Els Sub18 balears, excel·lents a Huelva: dues medalles i dos rècords autonòmics de la categoria

La tretzena d’atletes illencs que acudiren aquest cap de setmana a Huelva per a disputar el darrer campionat d’Espanya individual d’aire lliure de la temporada, el Sub18, deixà un balanç més que notable per a davallar el teló a una temporada tan llarga com fructífera. Foren dues medalles i cinc posicions més de finalista, a més a més de dos rècords de Balears Sub18, el resum de les millors notícies que els nostres joves signaren amb una actitud i una competició de gran projecció de futur. 

La primera de les medalles arribà dissabte capvespre de la mà d’Ivana Peralta. La velocista del Siurell-Sa Sini arribava a Huelva després de mostrar-se imparable a les darreres competicions de 100 metres realitzades a Mallorca, i l’aposta per doblar prova a la localitat andalusa sortí bé. Començà a les semifinals de 100 metres amb 12.11 (-1.2), nova marca personal que era el segon millor temps de la ronda… una condició que confirmà a la cursa definitiva amb 12.16 (-1.9) i un flamant subcampionat nacional. L’actuació de dissabte ja li oferí, a més a més de la medalla, el premi afegit de la selecció per la trobada internacional Sub18 que tindrà lloc a Francobville (França) el cap de setmana del 31 de juliol al 1 d’agost. Però la deixeble de Juan Antonio Oses cercava més… Diumenge dematí superà les semifinals de 200 amb 24.71 (+1.3), nova marca personal i tercer temps de la ronda… que no pogué repetir per molt poc: els 24.82 (-0.6) de la final la deixaren quarta, però amb una targeta de matrícula d’honor a Huelva. 

L’altra medalla de l’expedició balear l’aconseguí Alejandro Martín. L’atleta del Diana AC controlà bé el seu accés a la final dels 400 metres llisos amb 50.06 i la victòria a la seva semifinal. Diumenge anà per totes i no només repetí el seu bronze hivernal sinó que ho aconseguí amb 49.16, nova marca personal. El seu company Miquel Àngel Esteller no tingué tanta fortuna, ja que si bé dominà igualment la seva semifinal de dissabte (amb 54.71), així com la final de diumenge, a la recuperació de la darrera tanca es desestabilitzà, i perdè possicions fins a creuar la meta cinquè… amb 52.88, nova marca personal i rècord de Balears Sub18 que milloren els seus 53.52 que el feren campió nacional el 2020. Una resolució agridolça per Esteller, coneixedor de les seves possibilitats i de la gesta que podria haver signat de no ser pel desequilibri dels metres finals. 

A una passa del pòdium també quedà Joana Mª Rigo… i en aquest cas es pot dir literalment. La corredora del CA Montuïri, qui també arribava en clara progressió i en un moment de forma immillorable a la cita nacional, es mostrà molt convincent a la seva semifinal, la qual guanyà amb 4:43.91, el millor temps de la ronda. A la final, corregué en tot moment amb opcions de medalla, i avançà per la darrera contrarrecta en ferma tercera posició, però fou finalment passada i superada… per només una centèssima. Repetí la “maleïda” posició d’hivern, però es mostrà més a prop que mai a la primera filera nacional, aquesta vegada amb 4:34.45, un temps que millora la seva marca personal per més de cinc segons i que a més a més suposa nou rècord de Balears Sub18 (millora els 4:34.89 de Sara Cardona el llunyà 2004). Indubtablement, un final de temporada de gran nivell el de la deixeble d’Esteve Barceló. 

Una altra posició de finalista, també a només una del pòdium, fou la de Daniel Castilla. El Sub18 de primer any apostà enguany pels 110 metres tanques i, tot i no arribar tan favorit com als nacionals cadets de 2020, pogué registrar 14.27 (+1.0) tant a semifinals com a la final, marca personal que li donà per ser quart d’Espanya. L’altra posició de finalista la signà Marc Escandell, sens dubte, una de les revelacions de la temporada. El formenterenc del GE Espalmador dugué la seva marca personal fins els 11.01 (-1.8) a les semifinals, com el quart temps de la ronda. A la final es quedà en 11.02 (-0.4) i la sisena posició, però tancant una majúscula evolució aquest 2021. 

La resta d’atletes illencs quedaren a semifinals o bé participaren als concursos lluny de les primeres posicions. Fou el cas de Víctor Vallejo (S’Arenal-Llucmajor, 23.18 als 200 metres), Mauro García-Vallés (CA Pitiús, 2:00.39 als 800), Pablo Gallego (Diana, 4:20.97 als 1.500), Martí Cerdá (Claudia Troppa SC, 1,81 a alçada), Esteban Sedano (Diana, 12,99 a triple salt), Magüi Calvo (Sporting Calvià, 2:21.74 a 800) i Mª Antònia Burguera (CA Campos, 1,52 a alçada). 

Amb la temporada de pista regional conclosa, també ho està la nacional i només el calendari d’àmbit internacional contempla els seus darrers esdeveniments abans de l’aturada estiuenca. Aquest proper divendres 30 de juliol començaran tant la trobada internacional Sub18 amb Ivana Peralta… com el programa atlètic dels Jocs Olímpics de Tokyo2020, amb Natalia Romero ja a la primera sessió. 

 

CA Siurell-Sa Sini, Arxiu FAIB