Les joves del Pegasus AC i els corredors màster, titulars d’unes petjades balears molt repartides per la península

Més enllà de l’apartat regional, entre el 22 i el 23 d’octubre tingueren lloc moltes proves per tota la geografia nacional que comptaren amb representació balear, i entre tots aquests escenaris hi hagué dos campionats nacionals.

Un d’ells fou l’encontre final B2 pertanyent al Campionat d’Espanya Sub16 per Clubs, del qual prengué part el Pegasus AC. Les joves del club calvianer marcaren una nova fita per l’atletisme balear per clubs i aconseguiren un èxit inèdit: participar d’un campionat nacional en categoria cadet. Tant atletas com tècnics i familiars gaudiren de l’experiència i segueren precedent a l’estadi madrileny de Vallehermoso, que tot i el gran nivell de la resta de participants, també deixà evidència d’alguns èxits parcials. Amelia G. Weeks (15.59 -1.6 als 100 m/tanques) i Leticia Rossetto (8,90 a pes) signaren les dues victòries parcials que suposaren l’èxtasi màxim de l’expedició, que també registrà els segons llocs de Neus Borràs als 300 m/tanques (amb 48.30), Marina Piña al disc (28,68) i Rania Chaer al martell (30,87), aixó com del relleu 4×100 (52.49). L’alt nivell de la competència posà molt difícil evitar la vuitena posició (la qual s’assolí amb 8.220 punts finals), més encara amb els ‘zero punts’ de tres proves del programa, però lluny de caure en desil·lusió, les joves del Pegasus AC han mostrat un camí el qual podrà inspirar a properes generacions, o fins i tot categories superiors, cap a una fita històrica i novament real: un club balear pot classificar-se i participar a un nacional per clubs de pista. 

L’altre cita nacional també tingué lloc a Madrid i implicà als més experts del nostre atletisme, als atletes veterans. A la localitat de Pinto tingué lloc el I Cpat. Espanya Màster de 5 Km en ruta, del qual prengueren part nou dels nostres atletes. I el balanç fou prou bo: quatre medalles, de les quals una d’elles d’or, gràcies a la formidable victòria de Maria Pallicer a categoria F40. La ferrerienca signà una actuació no exempta d’èpica, doncs hagué de sobreposar-se a una caiguda inicial just donat el tret de sortida que li causà diverses ferides. Però la menorquina no es resignà i remuntà posicions bravament, fins a situar-se en primera posició, ja no només de la seva categoria, sinó de totes les fèmines. El seu imponent títol el signà amb formidables 17:26, sisena marca per coeficient d’entre totes les dones. Entre les dones també pujà al pòdium Natalia Fernández, F35 del Sporting Calvià qui es féu amb el bronze gràcies a un temps de 20:43. 

D’entre els set homes participants, dos pujaren als calaixos, i un quedà a un sospir de la medalla d’or. Fou Charly Outón (Atletisme Inca), qui només una setmana després de fer-se amb la plata nacional als 10.000 metres, ofería una nova actuació de gran qualitat als 5 quilòmetres de Pinto, on repetí subcampionat M45… amb el mateix temps que el campió, 15:49! L’esprintada fou antològica. L’incombustible Emilio De la Cámara (CA Fidípides) també repetí medalla vuit dies després, en aquesta ocasió de bronze i sobre 5 quilòmetres, amb un temps de 25:32. L’expedició balear a Pinto la completaren Pablo Gomila, 8è M70, Roberto Aguilar, 11è M40, Antonio Álvarez, 20è M35, José Mª Díaz, 21è M45, i Francisco Javier Casanueva, 23è M40. 

Ruta de dissabte 
La tarda i el vespre de dissabte deixaren tres proves de ruta amb participació balear. La ‘Zamora Enamora’ es reincorporà enguany al calendari de milles propi de la tardor i com no podia ser d’altra manera comptà amb algunes de les nostres migfondistes per a la seva prova d’èlit. En aquesta ocasió competiren Daniela García (New Balanece Team), 8ª amb 5:26, i Lucía Pinacchio (FC Barcelona), 10ª amb 5:30. A Albacete, als I 10 Km de Pozo Cañada, el veterà José Vicente Gadea (CA Sa Raval) fou el millor M50, catorzè de la general amb 37:36. 

L’altre front d’activitat ens dugué a la nit atlàntica de la Binter NightRun de Gran Canària. Allà competí l’argenitna resident a Mallorca Mª Luz Tesuri, qui signà una imponent victòria a la mitja marató gràcies a un temps de 1 hora, 16 minuts i 7 segons. L’atleta de l’Adidas fou quarta de la general i s’imposà amb quasi 3 minuts de marge respecte a la segona classificada, demostrant un poderós estat de forma. 

Diumenge de ruta… i cros 
Diumenge 23 fou torn de grans proves de ruta, com l’emblemàtica Mitja marató de València ‘Trinidad Alfonso’ Zúrich 2022, que tornà a comptar amb nombrosa representació balear. En aquesta edició destacaren Joan Marin (Amistat-NovomarHotels) amb 1h12:01, David F. Tomás (VIVA Es Raiguer) amb 1h13:15 i Alejandro Álvarez (Diana AC) amb 1h13:27. 

Sobre la mateixa distància triomfà novament Hicham Sigueni. L’atleta de l’ADA Calvià sumà un nou èxit sobre la distància dels 21,098 quilòmetres gràcies a la seva victòria al XVII Medio maratón de Calatayud, a Saragossa, on s’imposà amb un temps de 1h03:58 després de liderar en solitari més de la meitat de la cursa. Més a l’est tingué lloc una nova edició de la solidària i multitudinària Cursa de Bombers a Barcelona, on entre més de 12.000 participants destacaren les menorquines Marina Bagur i Tònia Pons. La plusmarquista balear del Ría Ferrol es classificà en sisena posició amb un temps de 36:12, mentre que l’atleta del Cecome Sant Lluís fou catorzena amb 39:10. 

Tancam aquest ampli repàs de l’activitat atlètica balear fora de les Illes amb dues actuacions de cros. El camp a través ja comença a guaitar a alguns racons del panorama nacional i David Palacio continua amb les primeres passes al sector. Aquest diumenge participà del prestigiós LXVIII Cross Internacional de Zornotza, a Amorebieta (Biscaia), on fou 16è a una prova de 8.700 metres (27:45) de molt alt nivell. L’altra actuació al camp ens arriba des d’Irlanda, on la Sub16 del Diana AC Sandra Vadell es troba realitzant actualment els seus estudis, sense deixar de banda la seva faceta atlètica. La jove mallorquina es classificà diumenge per a la final nacional gràcies a la seva dotzena posició als Munster Athletics Novice celebrats a Cork. 

 

Imatges – Pegasus AC, Ángel Vergara, Andrés Moreno Herrero (Za49), Binter NightRun/DG Eventos, José Alb. Montón Monteagudo, Alberto Riera/Diana AC