Andrea Romero, guanyadora, i Adrià Ceballos, pòdiums al millor cros del món

L’activitat fora de les Illes d’aquest cap de setmana quedà centralitzada pel gran esdeveniment del calendari nacional: el Campionat d’Espanya de Cros per Clubs, el qual tingué lloc al prestigiós Cross d’Atapuerca, a Burgos. Allà competiren finalment quatre dels nostres clubs, però també hi hagué nombroses actuacions individuals. 

D’entre elles, una per damunt la resta: la portentosa victòria a la caursa Sub23 femenina d’Andrea Romero. La formenterenca de la JA Elche, campiona d’Espanya de la modalitat a principis d’any, afegí una fita més a la que sense cap mena de dubte està sent la seva millor temporada. La deixebla de José Antonio Redolat compartí cap de cursa amb les seves rivals habituals fins que a la darrera volta assestà el canvi de ritme definitiu que la deixà en solitari cap a la victòria, que signà en 20:37 sobre els 5.870 metres de recorregut. L’actuació de Romero col·laborà del subcampionat nacional del seu club, la JA Elche, i a més a més li atorga la preselecció directa per l’Europeu de Cros de Turín (Itàlia) que tindrà lloc el proper 11 de desembre, una ocasió més per a arrodonir una mica més el seu darrer any a la categoria Sub23. 

L’altra gran notícia del dematí arribà igualment a la categoria Sub23… però a la cursa masculina. Una setmana després de fer-se amb una prestigiosa victòria al Cross internacional de Soria, el mallorquí Adrià Ceballos confirmà que es troba en un moment de forma extraordinari. L’atleta del FC Barcelona competí de tu a tu amb els líders nacionals de la categoria, donà la cara al capdavant de la cursa (7.810 metres) durant els sis primers quilòmetres, i només fou a la darrera volta quan cedí lleument. Tot i això signà una valuosíssima tercera posició (temps de 23:57) que li fa sumar punts cap a una possible convocatòria per Turín. 

Entre les altres actuacions fora del concurs per clubs que signaren els nostres atletes, destacà especialment el rendiment de Mark Roper, jove del CA Pitiús que es classificà 15è a la cursa Sub18 masculina (16:42 sobre 4.960 metres), el seu company d’equip Mauro García-Vallés, 66è a la mateixa prova, o David Palacio (CA U. Guadalajara), qui a causa d’unes molèsties físiques durant la cursa absoluta aquesta vegada només pogué ser 63è. Menció apart mereix Mª Luz Tesuri, qui novament deixà una actuació memorable: l’argentina de l’Adidas, resident a Mallorca fa ja més d’un any, continua la seva incursió entre l’èlit nacional amb la seva 16ª posició (27:06 sobre 7.810 metres) al millor cros del món. 

A l’apartat per clubs, de les quatre representacions balears, tres es donaren a la categoria Sub16, gràcies a club i joves que de ben segur sumaren una engrescadora experiència a la seva trajectòria. La millor classificació l’obtingueren les nines del Diana AC, 25è (d’un total de 53 clubs classificats) amb Jana Alguersuari com a millor classificada (108ª). Pocs segons abans creuà la meta Salima Zouggaghi (96ª), de l’Atletisme Porreres, club que es classificà en 34ª posició. Els Sub16 del CA Montuïri també entraren entre els 40 millors d’entre 53 classificats: amb Jorge Vizcaíno com a millor classificat (148è), l’escuadra dirigida per Esteve Barceló aconseguí la 39ª posició. Completaren una notable actuació balear els homes de l’Amistat-NovomarHotel, 35è a l’exigent cursa absoluta masculina, amb Martín T. Cuart com a millor classificat, 170è

Behobia i Negreira 
Altres dues activitats del calendari nacional comptabilitzaren petjades balears al nord del país. A l’emblemàtica Behobia-San Sebastián, clàssica de la ruta nacional que arribà enguany a la seva 57ª edició, tingué a Sergi Beltran com a millor balear classificat, 47è amb 1h07:48 sobre els seus 20 quilòmetres de recorregut. Millor posició obtingué l’eivissenca Irati Matas (Trideporte.com), qui no deixà de progressar aquest 2022 i fou 14ª a Donostia, amb 1h20:56. També competiren les mallorquines Marga Adrover (44ª), Nuria Pérez (80ª)… 

A la XLI Carreira de Negreira, a A Corunya, les bones notícies foren per l’ADA Calvià, que veié com les germanes Brea encapçalaren la classificació dels seus 10 quilòmetres: Joselyn fou guanyadora inapel·lable amb 34:23, mentre que Edymar fou segona amb 35:41. El marroquí resident a Eivissa Youseff Ben Hadi fou tercer a categoria masculina amb un imponent registre de 29:37. Finalment, al campionat nacional romnaès de 5 Km en ruta, l’atleta de l’ADA Calvià Julia Augsburger aconseguí la seva marca personal amb 17:16. 

 

Imatges – Diana AC, Esteve Barceló