Els homes del Lô Esport i les dones del Pegasus estableixen un nou ordre

El Lô Esport Menorca en categoria masculina i el Pegasus Athletic Club en femenina tornaren a proclamar-se campions de Balears per clubs, aquesta vegada en l’edició hivernal de l’esdeveniment que celebrà la seva quadragèsima edició aquest dissabte 21 al CTEIB. 

El dematí viscut a la pista palmesana fou vibrant i intens, i una nova mostra que l’atletisme balear es troba en un bon moment i amb afició creixent. El campionat masculí deixà una lluita amb vuit aspirants al complet en tot el seu programa, mentre que el femení, amb set participants, oferí igualment un programa sense baixes a cap prova, indici de la bona feina dels clubs i del compromís que cada vegada més atletes mostren cap a la seva entitat i cap a la competició. 

El campionat masculí deixà la revàlida del menorquí Lô Esport, entitat que començà el seu regnat ja fa un any (amb el títol d’estiu pel camí el passat mes de juny). Els reforços de l’equip dirigit per Rafel Quintana foren implacables i, amb una targeta de de sis victòries parcials (d’entre 14 proves) i amb els seus homes sempre entre els tres primers a totes elles, la seva suma de 99 punts resultà inaccessible, i definitiva fins i tot abans del relleu. El pòdium el completaren el Pegasus i el Siurell-Sa Sini, amb 89 i 80 punts respectivament, els quals oferiren una pugna per la plata i una admirable oposició pel títol. 

Quant al campionat femení, el Siurell-Sa Sini, campió el 2022, defensà com pogué el seu tron, però l’ascens del Pegasus, subcampió l’any passat, fou imparable. Mescla entre la promoció de les seves joves promeses i qualque reforç, les alades no foren el club que més victòries tingué durant el dematí, però sí aquell que més regularitat mostrà durant tot el programa. Les dones dirigides per Pinedo, Navarro i companyia també resultaren campiones abans del relleu final, amb el qual assoliren els 73 punts finals que les coronaren, per davant dels 65,5 punts del Siurell, i els 60,5 del Speed Club, bronze per només mig punt per davant del Lô Esport, en considerable progressió. 

Pel que fa a l’apartat de marques registrades, la velocitat tornà a acaparar gran part de les més destacables, començant novament per l’estat de gràcia de Marc Escandell. El Sub20 del Siurell-Sa Sini s’imposà als 60 metres amb 6.76, una marca més ràpida que el rècord de Balears absolut en pista coberta (6.79) que, tot i l’excessiu vent a favor (+2.8), fa pensar que la plusmarca compartida per Guillem Vidal (2003) i Felipe Vivancos (2005) té els dies comptats. A la final femenina, aquesta sí amb vent legal (+2.0), es donaren les mínimes d’Ivana Peralta, Sub20 del Siurell en 7.74, i de Núria Muntaner, Sub18 del Speed en 7.81. La Sub23 Alba López (Pegasus) registrà 7.84 demostrant novament haver tornat amb molta força. 

La velocitat deixà més mínima nacionals amb la imperial cavalcada de la Sub18 Alba Serrano (Diana AC) als 400 metres, on guanyà amb 56.75, o el fabulós registre de Lita López (Cecome Menorca) als 200 metres, mínima F45 amb 27.54 (+2.0). Però sense dubte un dels moments titulars de la jornada foren les curses de 60 metres tanques, especialment la masculina, on la presència de Carlos Oses i Daniel Castilla aconseguí generar una atmòsfera de tensió i concentració poc habitual a les nostres pistes. El siurell s’imposà al Sub20, 7.90 (+0.0) per 8.28, en ambdós casos mínima nacional absoluta. A la cursa femenina, la flamant campiona d’Espanya Sub16 del 2022, Amelia Weeks (Pegasus), passejà la seva projecció amb les tanques absolutes amb una imponent victòria en 8.84 (+2.4). 

Les altres dues mínimes nacionals del dematí les signaren els veterans Joan Puigserver, M40 del CA Sa Raval amb 2:04.15 als 800 metres, i Alex Flórez, M50 de l’Amistat-NovomarHotel qui registrà 25:18.19 als 5.000 m/marxa. Però la jornada deixà incomptables moments d’emoció i il·lusió gràcies a l’atletisme per clubs: el vibrant duel dels germans Cubas als 800 masculins, el ‘doblet’ de victòries d’Oses (també s’imposà als 400 amb fantàstics 50.29) i la Sub20 Joana Mª Rigo (Lô Esport) als 800 i als 1.500 (4:49.68), o la memorable exhibició de la Sub16 Jimena Pons (Cecome Menorca), una de les joves promeses de l’atletisme menorquí i balear que, corrent en solitari en tot moment, registrà 10:41.71 als 3.000 metres. 

Tot i estar ja els títols decidits al seu terme, els relleus finals foren una dolça cirereta (les diferències entre els primers classificats foren de 0.04 a homes i 0.03 a dones) a un campionat pel record, que demostra que l’atletisme balear per clubs està recobrant qualitat, i conseqüentment, afició. 

Sabadell i València 
Concentrat l’atletisme en pista balear a un dematí màgic al CTEIB, alguns atletes afiliats a clubs de la península competiren a diferents seus entre divendres i dissabte. Dia 20, la Sub18 Ariana Robles (Aldahra Lleida) dugué la seva marca personal als 800 metres en pista coberta fins els 2:18.75, mínima nacional. 

D’altra banda, dissabte 21, el Velòdrom Lluís Puig de València acollí l’encontre internacional DNA per partida doble, a les categories de promoció i absoluta, i cada una d’elles comptà amb un representant del nostre atletisme. Entre els més joves competí Miquel Àngel Esteller, debutant com a atleta del Playas de Castelló al relleu denominat ‘la caça’, on col·laborà del triomf final del club castellonenc. Al programa absolut prengué part el formenterenc Óscar Santos, de l’Unicaja Jaén-Paraíso Interior, també partícep de ‘la caça’ amb el qual el club andalús signà la quarta posició final. 

 

Resultats – XL Cpat. Balears per Clubs d’Hivern 
Imatges – Dani Espada (resum gràfic), Pegasus AC; Toni Cabrera (FCA)