Dani Castilla i Ivana Peralta, ors Sub20 a Salamanca en un cap de setmana on el trail i Pinedo confirmen més alegries

Aquest segon cap de setmana de març deixà intensa activitat més enllà de les Illes on el nostre atletisme tingué molt per dir en múltiples esdeveniments i campionats del calendari nacional i internacional. 

Especialment il·lusionant resulten les dues medalles d’or obtingudes pels nostres joves Dani Castilla i Ivana Peralta a Salamanca, al Campionat d’Espanya Sub20 en pista coberta. El portentós atleta del Fent Camí Mislata es proclamà flamant campió d’Espanya als 60 m/tanques d’una manera impecable, amb rècord d’Espanya de 7.62 que el situen a l’èlit de les promeses a nivell mundial. Tot i prendre la decisió de participar al darrer moment, Castilla no decebé, i realitzà una actuació memorable un any després de ser desqualificat al campionat de 2023. Superà les sèries i les semifinals amb 7.85 i 7.79, en progressió ferma, però a la final explotà definitivament, i amb una carrera perfecta aturà el cronòmetre en 7.62, registre que millorava el seu propi rècord d’Espanya en 0.05 (Madrid, març de 2023). 

L’altra gran protagonista pel nostre atletisme a Salamanca fou Ivana Peralta als 200 metres. La velocista del Siurell-Sa Sini donà una passa endavant més al seu prodigiós hivern, i després de superar les rondes prèvies i de confirmar aspiracions amb 24.95 i 24.46, donà el seu màxim a la final on marcà 24.07, rècord balear (seu propi) per 0.07, i rècord dels campionats que la deixen 3ª espanyola de tots els temps. 

La delegació de set atletes balears la completaren els finalistes als 400 metres Alba Serrano (5ª amb 57.16, després de 55.77 a semifinals) i Sergi Pons, qui no pogué participar a la final per precuació però deixà uns impressionantns 48.67 a les semifinals; Ariana Robles (2:17.08 a les semifinals de 800) i les velocistes dels 60 metres Núria Muntaner (semifinalista amb 7.75) i Hayat Abdeselam (8.16). 

L’altre campionat d’Espanya de la RFEA fou el nacional de trail individual i per federacions autonòmiques que tingué lloc a Ojós, Murcia. Aquí, Bel Calero, 5ª, i José Luis García Pujadas, 10è, foren líders fomidables d’unes seleccions absolutes que aconseguiren posicions de privilegi: cinquenes elles i setens ells, en una nova evidència de la bona salut del trail balear. Amb les categories de promoció encara per madurar un punt (Felip Marquès deixà el millor resultat com a 26è Sub23), els veterans sí que oferiren una excel·lent i complementària impressió: a l’or M35 de l’esmentat García Pujadas, es sumà el títol F50 de Marga Fullana i el bronze F45 de Maria Allés. Àngels Llobera (F40) i Paco Blasco (M70) quedaren a una passa del pòdium, i Maria Ramis fou 5ª F45. 

L’altre nacional, organitzat aquest pel CSD, fou l’universitari de camp a través, edició 2024 del qual tingué lloc a Albacete. Aquí només tinguèrem una representant, la formenterenca Andrea Romero, però que naturalment, a la seva especialitat, tornà a deixar un bon resultat. L’atleta del Hoka es féu amb la plata a la cursa femenina (21:00 sobre 6 quilòmetres) i liderà el triomf del seu equip, de la Univeristat de València. 

Leiria, València, Barcelona, Gavà… i Boston 
Aquest any sí, José Ángel Pinedo pogué afrontar la seva segona internacionalitat absoluta a la Copa d’Europa de Llançaments que tingué lloc a Leiria, Portugal. Acompanyat dins l’expedició de #EspañaAtletismo pel seu entrenador José Juan Vellibre, el mallorquí pogué passejar el seu títol de campió d’Espanya entre els millors del continent, i tot i no trobar les millors sensacions en competició, de ben segur avançarà cap a la temporada de primavera i estiu amb il·lusió i motivació intactes. Diumenge d’horabaixa, Pinedo fou quart al grup B del llançament de pes, 10è del global, amb un millor tir de 18,82 metres. La seva aportació col·laborà del tercer lloc final que l’equip nacional masculí aconseguí a Leiria. 

El llevant peninsular deixà diversos fronts d’activitat amb protagonisme pels nostres atletes. Al circuit de la Ciutat de les Ciències de València tingué lloc diumenge 10 l’assaig de la nova modalitat olímpica de marxa per relleus, amb el Critérium internacional de relleus mixtes del qual prengué part Marc Tur. L’eivissenc de la PD Santa Eulària formà equip amb Celia Vílchez, i tot i que no pogueren completar la seva actuació, el balear deixà dos parcials de quart de marató (el primer i el tercer) amb molt bons ritmes, constants i propers als 4:00/km. 

Més marxa es pogué veuré dissabte 9 a Gavà, on al seu VIè Gran Premi de Marxa competiren els menorquins del Cecome Menorca Toni Scanlon i Inés Moya. El Sub16 fou tercer als 3 quilòmetres amb 15:02.0, mentre que la sènior fou la millor sobre 5 quilòmetres amb 28:44.3. I poques hores després no gaire lluny d’allà, la Zúrich Marató de Barcelona 2024 tornà a disposar una festa de l’atletisme sobre l’asfalt comtal. Enguany el millor balear fou Jordi Palou (Atl. Inca) amb 2h42:41. 

Tancam la crònica amb la històrica actuació de Said Mechaal a les finals de la NCAA de pista coberta que tingueren lloc aquest cap de setmana a Boston, Massachusetts. L’atleta de l’ADA Calvià competí als 5.000 metres on fou 10è amb 13:36.99. 

 

Imatges – MiguelezTeam/RFEA, Sportmedia.es, MomentoDeporte, Delegació FAIB