Ceballos i Romero guiaren la selecció balear a un nacional de cros molt tradicional

El cros tornà a la seva essència. Aquest podria ser un titular ben comú a les cròniques del Campionat d’Espanya de Cros celebrat aquest diumenge 29 a Ortuella, Biscaia, on el camp a través oferí fred i fang com a les proves més clàssiques de la modalitat ha estat habitual durant tants d’anys. 

A Euskadi, la selecció balear quedà liderada pels dos darrers internacionals amb #EspañaAtletismo el passat desembre al continental de Turin. Adrià Ceballos i Andrea Romero signaren les millors actuacions individuals, i en el cas de la formenterenca, a més a més, liderà un equip absolut femení que es classificà en una històrica vuitena posició. 

Primer fou torn dels Sub20 masculins, on sobre 7.620 metres el millor dels nostres fou Chaker Zaryouh. El mallorquí del Lô Esport Menorca es classificà 31è, tot i que fora de concurs per la seva nacionalitat marroquína. L’equip completat per Pablo Gallego, Àngel Pérez, Joan Carles Alcina, Toni Muñoz i Miquel Fons es classificà 14è. A continuació, la Sub23 Andrea Emery, amb passaport britànic, obtingué la 42ª posició com a única representant balear a la categoria. 

Arribà el torn dels homes Sub23 amb moltes esperances posades sobre Ceballos, és clar, després d’una tardor excelsa culminada amb el seu debut internacional. El mallorquí del FC Barcelona es deixà veure a les posicions capdavanteres als primers quilòmetres, però no pogué respondre al tall definitiu provocat pel gallec El Nabaoui i quedà a un segon grup. Finalment, el deixeble de Mateu Cañellas fou desè (novè nacional) i igualà el seu millor resultat, que obtingué dos anys abans a la categoria Sub20. Miquel Salom, Pau Mas i Joan Mesquida completaren l’actuació d’un equip que fou, com el Sub20, 14è

Sense representació a la prova del relleu mixte, la següent actuació balear la signà l’equip absolut femení, com ja s’ha avançat, liderat per la formenterenca Andrea Romero, recentment aterrada a la categoria sènior. L’atleta del Bilbao Santutxu, flamant campiona Sub23 un any abans a Jaén, obtingué una més que notable 17ª posició (15ª nacional), debutant a una temporada d’hivern difícil. Marina Bagur (29ª nacional), Bel Calero (41ª), Rosa Córdoba (49ª), Tònia Pons (73ª) i Maria Ramis (75ª) completaren un equip que féu història amb una vuitena posició memorable, que posà de manifest el bon moment del fons femení balear gràcies a un esplèndid equilibri de joventut i experiència. 

Els homes que competiren a continuació lluitaren com pogueren a una cursa on a més a més dels elements del terreny, no hi mancà nivell atlètic. El millor dels nostres fou Abdelaziz Merzougui 27è (24è nacional), seguit de José Luis García Pujadas, Lluís Fullana, Sergi Reurer, Aziz Boutoil i Joan Wager, un conjunt que es classificà en onzena posició. I el mateix lloc ocuparen les encarregades de tancar el programa a Ortuella, les joves Sub20, un quintet molt equilibrat que tingué com a líder Joana Mª Rigo. L’atleta del Lô Esport fou 20ª, i donà valuosos punts a un equip completat per Aina Alonso, Marta Obrador, Magüi Calvo i Llucia Pujol. 

El primer campionat nacional de 2023 no va decebre allò més mínim, i de ben segur que la sèrie de nacionals que tindran lloc aquest mes de febrer, tampoc no ho faran. Uns campionats on l’atletisme balear també hi tindrà molt a dir. 

Imatges – Expedició FAIB, MiguelezTeam (RFEA), Andreu Fullana