Logo

Montuïri vetlla per la nova gran festa de l’asfalt a Mallorca

Qui havia d’imaginar que un poble de gairebé 3.000 habitants censats el 2021, situat al pla de Mallorca, havia de convertir-se en epicentre de l’atletisme popular el darrer diumenge de l’estiu 2022… en mode d’aparador internacional! 

Aquest podria ser un resum d’allò que li espera al poble de Montuïri aquest cap de setmana, concretament diumenge 18 dematí, gràcies a la primera edició de la Mitja marató i 10 Km internacionals de Montuïri. Amb un desplegament heroic per a fer front a una organització costosa però igualment ambiciosa, Esteve Barceló, president del CA Montuïri i director tècnic de la prova ha invertit hores i hores per a poder fer realitat la celebració d’una cursa de nivell internacional a l’emblemàtic poble de Montuïri, de tanta tradició atlètica. 

I d’entre tots els al·licients que pot oferir la prova sobresurt el fet d’oferir dos circuits homologats per la RFEA. Sí, sí, dos, perquè tant la prova de 10 quilòmetres com la de 21,098 es realitzaran sobre circuits certificats per a la validesa de les marques que es registrin a la prova, ja sigui per a marques mínimes, posicionament a rànquings, accés a proves de prestigi o fins i tot, qui ho sap, per a batre qualque rècord… 

Sens cap mena de dubte, aquest és un argument de prou pes que, tot i el període de l’any que ens trobam, atreurà a molts de corredors no només mallorquins sinó també de la resta de les nostres illes, que cercaran una bona prestació que gaudirà de reconeixement oficial. I d’entre tots els participants que procuraran aquesta fita, hi haurà alguns atletes de primeríssim nivell que de ben segur aconseguiran marques de prestigi internacional. Com a caps de cartell, la mitja marató comptarà amb l’etíop Dejene Hailu Bikila, atleta encara Sub20 que no obstant la seva joventut aquest recent mes de juny registrà a Gqberha (Sudàfrica) un fantàstic temps de 1h01:16. A la distància curta, el seu compatriota Berihum Yerga (2002) cercarà rompre el cronòmetre als 10 quilòmetres, una distància que té molt ben controlada com demostren els 28:06 amb què fou segon als 10 Km ‘Playa d’en Bossa’ del passat mes de gener a Eivissa. 

Quant a la quota d’il·lustres locals, els 21,098 quilòmetres comptaran, entre d’altres, amb Aziz Boutoil (ADA Calvià), campió de Balears de 5.000 aquest 2022, Adrián Calvo (Alaior Esport), campió de Balears de 3.000 metres aquest darrer hivern, Adrià Ceballos (FC Barcelona), Sub23 d’imponent progressió als 3.000 m/obstacles (8:56) i 5.000 metres (14:35) aquest 2022, a més a més del pobler Toni Gran (VIVA Es Raiguer), qui vol reaparèixer al circuit de ruta amb una gran actuació. A la plana femenina encapçalarà el llistat de renoms Mª Luz Tesuri. L’argentina del CA Adidas, acreditada en 1h14:48 el 2018 a Buenos Aires, ha registrat més recentment 33:10 a Laredo aquest passat mes de març, sense deixar de mostrar una versatilitat majestuosa a distàncies des dels 1.500 fins la mitja marató. 

Pel que fa als 10 Km i sobre les confirmacions oferides, els aspirants locals semblen liderats per Adrián Guirado (PD Santa Eulària) i Lucas Mola (ADA Calvià): tant l’eivissenc com el mallorquí davallaren dels 30:50 als prestigiosos 10 Km ‘Villa de Laredo’ del mes de març. Veterans de primera filera nacional, com Charly Outón (CA Inca) o César Rodríguez (CA Pitiús) també donaran lluor a la cursa. A categoria femenina, les caps de cartell seran precisament atletes màster que ha demostrat els darrers anys un nivell absolut digne de les millors “segones joventuts”: Rosa Córdoba, estrella de l’amfitrió CA Montuïri, campiona balear de mitja marató 2022, i la menorquina Maria Pallicer, vigent campiona autonòmica de 10 Km (35:37 l’octubre de 2021) donaran el millor nivell a la prova curta, amb la presència també de la sempre combativa Susana Fernández (Playas de Castellón). 

Però l’homologació de les marques i tota la plèiade de grans atletes que competiran per aparèixer al quadre d’honor d’aquesta primera edició no seran els únics atractius amb què comptarà la prova montuïrera. Quantiosos premis en metàlic, locució duta a terme pel comunicador David Domínguez, juntament amb Nacho Castrillo, expert organitzador, i serveis dignes de les millors proves de ruta del circuit nacional ja es trobaran a disposició de participants i aficionats des d’aquest gran estrena. 

A més a més, l’organització dirigida i liderada pel propi Esteve Barceló ha volgut posar important èmfasi en el vessant social de l’esdeveniment. Aquesta prova tindrà l’objectiu principal i servirà també per a donar visibilitat i conscienciar sobre les malaties priòniques, una casta de malalties rares degeneratives que en la nostra comunitat afecten a Cristina De Ves, atleta mallorquina de gran nivell a les categories de promoció a principis d’aquest segle. A través de la Fundación Española de Enfermedades Priónicas, la prova també promourà la sensibilització i la difusió de casos com el de Cristina i permetrà augmentar-ne la investigació i la informació relatives. La pròpia Cristina De Ves prendrà part a la cursa de 10 quilòmetres gràcies a una cadira especial. 

Tot i coincidir amb altres proves populars aquest cap de setmana, la Mitja marató i 10 Km internacionals de Montuïri s’estrenaran aquest proper diumenge 18 amb una ambició de consolidació al calendari nacional inqüestionable. Però a més a més, per la seva implicació en la visibilitat de les malalties rares priòniques com és el cas de la Síndrome Gerstmann Sträussler-Scheinker que pateix Cristina De Ves, la prova ja s’ha convertit, fins i tot abans de la seva primera edició, en un esdeveniment de ressó més enllà de l’àmbit estrictament esportiu. 

 

Informació i inscripcions (Elitechip)