Sergojins i Tesuri s’exhibeixen el retorn de la clàssica ‘Ciutat de Palma’

L’atletisme autonòmic celebrà aquest primer diumenge de desembre el retorn de dues emblemàtiques proves del nostre calendari de ruta. A Mallorca tingué lloc la XXVIIIª CaixaBank Mitja Marató ‘Ciutat de Palma’, que pogué finalment tornar-se a celebrar quasi 33 mesos després de la seva darrera edició, el març de 2019. 

I tot i que al participació encara no tornà als nivells previs a la pandèmia (també s’omití del programa la tradicional Cursa ‘El Corte Inglés’ per tal d’evitar massificacions majors), les dues distàncies programades deixaren atractives curses i bones actuacions per part dels quasi mil corredors que hi prengueren part. 

La primera cursa que es disputà foren els 10 Km ‘Port de Palma’, ja en la seva novena edició, la qual tingué com a guanyadors als corredors de l’ADA Calvià Aziz Boutoil i Francisca De Villalonga. En el cas de Boutoil, tornà a demostrar com de bé es mou a la distància dels deu quilòmetres, a més a més de fer-se amb la seva tercera victòria consecutiva a la prova. Després d’un primer terç de cursa acompanyat per Bernat Real, el campió de Balears de la distància avançà en solitari i amb solidesa cap a un nou triomf el qual signà en 31:58. Real mantingué la segona posició amb 33:21, mentre que per darrere, el millor del grup perseguidor resultà Diego Martínez (VIVA Es Raiguer), tercer amb 33:36. 

L’actuació de De Villalonga més clara des del primer moment. La triatleta obtingué un avantatge visible des dels primers metres, el qual anà augmentant amb el pas dels quilòmetres. El seu triomf (després de ser tercera en 2019 i de guanyar la mitja marató el 2017) fou amb 38:33. El pòdium el completaren Gabriela Alemany (Amistat-NovomarHotel) i Asmaa Zammou (CA Montuïri), amb temps respectius de 39:58 i 40:09. 

Pocs segons abans de l’arribada de Boutoil, l’Avinguda d’Antoni Maura acollí la segona sortida del dematí, la de la mitja marató, modalitat que comptà amb dos guanyadors autoritaris. D’una banda, el letó Dimitrijs Sergojins (LaSansi) revalidà el seu triomf de 2019 amb una dominància incontestable, des del mateix tret de sortida. Sergojins, acreditat en 29:10 en 10 quilòmetres (rècord letó) i en 1h04 registrats enguany a Barcelona, devorà quilòmetres en solitari sense oposició i sense signes de feblesa, per a anotar-se un nou triomf a Palma amb 1h06:52. Per darrere, si bé en un primer moment existí l’alternativa de l’eivissenc Adrián Guirado, la llunyana segona posició fou per Joan Marín (CT Global Training), qui confirmà la seva excel·lent temporada de ruta amb 1h12:37… també protagonitzats íntegrament en solitari. El pòdium el completà Alejandro Álvarez, del CA Badia de Palma, qui exprimí la companyia de Miquel Capó per a ser tercer amb 1h16:21 (pels 1h16:27 del pobler). 

I no s’hagué d’esperar gaire per veure l’arribada de la guanyadora femenina, ja que Mª Luz Tesuri no permeté que molts d’homes la precedissin. L’argentina de les files del SISU Team, acompanyada fins el tram final de la prova per Jesús Peralta (cinquè masculí amb 1h16:49), creuà l’arc de meta amb impressionants 1h16:53, el millor temps de la prova des de 2012. Quasi de forma idèntica a la categoria masculina, la segona posició quedà a més de cinc minuts de la guanyadora, tot i que no fou en cap cas un temps menyspreable. Sebastiana Llabrés (CA Inca) i Àngels Llobera (CA Montuïri), completaren un pòdium d’alta qualitat amb temps respectius de 1h22:29 i 1h25:04. La menorquina Mari Allés (1h30:05) i l’eivissenca Indre Barkute (1h30:23) tancaren un top-5 d’allò més heterogeni. 

 

Resultats – XXVIII CaixaBank Mitja marató ‘Ciutat de Palma’ 
Resultats – IX 10 Km ‘Port de Palma’ 
Resum gràfic (Dani Espada)