La base i l’activitat popular obren la primavera atlètica a les Illes

Aquest darrer cap de setmana de març el calendari regional ens deixà diversitat quant a les activitats realitzades a les distintes delegacions. Les tres majors acolliren una prova popular cada una i, a més a més, Mallorca i Eivissa celebraren jornades de pista per les categories base del nostre esport. 

L’única cursa localitzada a Mallorca fou la debutant al calendari Cursa de Son Ferriol. Organitzada per l’Associació de Veïns d’aquest barri palmesà i celebrada l’horabaixa de dissabte 25, l’esdeveniment programà dues curses, de 4,3 quilòmetres i de 8,6 (2 voltes al recorregut). En aquesta darrera es feren amb la victòria els eivissencs Adrián Guirado i Verónica Castro, ambdós de la PD Santa Eulària. Guirado, una setmana després del seu imponent triomf als 10 Km Port de Palma, sumà un èxit més, fent gala novament d’un excel·lent estat de forma. Ja en solitari a l’equador de la cursa, Guirado signà la seva victòria amb 25:50, pels 27:07 de Toni Gran (VIVA Es Raiguer) i els 27:26 de Toni Roldan. Quant a Castro, “gaudí” de la companyia d’Aina Sureda fins la segona volta, resolent la classificació al seu favor amb 33:48, pels 34:10 de Sureda i els 35:41 de Carmen Escamilla. La primera edició de la prova curta se l’adjudicaren Javier Jurado (Endurance THB, 13:56) i Irene Tur (CE Palmarunners, 19:00), amb Jaume Miralles i Llorenç Seguí al pòdium masculí, i Cristina Adrover i Cristina Mut al femení. 

Ja diumenge 26 dematí, la prova menorquina del cap de setmana fou la Cursa solidària La Salle – Proideba, la qual arribà a la seva novena edició. El Col·legi de La Salle Maó i els seus voltants foren l’escenari de les proves infantils i de la cursa principal de 7,6 quilòmetres, la qual tingué a Nil Cubas i Maria Pallicer com a triomfadors absoluts. Cubas (Cecome Menorca Atl.) registrà 26:37 pels 26:45 del seu company d’equip Joan Moreno i els 28:52 de Juan Díaz (Lô Esport Menorca). Per la seva part, Pallicer, dominadora prominent de la ruta menorquina, sumà un nou triomf que afegí als tres previs a la pandèmia, enguany amb 28:55 i com a quarta classificada de la general. Marta Orives (Menorca Trail Es Castell, 31:39) i Cristina García (Lô Esport, 35:59), completaren el pòdium. 

Quant a la prova popular celebrada a Eivissa, aquesta correspongué al sector del trail. Fou gràcies a la XV Trail de sa Talaia, a Sant Josep. Enguany amb dues distàncies programades, 20 i 8 quilòmetres, l’esdeveniment congregà a quasi 120 atletes, entre els quals els millors foren William Aveiro i Alexia Hartmann, a la prova llarga, i Juan J. Torres i Sara Illescas, a la curta. Aveiro (CA Gandía-Alpesa) sumà el seu quart triomf a la prova, després dels de 2017, 2018 i 2022, aquesta vegada amb un temps de 1h26:55, i donant una nova exhibició: el seu més immediat perseguidor, Francisco Javier Serra (Adobe Team) fou segon amb 1h37:20, més de 10 minuts! Completà el pòdium tot seguit Dani Torres, del CA Sa Raval, amb 1h37:27. Quant a Hartmann, tornà a deixar-se veure per l’activitat atlètica balear amb un triomf que signà en 2h02:45, també amb prou marge: Selene Collados fou segona amb 2h09:03, i Ana B. Castaño (U-Run Eivissa), tercera amb 2h11:22. D’altra banda, a la prova de 8 quilòmetres, Juan J. Torres fou el més ràpid per breu marge, 38:54 pels 39:10 de Daniel González (Sa Raval), amb Abraham Bringue (Adobe) tercer en 40:15. Illescas (Eiviatletisme CE) s’imposà amb 50:04, precedint a Mar Ribas (Sa Raval, 51:07) i Fátima Blázquez (Trideporte, 57:30). 

Pel que fa a les jornades de pista, les dues esmentades tingueren lloc dissabte dematí. A Mallorca, la pista de Capdepera fou escenari de la segona jornada de pista dels Jocs Esportius Escolars per les escoles atlètiques de la Part Forana de l’illa. A Eivissa, fou Can Misses l’encarregada de donar cabuda a la III Trobada de les categories Sub8, Sub10 i Sub12. Activitats carregades de descobriment, aprenentage i projecció, que suposen les primeres passes dins del nostre esport per, qui sap, els futurs campions de l’atletisme balear. 

 

Resultats – I Cursa de Son Ferriol 
Resultats – IX Cursa solidària La Salle – Proideba 
Resultats – XV Trail de Sa Talaia (Sant Josep de Sa Talaia) 
Imatges – Elitechip, VIVA Es Raiguer, CE Total Team, Delegació d’Eivissa