Daniela García i Marc Tur, llestos per al Mundial de Budapest

Quan es compleixen quatre dies de competició a Budapest amb el XIXè Campionat del Món absolut, toca preparar-se per a l’entrada en acció dels atletes balears components de l’equip de #EspañaAtletismo en aquesta cita mundial. Daniela García i Marc Tur començaran a competir a partir d’aquest dimecres i, en el millor dels casos que esperem des de les Illes, podria estendre’s fins el proper diumenge… 

Qui actuarà en primer lloc dels nostres dos representants serà Daniela. La campiona continental Sub23 prendrà part als 800 metres, concretament a la segona de les set eliminatòries que composen la ronda d’aquest dimecres 23, a les 10:13. Aquí, la deixebla d’Antonio Serrano surt amb la sisena marca de la temporada de les vuit participants, dada que demostra l’altíssim nivell dels 800 metres femenins actualment. La mallorquina del New Balance Team lluitarà per una de les tres primeres posicions que donen accés directe a les semifinals, o bé per registrar un dels tres millors temps que donarien accés complementari a la següent ronda. Aquestes hipotètiques semifinals tindrien lloc divendres capvespre. 

Però en aquest òptim cas, no hauríem d’esperar fins llavors per a veure una nova actuació balear a Budapest, doncs l’altre nostre representant, l’eivissenc Marc Tur, serà un dels encarregats d’obrir la jornada de dijous 24. Serà a les 7 del dematí, quan sortiran tots els homes i dones aspirants als dos títols mundials de 35 quilòmetres marxa. 

Ja són 9 
En aquest mundial de Budapest la llista d’atletes balears participants a la màxima cita de l’atletisme global arriba a les 9 unitats, gràcies al debut de Daniela García. Tot i ser la seva quarta internacionalitat absoluta, aquesta de la capital hongaresa serà la primera actuació de la mallorquina a un campionat del món absolut. 

García Tena, qui es troba completant la millor temporada de tota la seva trajectòria atlètica fins el moment, afegirà aquest debut a un mundial absolut a altres fites d’aquest 2023: rècord de Balears absolut i rècord d’Espanya Sub23 (2:00.58), a més a més d’enllaçar el seu tercer títol nacional Sub23 a la distància i el flamant or europeu que aconseguí a Espoo el passat juliol. 

Si Daniela García és la novena atleta balear a un mundial absolut amb #EspañaAtletismo, precisament el vuitè fou el seu company de delegació en aquesta expedició. L’eivissenc Marc Tur (PD Santa Eulària) assolí aquest honor a l’edició de Doha 2019, doncs la cita de Budapest és ni més ni manco que el seu tercer mundial absolut (i 13ª internacionalitat absoluta entre els distints esdeveniments). Prèviament, el marxador pitiús fou 19è als exigents 50 quilòmetres de Doha, i acabà desqualificat a l’edició de l’any passat a Oregon 2022. Recordem que en aquest 2023, Tur, entrenat per José Antonio Quintana, establí el rècord de Balears dels 35 quilòmetres marxa al nacional de febrer, on es penjà el bronze amb 2h29:38. 

La llista d’atletes balears que han format part de #EspañaAtletismo als mundials absoluts l’obrí Mateu Cañellas el 1995, quan competí als 1.500 de Göteborg. A l’edició següent, Atenes 1997, Pablo J. Vallejo formà part del relleu 4×400, i a la darrera del segle XX, Sevilla 1999, Antoni Peña abandonà sota les exigents condicions de la marató de llavors, tot i que a l’edició següent d’Edmonton 2001 aconseguí classificar-se en la posició 24ª (2h23:29).

Fou a la ciutat canadenca on es donà la representació balear més nombrosa fins a la data. Amb el fondista de Felanitx compartiren expedició els dos eivissencs més internacionals del nostre atletisme: Mar Sánchez (salt amb perxa) i Felipe Vivancos (110 m/tanques). En el cas del tanquista, enllaçà internacionalitat a tres edicions més, Helsinki 2005, Osaka 2007 i Berlín 2009, per a convertir-se en l’atleta balear amb més participacions als mundials absoluts a l’aire lliure. Quatre anys després, ja a Moscú 2013, David Bustos succeí Mateu Cañellas dins el poderós 1.500 nacional. El plusmarquista balear dels 800 i els 1.500 metres, assolí les semifinals dos anys després, a Pequín 2015, i tornà a quedar a primera ronda a Londres 2017. A la capital xinesa compartí expedició amb Caridad Jerez (100 m/tanques), qui fou la setena balear que acudí als mundials absoluts. 

Després de tres edicions amb només un atleta balear a la selecció espanyola, l’edició de Budapest 2023 torna a oferir-nos una doble representació balear a la màxima cita de l’atletisme internacional. Daniela, Marc, molta sort! 

 

Imatges – Arxiu FAIB