El cros i la ruta de tres delegacions deixen pas a les clàssiques nadalenques

El darrer cap de setmana previ a les festes nadalenques també ens deixà la cloenda al sector de cros 2022, amb dues proves disputades a Alaior i a Capdepera. 

Els terrenys de Santa Eularieta (Alaior) a Menorca oferiren el quart control de camp a través, que a més a més suposaren la final de la Txallenge Insular d’aquesta tardor. A la prova absoluta sumaren un nou triomf Marc Rochelt (Cecome Sant Lluís) i Marina Bagur (CA Ría Ferrol), amb temps respectius de 33:02 i 35:07. Altres guanyadors del dematí foren els veterans Washingtohn Donoso (Lô Esport) i Marta Orives (Menorca Trail Es Castell), els Sub18 Bartolomé Cardona i Gemma Gonyalons, ambdós del Lô, els Sub16 Marc Truyol i Jimena Pons, tots dos del Sant Lluís, o del Sub20 Guiem Bagur, del Menorca Trail. 

Quant a la classificació final de la Txallenge, alguns dels guanyadors foren Tònia Pons i Marc Rochelt (a categoria sènior), els veterans del Lô Esport Whasingtohn Donoso (M40) i Miguel González (M50), guanyadors dels quatre parcials, els joves del Sant Lluís Marc Truyol (Sub16) i Ferran Cubero (Sub14), la veterana Marta Orives (categoria cors-ruta) i la jove Jimena Pons (Sub16) i les més precoces Mireia Ramírez i Nuria Villalonga, també signants d’una targeta plena de victòries. 

Pel que fa a Capdepera, la platja de Cala Agulla celebrà una nova edició del seu cros amb una participació aproximada de 250 atletes de totes les edats. Aquí els pòdiums absoluts els comandaren Marga Fullana i Damià Pons. La veterana llorencina liderà la cursa reina femenina amb autoritat i temps de 24:04, pels 26 57 de Marga Llobera iels 26:58 d’Elisabeth Bennasar, ambdues del Joan Comes Sa Pobla. Quant a Pons (Atletisme Manacor), es féu amb un triomf també folgat gràcies a un temps de 31:22 (sobre aproximadament 9.600 metres), amb Adrián Miralles (Joan Comes, 32:18) i Alex J. Durán (Joan Capó Felanitx, 32:33 i primer Sub23) com a companys de pòdium. 

Altres triomfadors al llevant de Mallorca foren els Sub20 de l’Atletisme Porreres Gerard Armero i Marta Obrador, els Sub18 Bruno Dueñas (Sporting Calvià) i Ariana Robles (CA Torrent), o els veterans Tòfol Castanyer, Susana Fernández i Miquel Fiol. 

Salsa 
L’asfalt tingué la seva part de protagonisme gràcies a la XV Cursa de Sa Salsa. La clàssica eivissenca prèvia al Nadal celebrà una nova edició a Sant Josep de Sa Talaia, amb les seves proves infantils i la seva cursa principal entre les quals sumaren aquesta vegada més de 210 participants. 

Sobre els seus 6 quilòmetres de recorreguts els guanyadors foren Adrián Guirado i Gloria Mª Tejado. El corredor de la PD Santa Eulària sumà el seu cinquè triomf a la prova, novament amb una autoritat implacable. Al seu temps de 18:24 el seguiren els 20:04 d’Aritz Rodríguez (Trideporte Trail) i els 20:12 de William Aveiro, encarregats de completar el pòdium de la categoria. Quant a Tejado, esportista de l’Atletisme Santa Eulària, signà la seva victòria gràcies a un temps de 23:29 i també un marge ampli pel seu èxit. La seva més immediata perseguidora fou Verónica Castro, ja en 24:49, mentre que Noelia Pérez aconseguí el seu sisè pòdium a la prova com a tercera classificada, en 25:10. 

Palencia… i l’Antàrtida 
Quant a l’atletisme més enllà de les Illes, la setmana deixà dues signades per atletes de l’ADA Calvià. La primera es donà dimarts 13, a l’exòtica Anthartic Ice Marathon. Fins allà acudí Joan Pere Carbonell, veterà que en el seu camí cap al repte dels ‘7 continents’ prengué part a la marató més meridional del planeta. Unes condicions climatològiques extremes no foren impediment per la fita del M50 mallorquí, qui assolí un èxit superlatiu amb la segona posició de la general, amb un temps de 3h29:04, extraordinari tenint en compte les esmentades condicions de la prova, i que fins aquesta edició el rècord masculí es trobava en 3h34:12! Carbonell pujà al pòdium en una edició històrica de la prova, que fou guanyada per l’internacional irlandès Sean Tobin amb impressionants 2h53:33. 

L’altra actuació del nostre interès quedà una mica més a prop, concretament a Palencia. El XLIII Cross internacional ‘Venta de Baños’ tornà a ser aquest diumenge 18 una prova de primeríssim nivell dins del circuit nacional i entre els seus participants d’enguany es trobà Mario Mola. El triatleta mallorquí, una setmana després de ser segon a Alcalá, sumà una altra actuació de prestigi com a novè classificat sobre 10.575 metres i un temps de 35:47. 

 

Resultats – Cros ‘Platja de Cala Agulla’ 2022 
Resultats – IV Control de cros; Final de la Txallenge Insular de Menorca
Resultats – XV Cursa de Sa Salsa 
Imatges – Delegació de Menorca, Elitechip, ADA Calvià, Urugraph/Venta de Baños