Els llançaments lliuraren els darrers títols absoluts de pista d’hivern

Aquest dissabte 11 l’activitat retornà a la pista de Sa Torre des Enagistes de Manacor amb el darrer campionat autonòmic absolut propi de l’hivern, el de llançaments llargs, que també es celebrà per les categories màster. A més a més, tingué lloc un nou control de proves on la velocitat i el salt d’alçada acapararen gran part del focus d’atenció. 

L’esdeveniment principal serví pels especialistes en llançaments com a competició de pas rumb cap a la pista d’estiu i com a excel·lent referència per a valorar el seu moment actual. Més enllà de les marques registrades, els resultats mostraren interessants projeccions dels nostres principals valors del sector. 

En el cas del disc, els campions foren Enrique Cots i Irene Torralba. El poderós atleta de l’Atletismo Alcorcón s’imposà amb un millor intent de 39,22 metres, mentre que Torralba (UA Coslada) es féu amb l’or amb 30,63. El llançament de javelina deixà la revàlida del Sub23 de l’Alcorcón Rayan Djenadi, enguany amb 52,16 metres, i amb l’aparició al panorama absolut de Carla Jaume, especialista del Pegasus AC encara Sub18, qui liderà amb 34,49 un imponent ‘triplet’ del club calvianer: completaren el pòdium les Sub23 Linda Djenadi i Xisca Truyols, ambdues també per sobre dels 32 metres, mostrant no sols l’excel·lent concentració de nivell al seu club, sinó també el bon nivell balear actual. Quant al llançament de martell, els campions de 2022 defensaren exitosament els seus trons: Pedro Ximenis i Cristina Navarro, ambdós del Pegasus, sumaren un títol més als seus currículums, amb millors llançaments de 39,47 i 45,38 respectivament. 

Al programa màster, destacaren algunes de les marques aconseguides especialment pels atletes més veterans, com els 25,57 de Gregori Clar (Sporting Calvià) a javelina M70, o els 33,12 que assolí Toni Piña (ADA Calvía), al martell de la mateixa categoria. 

Quant al programa de control de resta de proves, la jornada deixà una desena de mínimes nacionals, una d’elles “doble”, a càrrec d’Esperança Cladera. La medalla de bronze nacional una setmana abans al nacional Sub23 d’Antequera aconseguí també la mínima absoluta als 60 amb extraordinaris 7.58 (+0.0), demostrant un estat de forma excels. La seguiren de ben a prop les Sub18 Amelia Weeks (Pegasus) i Núria Muntaner (Speed Club), amb fantàstics 7.70 i 7.79 respectivament. Cal recordar que la millor marca balear de la categoria l’establí Ivana Peralta l’any passat a Sabadell amb 7.69, per tant, ben podria “renovar-se” molt aviat… 

Cladera i Muntaner tornaren a volar sobre l’anell de Manacor als 200 metres, on lideraren la sèrie realitzada amb 24.21 (+1.5) i 24.92 respectivament, mínima nacional en tots dos casos. A la distància immediatament superior, els 300 metres Sub16, qui volà fou Inés Lorenzo: la jove del Claudia Troppa s’exhibí amb una marca personal de 40.79, mínima nacional. I precisament foren els seus companys Maria Servera i Martí Cerdá qui concentraren les atencions al salt d’alçada, amb dues mínimes més: mentre que la Sub16 (de primer any) superà amb èxit els 1,57 metres, el campió de Balears d’aquest hivern progressà fins a formidables 1,96. Al concurs masculí també aconseguí mínima el M45 Alberto Aguilera (Sporting Calvià), qui superà els 1,62 metres. A altres proves, i molt a prop de la mínima (que ja té) destacà Paula Lorenzo (Claudia Troppa SC) amb 11,01 +0.8 a triple salt. 

El calendari de campionats hivernals tancarà el proper 4 de març, amb la disputa del Campionat de Balears de llançaments llargs per a categories menors, que també tindrà lloc a Manacor. 

Base a Mallorca i Eivissa 
La pista del llevant mallorquí tregué profit al dissabte i l’horabaixa acollí una nova activitat, aquesta per les categories base de l’atletisme insular. L’edició 2023 dels Jocs Esportius Escolars començà a rodar amb una primera jornada de pista dedicada per les escoles de la part forana de l’illa, de la qual prengueren part els atletes d’entre 4 i 11 anys de Manacor, Felanitx, Capdepera, Montuïri, Sa Pobla, Pollença, Campos… Una oportunitat anhelada pels més menuts del nostre esport, que ja veuen com la temporada de cros s’acaba i mantenen la seva il·lusió intecta per a continuar el seu aprenentatge i creixement, ara amb modalitats i habilitats més tècniques. 

De la mateixa manera, la pista de Santa Eulària des Riu, a Eivissa, celebrà una primera trobada atlètica per aquestes mateixes categories. Els més joves de l’atletisme pitiús es reuniren a la pista blava de Santa Eulària per a provar-se i demostrar les seves destreses a proves de velocitat i mitja distància, salt de llargada i llançament de pilota. I ja mostren ganes i ànims per a la següent. 

 

Resultats – Cpat. Balears de Llançaments llargs d’hivern Absolut i Màster; Control de pista d’hivern 4 
Resultats – I Trobada Sub8, Sub10 i Sub12 (Sta. Eulària, Eivissa) 
Imatges – Aina Miquel (Claudia Troppa SC), CE Total Team, FAIB