Pallicer i Mola, reis dels 10 quilòmetres i darrers campions autonòmics del 2022 a Montuïri

Aquest dimarts 6 de desembre el nostre calendari celebrà el retorn d’una prova més després de dos anys d’absència, els 10 Km de s’Hostal, a Montuïri, novena edició que a més a més celebrà el campionat regional de la modalitat sobre el circuit homologat estrenat aquest setembre. 

Aquí es proclamaren campions (els darrers d’aquesta temporada 2022) Maria Pallicer i Lucas Mola. Especialment valuosa fou la victòria de la menorquina, qui revalidà el seu títol de 2021 amb un registre antològic de 34:55. La ferrerienca, a menys d’un mes de complir els 45 anys, demostrà un estat de forma excels, i sense admetre lluita pel títol autonòmic, ja passà en solitari l’equador de la cursa en ambiciosos 17:17. Cal recordar que el passat setembre, en l’estrena del mateix circuit, Pallicer ja s’imposà a la distància, però després de passar en 17:12 el pas intermig i de deixar-se anar la segona meitat de cursa (registrà 37:14 finals). Però aquest dimarts fou diferent, i tot i la similitud del parcial, la defensora del títol sostingué la lluita contra el cronòmetre i creuà la meta en magistrals 34:55, marca personal i segona millor marca balear de sempre, a només 12 segons del rècord d’Atteneri Tur (2018, València). Passà minut i mig per a poder completar el pòdium, però això parla més de la fita de Pallicer, que no d’una competència moderada. Bel Calero (Malift MallorcaTrail) es penjà la plata amb notables 36:28, i molt a prop d’ella entrà Rosa Córdoba (CA Montuïri), bronze absolut (i plata F40) amb excel·lents 36:40, marca personal. 

Quant a la categoria masculina, la cursa presentà tres principals aspirants al pas pel seu equador: Lucas Mola, Adrián Guirado i Aziz Boutoil, qui defensava títol. Però després del pas intermig en 15:27 (i ja 100 metres de distància respecte els perseguidors més propers), fou Mola qui es mostrà més fort i regular, per a fer-se amb el títol quasi doblant els parcials, total de 31:02. Com al setembre (quan Mola fou el millor després de l’africà Yerga), Guirado arribà a continuació. L’atleta de la PD Santa Eulària es féu amb la plata balear amb 31:14, mentre que Boutoil, company d’equip de Mola a l’ADA Calvià, s’hagué de conformar amb el bronze en 31:22. 

Els títols per equips foren per les dones del CA Montuïri (gràcies a una suma de 1h57:17) i pels homes de l’Amistat-NovomarHotel, que tingueren un equip molt compacte per a un total de 1h38:21. Quant a la resta de títols autonòmics individuals, els campions més joves de la jornada foren els Sub20 Joana Mª Rigo (quarta de la general amb interessants 37:46) i Felip Marquès (Círculo Sollerense, 35:42). A continuació s’afegiren els Sub23 Amelia Álvarez (VIVA Es Raiguer, 39:28) i Miquel Salom (CA Montuïri, 33:18), i entre els màsters, pujaren al calaix més alt Mª Magdalena Socies i l’esmentat Boutoil (Màster 35), Pallicer i José Luis Lobay (40), Nuria Pérez i César Rodríguez (45), Margalida Umbert i Vicente Gadea (50), Silvia Picó i Vicente Ogazón (55), Simplicio Sánchez (60), Ramón García (65) i Antonio Jurado (70). 

Fou un campionat de Balears que registrà 185 classificats, però que en conjunt amb els participants populars disposà d’una massa superior als 350 participants. A més a més, simultàniament a la cursa principal, es donà la sortida a la novedosa de 4 quilòmetres, que tingué com a guanyadors a Tomeu Rigo (Amistat-NovomarHotel) i Marian Campillo (THB Endurance), amb temps respectius de 13:12 i 15:53, i la sempre emotiva participació de Joan Barceló i Francisco Cuadrado, dos dels nostres súper veterans a pocs mesos de complir els 80 anys.

La primera hora i mitja de la jornada disputà sis curses infantils que també ajudaren a animar encara més una jornada que tornà a gaudir de la sempre implicada organització del CA Montuïri, encapçalada per Esteve Barceló, amb Juan Carlos Higuero col·laborant de les tasques de locució, i amb la presència d’honor del Sub23 Adrià Ceballos, qui aquesta mateixa setmana debutarà com a internacional al seu primer equropeu de cros. 

 

Resultats – IX 10 Km s’Hostal (VII Cpat. Balears
Imatges – Dani Espada (resum gràfic)