació total superior als 2.500 atletes. 

Enguany la prova reina fou testimoni de la revàlida del guanyador de 2022, Borja Rodríguez, però amb una peculiaritat substancial: l’atleta del AA Móstoles destrossà el rècord de la prova i el deixà en espectaculars 1h08:52. Però aquesta fita no arribà de forma aïllada, ja que el segon classificat, Manuel Moltenia (GS Villa Guardia) també millorà l’anterior plusmarca, amb 1h09:38, participant d’una edició històrica. El pòdium el completà Pablo Aragó, amb 1h10:47. Per la seva part, la guanyadora femenina deixà el cinquè millor temps de la categoria a la història de la prova. Marina Casals (CN Vic) es féu amb el triomf amb un excel·lent temps de 1h23:18, pels 1h23:56 de Cristina Álvarez (Skando RT) i els 1h24:32 de Judit Pujol (Geieg), formant un pòdium de gran qualitat. 

Pel que fa a la prova curta de l’esdeveniment, els 8 quilòmetres entre Sant Ferran i La Savina oferiren la versió més accessible de la festa. Més de 1.000 participants gaudiren d’una prova que fou guanyada per Sergi Moreno (CT Montornés) i Cristina García, ell amb un temps de 28:46, ella compartint l’arribada amb la segona classificada, Carla García, 32:40 per 32:41. César Deleyto, Paco Ruiz i Silvia Sorio completaren el quadre d’honor de la distància. 

Santander 
La plana nacional del cap de setmana ens dugué a Santander, on tingué lloc el Campionat d’Espanya en ruta per les proves de mitja marató, 5 Km i milla, esdeveniment múltiple que comptà amb la participació de tres atletes illencs. 

La fita més rellevant la signà la menorquina Maria Pallicer. La ferrerienca continuà donant forma al seu excel·lent inici sobre la categoria F45 i, aquesta vegada sobre la distància de mitja marató, es penjà la medalla de bronze amb un temps de 1h21:16. Fou a més a més la 18ª a la classificació femenina absoluta. Per la seva part, Gloria Mª Tejado (Atl. Santa Eulària) es classificà 16ª F35 amb un temps de 1h32:42. Qui completà la terna balear a Santander fou Sergi Reurer. El menorquí del Lô Esport prengué pat al campionat de 5 Km, on fou 44è amb un notable temps de 15:15. 

 

Resultats – XLIV Semi-marató ‘Fira de Maig’ – Memorial Toni Lladó (Campos, 13-Mai) 
Resultats – XIV Mitja marató de Formentera (8 Km Sant Ferran – La Savina
Resultats – IX Cursa Cooperativa CIDE (Palma, 14-Mai) 
Resultats – V Cursa solidària CEIP Sa Graduada (Sa Pobla, 14-Mai) 
Imatges – Elitechip, Consell Insular de Formentera, Maria J. Pallicer