Ramis, Picó i Halas: màsters de luxe pel nostre atletisme al trail i a l’asfalt

A més a més del gran esdeveniment nacional a nivell de clubs, el cap de setmana deixà dos campionats nacionals més, aquests individuals, els quals comptaren naturalment amb representació balear. 

D’una banda, la localitat barcelonesa de Cercs acollí el Campionat d’Espanya de Pujada Vertical, corresponent al sector de trail, del qual participaren cinc dels nostres atletes. Sobre un recorregut de 4,6 quilòmetres però amb un desnivell positiu de 1.050 metres, la parella de veterans formada per Maria Ramis i Manuel Picó (ambdós del CA Montuïri) sumaren un nou doble èxit al seu historial. Ramis es proclamà subcampiona d’Espanya F40 amb un temps de 1h00:01, mentre que Picó es féu amb el bronze nacional M50 amb un temps de 58:06. A la mateixa prova, el M60 José Antonio Arnau finalitzà 5è de la seva categoria, amb 1h07:44, i a la categoria absoluta, competiren formidablement Bel Calero (Malift MallorcaTrail), 8ª amb 54:08, i José Luis García Pujadas (CD Surco Lucena), 14è amb 48:23. 

L’altre nacional del cap de setmana es celebrà a Santander, capital dels 100 Quilòmetres dins l’àmbit nacional que tornà a celebrar la seva prova juntament amb el campionat d’Espanya de la modalitat. El corredor del VIVA Es Raiguer José Vidal es classificà en 9ª posició M40 amb el seu debut en 8h13:43. Però l’atletisme balear recollí més alegries ‘fora de concurs’. Els atletes del CA Fidípides José Manuel García i Agata Halas foren cinquens a les seves respectives categories, M55 (amb 11h02:15) i F40… ella amb 9h58:36, nou rècord de Balears! La mallorquina d’origen polac sumà una fita més a la seva trajectòria dins l’ultrafons balear, i tres anys després de convertir-se en la primera balear que completà la prova amb èxit, donà una passa més i es convertí en la primera que davallà de les 10 hores. Amb una regularitat envejable, Halas començà amb els quatre primers parcials de 10 quilòmetres per davall de l’hora, per a una primera meitat en 4h49:15. El defalliment a la segona meitat fou mínim, i Halas aconseguí l’objetiu de millorar la seva marca personal, i naturalment el seu rècord de Balears, ja per davalla de les 10 hores. 

Guadalajara, Croàcia, Carquefou… 
Aquesta intensa setmana de juny encara deixà altres actuacions aïllades d’atletes balears repartits a distints indrets tant de la península com d’altres països europeus. Ja dimecres 8, a la XXIª Reunió ‘Ciudad de Guadalajara’, competiren Óscar Santos (Unicaja Jaén-Paraíso Interior) i David Palacio. El formenterenc, campió de Balears de 1.500, aconseguí la millor marca balear de l’any als 800 amb 1:50.39; mentre que l’atleta del club amfitrió marcà 3:51.89, ell sí als 1.500 metres. 

La resta de fites arribaren de la mà de l’ADA Calvià i els deixebles de Johny Ouriaghli. A Croàcia, als 10 Km de Karlovacka (dijous 9), Hicham Sigueni es féu amb la victòria amb un imponent temps de 29:06, pels 29:25 d’Abdelaziz Merzougui, quart classificat. D’altra banda, dissabte 11, a la localitat francesa de Carquefou, Saïd Mechaal competí al mitin corresponent a la prova de 5.000 metres, on dugué la seva marca personal fins extraordinaris 13:40.93. Aquesta marca suposaria rècord de Balears si Mechaal tingués més antiguitat amb llicència balear. Tal vegada sigui al 2023… però allò inqüestionable és l’excel·lent temporada que està realitzant el jove Mechaal. 

 

Imatges – José L. García Pujadas, CA Montuïri, CA Fidípides, ADA CAlvià