MOTORISA | Renault Trucks T, camión del año en España 2014

Una Romero imperial encapçala una actuació balear de rècords a Getafe

Era la gran cita fora de les Illes del cap de setmana, i com no podia ser de cap altra manera el CI Cpat. Espanya Absolut celebrat a Getafe va donar nombroses alegries a un atletisme balear que continua de dolç als campionats nacionals. El balanç aquesta vegada, a càrrec d’onze dels nostres atletes, fou de quatre medalles, més dues participacions a relleus medallistes, i ni més ni manco que tres rècords de Balears. 

Una de les actuacions més valuoses la protagonitzà David Abrines, durant els dos primers dies de campionat. El mallorquí de l’Atletismo Albacete debutà a un nacional absolut a la prova combinada del decatló, a la qual arribava en molt bona forma. Però allò aconseguit per Abrines a Getafe superà tota expectativa. El deixeble d’Alfons Botella arrencà divendres dematí amb parcials de 11.17 +1.0 als 100 llisos, 7,06 -1.6 a llargada i 12,99 a pes, totes tres marques personals. Ja a la tarda, continuà el seu idili regalant-se la victòria parcial al salt d’alçada… amb 2,06! Nou rècord de Balears que borrava de les llistes els 2,04 d’Arnau Fontanet que datava del 1991. I per a tancar un divendres perfecte, 50.57 als 400 metres, també marca personal que el deixaven amb 3.966 punts i el subcampionat provisional. 

I dissabte fou gairebé igual d’inspirat: 14.81 +0.3 als 110 m/tanques (marca personal per 0.51) als quals seguiren 38,08 a disc i 3,60 a perxa, també marques personals. Tot i no ser la vuitena prova la seva especialitat, Abrines encarà la darrera sessió encara lluitant pel pòdium. Envià la javelina fins els 60,02 metres, parcial que seria l’únic sense marca personal, però que el deixaria a poc més de 200 punts del rècord balear, fita que assolí amb la novena marca personal: 4:57.98 als 1.500, exhibició de 7.283 punts que li atorgaren la quarta posició al seu debut nacional absolut (a només 64 punts del bronze) i el seu segon rècord de Balears en poc més de 24 hores, en aquesta ocasió, llevant de les llistes els 6.916 que Nicholas J. Watson establí el juliol de 2007. I Abrines té 24 anys, com aquells que Watson complí el 2007… 

Les quatre medalles de la delegació balear arribarien a la jornada de diumenge. Una el dematí, als 110 m/tanques, on Yidiel Contreras fou el millor després dels inaccessibles Ortega i Martínez. Després de passar a la final amb 13.98 -0.7, l’especialista del Playas de Castellón registrà 13.83 -2.0, molt a prop de la seva marca de l’any, per a donar a Balears la primera medalla del campionat.

Les altres tres medalles arribarien gairebé a l’uníson, a la primera hora de la sessió de tarda. Des del cercle de llançaments, José Ángel Pinedo afrontà una nova oportunitat per a caçar el llançament que el seu estat de forma actual mereix, però el mallorquí del Fent Camí Mislata tornà a quedar en 18,43 metres, que no obstant sí que li feren mereixedor del bronze. Un nou pòdium absolut per Pinedo, el cinquè consecutiu a l’aire lliure, que no deixa de donar valor a la seva figura com els millors especialistes nacionals del lustre. 

Mentre Pinedo realitzava els seus darrers intents, l’anell celebrava la final dels 800 metres femenins amb, com ocorregué l’hivern, dues atletes balears. Daniela García i Natalia Romero, plata i bronze a pista coberta, eren aspirants a repetir pòdium, però amb un detall clau: Romero afrontava la final 10 dies després de batre el seu rècord de Balears i amb molta confiança. I coneixedora del seu estat actual, l’atleta de l’Unicaja Jaén-Paraíso Interior no especulà: des del mateix tret de sortida, disposà un ritme ràpid i valent que el deixà tota sola contra el cronòmetre. Pas aproximat per campana en 59… i una segona volta on persistí i que li permeté creuar la meta en 2:02.26. Or nacional absolut (com a La Nucía 2019), nou rècord de Balears que ja la deixa com 20ª espanyola de tots els temps, i possibilitats multiplicades d’acudir a Tokyo2020 per rànquing.

I només tres segons després, un arrodoniment del moment: Daniela García fou la millor del grup perseguidor i es proclamà subcampiona nacional absoluta, com a pista coberta, sent Sub23 de primer any. García (Playas de Castellón) registrà 2:05.51 i hores després de la cloenda del campionat ja és oficial la seva selecció amb #EspañaAtletismo per a l’Europeu Sub23 de Tallin2021, que tindrà lloc del 8 al 11 de juliol. A més a més, la deixeble d’Antonio Serrano encara tornà al pòdium, gràcies a la seva participació al relleu 4×400 del Playas de Castellón, bronze. 

D’entre la resta d’actuacions dels atletes balears a Getafe deixaren molt bon gust la quarta posició de Marc Tur als 10.000 metres marxa, on l’esportista de la PD Santa Eulària registrà 40:42.14 i quedà a només cinc segons del bronze, en una distància relativament curta pel seu rendiment. Com ell, diumenge dematí competiren Caridad Jerez i Esperança Cladera. L’especialista en 100 m/tanques del FC Barcelona marcà el quart millor temps a les semifinals (13.61 -1.9), però tingué mala sort a la final, on tocà una tanca i la conseqüent desestabilització la deixà fora de la lluita. Per la seva part, la velocista murera del Speed Club realitzà una valuosa semifinal de 200 metres en 24.41, desè temps del global, tenint en compte el vent contrari de -2.8. I com elles també competí Carlos Oses (Siurell-Sa Sini), ell sí, amb el premi de la marca personal, 14.52 -0.7, tot i no poder passar a la final dels 110 m/tanques. 

L’actuació balear la completaren Lucía Pinacchio (FC Barcelona), semifinalista als 400 metres de divendres amb 55.10 (13è temps del global) i la formenterenca Andrea Romero (JA Elche), qui registrà uns 4:32.80 insuficients per a poder accedir a una final de 1.500 metres molt cara. Pinacchio sí que pujà al pòdium, no obstant això, gràcies a la seva col·laboració en el subcampionat del 4×400 femení del FC Barcelona. 

 

MiguelezTeam (RFEA), AthleticTimeStamp