Palma i Formentera sumaren la seva dosi d’atletisme al dia festiu

Aquest festiu del 12 d’octubre l’atletisme popular tingué doble protagonisme al nostre calendari, gràcies a dues proves que tingueren lloc a Palma i a Es Caló de Sant Agustí, a Formentera. 

A la capital balear tingué lloc una nova edició de la Cursa ‘Ciutat de Palma’, prova organitzada pel MultiPalmaEsports amb la Gran Via Asima com a escenari que inclogué al seu programa proves de 5 i 10 quilòmetres, a més a més de milles infantils i per adults. 

La jornada s’obrí amb la distància mitjana, que fou la més concorreguda del dematí amb 120 classificats. Aquí triomfaren els atletes de l’Amistat-Novomarhotel Tomeu Rigo i Andrea Emery. Rigo compartí en tot moment el cap de cursa amb Alejandro Álvarez, del Diana AC, i Biel Company, especialista en trail del Tirany SM2, i no fou fins els darrers 500 metres, abans del darrer gir, quan Rigo aprofità el seu millor final per a fermar la victòria. Al seu temps de 16:03 el seguiren els 16:06 d’Álvarez, pels 16:21 finals de Company, encarregats de completar el pòdium. D’altra banda, la Sub23 Emery avançà pel recorregut en tot moment en solitari, però amb un marge cada vegada menor. Finalment, el seu triomf fou ajustat, 18:59 pels 19:06 que signà Isla Smith, del Malift MallorcaTrail, qui veiè com tot i la seva progressió no assolia la posició d’Emery. Tercera fou Mª del Mar Barroso, del CM Mallorca, amb 20:49. 

L’episodi central del dematí a Son Castelló correspongué a les milles. Les infantils foren per Jana Alguersuari (liderant una cursa dominada imponentment pel Diana AC) i per Alex Chicano, de l’ADA Calvià (tot i veure en primera posició al Sub23 Christian Muñoz -VIVA Es Raiguer-, per error), amb temps respectius de 5:55 i 5:00. Pel que fa a la milla d’adults, aquesta quedà dominada de cap a fi per Thomas Houzet i Ariana Robles. L’atleta d’origen francés del VIVA Es Raiguer no oferí alternativa a la seva victòria, la qual signà amb poderosos 4:36; mentre que la Sub18 del CA Torrent deixà molt bona impressió amb notables 5:20. 

La jornada es tancà amb els 10 quilòmetres, que registraren més d’un centenar de participants i les victòries d’Iñaki Pena-Manso i Amelia Álvarez. La cursa començà amb el jove Sub18 Antoine Lothe encapçalant la prova en solitari a fort ritme, fins que fou neutralitzat pel grup perseguidor complit el primer terç de prova. Llavors lideraren la competició Miguel Ángel Fidalgo (ADA Calvià), Joan Marin (Amistat-Novomarhotel) i Iñaki Pena-Manso (CM Mallorca), però a partir de la tercera de les quatre voltes, aquest darrer ja imposà el seu gran estat de forma actual, amb el qual ni Fidalgo ni Marin pogueren fer res. El triatleta madrileny avançà fins a la meta imparable, per a apuntar-se un nou triomf en bons 32:40, pels 33:05 de Marin i els 33:11 de Fidalgo. Quant a la categoria femenina, la Sub23 del VIVA Es Raiguer Amelia Álvarez no tingué tanta oposició i gaudí d’un lideratge en solitari des del primer gir al circuit. Signà la seva victòria amb 40:11, pels 42:36 de Susana Fernández (Playas de Castellón, just després d’haver corregut la milla i ser segona) i pels 46:19 d’Edelweiss Farrús, del Diana AC. 

La Mola 
Aquest dimecres festiu deixà també el retorn de l’atletisme popular a l’illa de Formentera. El Caló de Sant Agustí fou el punt de partida per la XXIVª Pujada a la Mola, al llevant de l’illa, un esdeveniment que congregà a quasi 80 participants d’entre els quals els millors foren Ignacio Cardona i Inés Callahan. 

Cardona, del CA Llebeig Xàbia, imposà la seva veterania i superà tots els representats del GE Espalmador, que no obstant això sí que completaren el pòdium. Als 35:14 de Cardona, seguiren els 35:45 de Martí Juan i els 36:28 d’Alexander Quesada, ambdós del club local. Quant a Callahan, el seu poderós inici la deixà en solitari amb prou marge, i tot i que Maria Mayans (Trideporte.com) realitzà millor segona part, no fou suficient per aconseguir la victòria. Callahan, F40 independent, registrà 50:13 pel seu triomf, des de la trentena posició de la general, pels 50:53 de Mayans i els 54:03 d’Alba Furniet (GE Espalmador), qui completà el pòdium. A la pujada juvenil, la Sub18 Elma Juan, també de l’Espalmador, s’imposà amb facilitat amb 13:42. 

Però aquest dia festiu el nostre atletisme no limità la seva activitat a l’àmbit regional. Seguint amb el circuit de clàssiques d’aquest inici de tardor, tingué lloc a Jaén la XXXIV Milla internacional ‘Manuel Pancorbo’. Allà competiren un total de quatre de les nostres estrelles a la prova d’èlit femenina, on la millor fou la Sub23 Andrea Romero, novena amb 5:03, mateix temps que l’estrella local, Natalia Romero, desena. La campiona nacional de 800 Lucía Pinacchio (FC Barcelona) finalitzà onzena amb 5:11, mentre que Daniela García (New Balance Team) signà aquest pic una actuació testimonial amb 6:14 (17ª). 

 

Resultats – Cursa ‘Ciutat de Palma’ 2022 
Resultats – XXIV Pujada a La Mola 
Imatges – Dani Espada (Palma, resum gràfic); Elitechip; Ayto. Jaén