David Abrines i Lucía Pinacchio tocaren el cel a Nerja: CAMPIONS D’ESPANYA ABSOLUTS!

Els mallorquins David Abrines i Lucía Pinacchio es proclamaren campions d’Espanya absoluts aquest darrer cap de setmana de juny a la 102ª edició del campionat, celebrada a Nerja, Màlaga. Fou un campionat que deixà dues medalles més per a l’atletisme illenc, altres quatre posicions de finalista i altres excel·lentes resultats en aquesta recta final de la temporada per molts dels nostres millors atletes. 

L’actuació d’una representació que finalment fou de 14 atletes la començà David Abrines, al decatló que es repartí entre divendres i dissabte. I ja a la primera jornada, l’esportista de l’Atletismo Albacete deixà ben clares les seves intencions de pujar al pòdium: Abrines començà com un tir, amb marca personal de 11.15 (+0.4) als 100 metres (8è temps dels participants), continuà amb bons concursos a llargada (7,09 +0.5, per a pujar a la 5ª posició) i pes (13,29, per situar-se tercer). La millor marca de la temporada a alçada, 2 metres justos, li feren ascendir un esgraó més, una segona posició que fermà bé amb un 400 espectacular, en marca personal de 49.97. El mallorquí conclogué la primera meitat de la combinada en segona posició… amb exactament els mateixos punts (3.966) que en el mateix moment d’un any abans, quan establí el récord de Balears. 

Com si estigués especialment inspirat a les curses, Abrines començà el segon dia de competició amb 14.60 (+0.8) als 110 m/tanques, marca personal per 0.21. A més a més, aquesta sisena prova del decatló deixaria un cop d’efecte pel seu desenllaç: el càntabre Bruno Comín, favorit al títol i líder fins llavors per més de 130 punts sobre el balear, es desestabilitzà a un pas de tanca i anà al terra, sense seqüeles físiques, però també sense puntuar i perdent tota opció al títol. Abrines afrontà els concursos del dematí de dissabte com a líder provisional, una posició que sostingué amb un llançament de disc de 37,98, i que cedí després del salt amb perxa on igualà la seva marca personal (3,70), però només per 14 punts… Els dos darrers actes es presentaven dramàtics, i no deceberen allò més mínim: Abrines recuperà la primera posició provisional després del llançament de javelina, on arribà als 59,22 metres, i aconseguí una renda de 114 punts respecte Mario Arancón… amb millor 1.500 que el mallorquí. Però fou moment de lluitar per una ocasió d’or (mai millor dit), i amb una millora de més de tres segons al seu 1.500 (4:52.24), Abrines aconseguí que l’esforç d’Arancón fos insuficient: 7.355 punts, nou rècord de Balears i CAMPIÓ D’ESPANYA ABSOLUT! 

Abrines féu història a Nerja un any després de fer-la a Getafe amb la seva quarta posició. Llavors establí un rècord balear espectacular, la primera vegada que un illenc superava els 7.000 punts amb 7.283 d’acumulat. Enguany, el deixeble d’Alfons Botella ha donat una nova passa per a reafirmar-se a la primera filera de les proves combinades nacionals en l’actualitat: or absolut i nou rècord de Balears amb 7.355 punts. 

Dissabte fou un dia de moltes bones actuacions dels atletes balears a Nerja, una sèrie que conclogué amb el flamant títol d’Abrines, però que començà amb una altra medalla ornada també amb rècord de Balears. Fou als 10.000 metres marxa masculins, celebrats el dematí, on l’eivissenc Marc Tur es féu amb el bronze. El marxador de la PD Santa Eulària es mostrà molt combatiu  i ambiciós als primers quilòmetres, on no deixà el cap de cursa en cap moment. Fins i tot, als parcials centrals de prova, el diploma olímpic a Tokio2020 avançà líder en solitari, però més tard fou no només neutralitzat, sinó també superat per tres atletes més. Quan ja semblava abocat a la quarta posició final, el tercer marxador fou aturat al pit-lane. Un respir per l’eivissenc que en cap cas cedí en el seu esforç fins a la línia de meta, que creuà amb 40:19.07, nou rècord de Balears que milloraren la seva plusmarca aconseguida 8 anys abans. Bona impressió pel balear tres setmanes abans del seu nou repte internacional al mundial d’Oregon, allà sobre els 35 quilòmetres en ruta. 

La resta d’actuacions durant l’intens dissabte 26 deixà més alegries. D’una banda, les classificacions per a rondes següents de Yidiel Contreras i Carlos Oses als 110 m/tanques (13.77 +1.8 i 14.04 +1.0 respectivament), d’Esperança Cladera als 200 (24.17 +2.0), Lucía Pinacchio i Daniela García als 800 (2:07.84 i 2:07.96 respectivament) i d’Andrea Romero als 1.500 (4:25.00). Pel camí quedaren altres quants, però amb excel·lents registres: els 21.58 +1.5 de Sebastià Pons als 200, marca de la temporada, els 47.47 de Miquel Àngel Esteller als 400, millor marca a l’aire lliure i 2n millor 400 de la seva vida, les marques personals d’Óscar Santos (1:49.59 al 800) i de Sebastián Llodrà (14.52 +1.8 als 110 m/tanques, una prova amb tres atletes illencs!) i de Marina Bagur, 4:32.40 als 1.500 que sumen una nova marca personal al seu full d’una temporada que està sent memorable per la menorquina. 

De les set actuacions pendents per diumenge, el dematí fou per les semifinals. A les tanques, tant Yidiel Contreras (13.76 +1.2) com Carlos Oses (13.85 +1.3, marca personal), es convertiren en finalistes; mentre que Esperança Cladera quedà a la penúltima ronca amb 24.41 (+1.3). La mallorquina de l’Unicaja Jaén-Paraíso Interior registrà el novè temps de les participants a les dues rondes en què competí. La sessió matinal conclogué amb la final dels 110 m/tanques amb una actuació soberga dels balears: Contreras (Playas de Castellón) completà una targeta de regularitat extrema, cinquè d’Espanya amb 13.77, mentre que just a continuació entrà Oses (Siurell-Sa Sini) amb 13.86, en una final que registrà vent de +2.2. 

I per a la tarda, tres finals amb protagonisme balear, per partida doble a la primera d’elles, els 800 metres femenins. Després d’una primera meitat de cursa liderada per la mallorquina Daniela García (New Balance Team), Lucía Pinacchio ,qui havia mostrat al mes de juny una progressió molt sòlida, sapigué esperar a l’entrada a la darrera recta, obrir-se i desplegar el seu canvi final per avançar posicions i proclamar-se CAMPIONA D’ESPANYA ABSOLUTA! El seu temps fou de 2:03.85, mentre que García fou cinquena amb 2.05.92. La Sub23 (de primer any!) del FC Barcelona dona així una passa més en la seva posició dins del potent equip nacional a l’especialitat i succeeix a Natalia Romero (absent per lesió) en la consecució d’un nou títol absolut per l’atletisme balear. A més a més, Pinacchio encara posaria la cirereta a un campionat memorable amb la seva col·laboració al títol del FC Barcelona al relleu 4×400 (3:37.39). 

I després d’una alegria tan majúscula, les dues actuacions restants no quedaren gaire enrere. Quasi a l’uníson, José Ángel Pinedo i Andrea Romero completaren una actuació balear pel record. El llançador del Fent Camí Mislata no pogué a Nerja trobar el llançament que val, però els seus 18,35 metres del tercer intent (en un concurs que superà per 3 vegades els 18,20) li foren suficients per a afegir al seu historial una nova medalla de plata absoluta, repetir el seu gran resultat hivernal i enllaçar el seu sisè pòdium absolut seguit a l’aire lliure. Quant a Romero, la formenterenca es mostrà cautelosa i molt atenta al grup perseguidor (lluitant pel bronze a continuació de les inaccessibles Marta Pérez i Águeda Marqués). Una darrera volta espectacular de l’atleta de la JA Elche li brindà la quarta posició amb 4:25.24, i el seu millor resultat absolut de sempre en una altra temporada memorable per la deixebla de José Antonio Redolat.

Nerja deixà molt bon gust per l’atletisme balear a una setmana del nacional per autonomies que tindrà lloc a Granollers, Barcelona, dissabte 2 de juliol, una edició del campionat que de ben segur tornarà a deixar bones actuacions dels nostres atletes. 

A la mateixa Màlaga, aquest dimarts 28, alguns atletes mallorquins competiren al Meeting ‘Ciudad de Málaga’ 2022. José Ángel Pinedo fou novament segon al concurs de pes amb un millor tir de 18,03 metres, la Sub16 Amelia Weeks (Pegasus AC) registrà 12.29 (+0.6) i 12.27 (+2.2) als 100 metres, i Julia M. Augsburger (ADA Calvià) millorà la seva marca de la temporada als 1.500 fins els 4:35.79. 

 

Imatges – MiguelezTeam (RFEA), Daniel Pérez (EFE), Alfonso Botella