Miquel Àngel Esteller reescriu la història del 400 balear: CAMPIÓ D’ESPANYA SUB20 AMB 47.10!

Miquel Àngel Esteller es proclamà nou campió d’Espanya Sub20 als 400 metres en pista coberta durant el nacional celebrat aquest cap de setmana a Antequera, Málaga. Però més enllà de la seva nova coronació (sent el seu primer any a la categoria), destacà especialment com ho va aconseguir: amb un registre apoteòsic de 47.10, nou rècord de Balears absolut en pista coberta! 

Esteller (Diana AC) arribà a Antequera amb la millor marca de l’any, els prodigiosos 47.55 que marcà precisament a la mateixa pista andalusa el mes de febrer, i sabedor de les seves capacitats per millorar-la. I quin millor escenari que el campionat d’Espanya… Després de classificar-se amb regulació de forces dissabte (49.25), el mallorquí sortí a la final convençut per a donar-ho tot i no perdè el carrer lliure al toc de campana. L’or semblava accessible, però a la contrarrecta arribà l’estímul que faltava: l’atac del basc Markel Fernández, que obligà a Esteller a ficar una marxa més, la definitiva, per a mantenir la primera posició i marcar impressionants 47.10.

Marca personal i nou rècord balear absolut en pista coberta que esborra de les llistes ni més ni manco que els 47.41 que Benjamín González establí a Milán… el març de 1982! Era el rècord balear indoor vigent més antic, que acabava de complir 40 anys, i Esteller, amb els 18 encara per complir, l’ha destrossat un hivern al qual ha davallat tres vegades dels 48 segons (el 2021 ho aconseguí per primera i única vegada el mes de juny, amb 47.91 registrats a Magaluf). Però la marca del deixeble de Jaume Mulet encara completix moltes fites més: és rècord balear Sub20 global (també milloren els 47.43 de Pablo Vallejo a l’aire lliure en 1995), és la segona millor marca nacional de la categoria a la prova, la cinquena Sub20 a nivell mundial d’aquest 2022, i una reafirmació més de la mínima World Athletics pels mundials de Cali. Una explosió dins de la ja poderosa progressió que Esteller ha signat aquest hivern i que elimina qualsevol límit imaginable a curt termini. 

Tot i el fort sacseig que suposà l’èxit d’Esteller, el cap de setmana a Antequera deixà moltes més alegries per l’atletisme balear. Començant per la segona medalla del balanç final, la plata que aconseguí Inés Pascual als 60 m/tanques… on també aconseguí nou rècord balear Sub20. L’actuació de la mallorquina del Valencia Atletismo començà amb imponent marca personal de 8.63 a les sèries, que milloraven ni més ni manco que 0.12 el seu anterior registre. Però Pascual anà més enllà: amb els 8.59 de les semifinals ja millorà la plusmarca balear Sub20 que Claudia Troppa establí el 2004, i a la gran final, la qual fins i tot liderà durant la primera meitat de la recta, retallà una centèssima més, fins els 8.58 i el flamant subcampionat nacional. 

El mateix dematí de diumenge hi hagué tres posicions de finalista més, i dues a només una passa del pòdium. Fou el cas de Nicolás Vila i Marc Escandell. El menorquí de la Universidad de Oviedo fou coprotagonista d’un concurs de triple salt amb un final vibrant: amb el seu sisè intent, Vila arribà fins els 14,74 metres, marca a només 3 centímetres del rècord balear Sub20 que el situaren en segona posició provisional. Però malauradament, els catalans Marc Sala i Andrey Lavila també realitzaren el seu millor bot al darrer intent, just a continuació del menorquí, i ells més enllà dels 15 metres, fet que regressaren a Vila a la quarta posició final. Quant al formenterenc del Siurell-Sa Sini, Escandell presentà la seva candidatura a les sèries amb soberga marca personal de 6.89, la millor balear des de Felip Vivancos el 2010. Escandell fou regular, però quedà en 6.93 a semifinals i 6.94 a la cursa definitiva, que el deixaren a només 0.02 del bronze. 

Diumenge dematí també es comptà amb l’actuació de finalista de Mª Antònia Burguera. L’atleta del CA Campos prengué part a la final de llargada i ho féu amb un inici magistral, igualant la seva marca personal de 5,54 metres, que ara en pista coberta la deixaven a només 2 centímetres de la plusmarca balear Sub20. Malauradament no aconseguí millorar a la resta del concurs però tot i així es classificà en notable sisena posició. L’altra posició de finalista la signà la polivalent Aina Mascaró, ella dissabte, a la prova del pentatló. L’atleta del Siurell-Sa Sini deixà una targeta on tot i no realitzar cap marca personal parcial, la seva millora i la seva regularitat la deixaren amb la quarta posició final, amb aquí sí, marca personal de 3.382 punts i a només 138 del bronze. 

L’actuació balear a Antequera la completaren dissabte Marta Obrador (Atletisme Porreres, 4:59.28) i Pablo Gallego (Siurell-Sa Sini, 4:07.43) a les semifinals dels 1.500 metres, Toni Miquel Anglada (Unió Colomenca, 8.64, marca personal) i Agatha Núñez (Speed Club, 7.86) a les sèries dels 60 m/tanques i 60 llisos respectivament. 

Si el mes de març començava amb valuoses alegries dels nostres Sub18 des de València, una setmana després els Sub20 han confirmat que Balears compta amb una generació d’atletes amb un futur molt prometedor. 

 

Imatges – CA Siurell-Sa Sini, Diana AC, MiguelezTeam (RFEA)