Pinedo i el mig fons deixen un altre balear absolut memorable

El LVIII Campionat de Balears Absolut d’Estiu celebrat aquest cap de setmana tornà a quedar com un esdeveniment pel millor arxiu del nostre atletisme. Lluny de patir la seva coincidència amb la final nacional per clubs, de la qual participaren alguns dels nostres millors atletes, les dues jornades disputades al CTEIB oferiren curses i concursos plens d’emoció i d’espectacle. 

Els noms propis del campionat foren els dobles campions del mig fons, els joves Joana Mª Rigo i Adrián Calvo, i com no, José Ángel Pinedo. El llançador del Fent Camí Mislata exprimí el seu cap de setmana i, després de defensar el seu club a Alacant dissabte horabaixa, tornà a Mallorca disposat a defensar el seu títol. Dit i fet, el plusmarquista balear realitzà tres intents vàlids per damunt dels 18 metres, el millor de 18,36, amb el qual certificà el seu onzè títol de l’especialitat d’estiu, el sisè consecutiu. 

Els altres reis del cap de setmana foren els joves dominadors de la mitja distància. Ella encara Sub18, Joana Mª Rigo s’imposà dissabte a uns 800 metres que dominà autoritàriament de cap a fi i amb un temps de 2:14.83, marca personal i mínima nacional. La jove del CA Montuïri encapçalà, per cert, un pòdium copat per altres dues Sub18, Magüi Calvo (Sporting Calvià, 2:20.16) i Marta Obrador (Atletisme Porreres, 2:24.05). Jovent imparable. Rigo tancà la seva actuació perfecta diumenge dematí als 1.500, ja sense cercar una marca als seus límits, però sí dominant imponent la prova amb 4:57.40 finals que ben valen la revàlida del seu títol absolut. 

En el cas del mig fons masculí, Adrián Calvo donà fermesa al seu salt de qualitat amb un doblet històric i carregat de bona projecció. Especialment emotiu fou el 800 de dissabte, on trobà l’oposició de l’altre principal aspirant, el menorquí Xavi Cubas. Seriós i convençut en la seva tàctica, Cubas (Cecome CCE Sant Lluís), marcà el ritme al pas per campana, però de seguida el Sub20 del FC Barcelona prengué l’alternativa. Novament Cubas es situà al cap de cursa abans de la darrera corba, anticipant una recta final memorable. La lluita fou feroç fins els quadres, amb un Calvo superior per molt poc: 1:53.34 per 1:53.58. Marca personal per tots dos, mínima nacional pel primer i rècord insular pel segon. Però la prova fou la cursa del campionat també per allò ocorregut pocs segons desprès: Alex Justin Duran (Joan Capó Felanitx, després de revalidar el seu títol a alçada amb 1,94) fou bronze amb 1:56.28, en tancada lluita amb Toni Abrines (Speed Club, 1:56.53) i amb el Sub18 Mauro García-Vallés (CA Pitiús) cinquè amb 1:57.59. Tots ells en marca personal per una final antològica. 

Els 1.500 metres de diumenge serviren un segon assalt entre Calvo i Aziz Boutoil, després de l’intens desenllaç que protagonitzaren a l’edició invernal de la prova. Boutoil (ADA Calvià) corregué després de coronar-se campió als 5.000 de dissabte amb implacables 15:02.13. La prova patí la baixa de darrera hora de Lluís Fullana, qui tot i córrer a Alacant el dia anterior intentà competir al regional. Però el focus era per Calvo i per Boutoil… Després d’un primer 500 controlat, el Sub20 del FC Barcelona cambià de marxa, i quedà amb l’única companyia del marroquí. A la darrera contrarrecta Boutoil intentà passar al capdavant, però es trobà amb el darrer canvi d’un inspiradíssim Calvo, qui sabent-se superior, es permité celebrar el seu doblet daurat durant els darrers 90 metres. 4:04.69, mínima nacional, per 4:06.43. Cubas aconseguí el bronze amb 4:10.34. 

Altres focus d’atenció que deixá el campionat a la seva jornada de dissabte foren les finals de 100 metres. La final femenina fou una fita més en la progressió d’Ivana Peralta. La Sub18 del Siurell-Sa Sini aconseguí el seu primer títol absolut amb marca personal de 12.26, tot i el vent contrari de -2.3. Un altre Sub18 estigué a punt de sorprendre a la final masculina, però l’excel·lent progressió del formenterenc Marc Escandell (GE Espalmador) no fou suficient per a neutralitzar la dominància d’Óscar Rus. El velocista del Speed Club sumà un èxit més a la seva millor temporada amb el títol en 100 metres i un temps de 11.01 (-1.6), pels 11.04 d’Escandell, mínima nacional, i els 11.15 de Carlos Oses (Siurell), bronze. 

També dissabte es pogué assistir al que podria ser l’inici d’una era als 400 metres tanques. Miquel Àngel Esteller realitzà dues setmanes després del seu debut una segona cursa amb les tanques absolutes, tot i ser encara atleta Sub18, només per a confirmar que ja és un terreny que li pertany, tot i els seus 16 anys. El jove del Diana AC aconseguí el títol amb 54.88, seguit dels Sub20 Miquel Isern i Toni Miquel Anglada. 

Altres moments dignes de menció de la primera jornada foren l’onzè títol a javelina de Juan José Román (Siurell, 49,70), de nou campió quatre anys després, el vol de Guillermo Reus (Siurell) a llargada, campió amb 6,92, mínima nacional, o la revàlida del títol de disc per part de Toni Albertí: el M50 del Speed Club demostrà veterania i qualitat a parts iguals, i sumà un nou or amb un millor tir de 34,82, mínima nacional tot i llançar amb l’artefacte absolut. Rosa Mª Córdoba (CA Montuïri) també estigué excelsa als 5.000 metres, inaccessible amb 17:55.00, mínima nacional. 

Diumenge, és clar, oferí molt més atletisme i confirmà els doblets d’altres “bicampions”. A més a més dels ja esmentats Rigo i Calvo, aconseguiren dues medalles d’or Xisca Truyols, Sub20 del Diana campiona dissabte a javelina (34,16) i diumenge a triple salt (11,56 ventós) i la Sub18 Marta Ortega (Pegasus AC), campiona a disc (27,79) i a pes (9,94). També gràcies a la seva col·laboració als relleus, sumaren dos ors les atletes del Speed Club Inés Pascual (Sub20, 14.63 a 100 m/tanques i or al 4×100), la també Sub20 Laura Radó (59.45 a 400 i or al relleu llarg), la Sub18 Agatha Núñez (campiona als dos relleus) i la Sub20 Esperança Cladera. La atleta de Muro resultà l’atleta millor llorejada del cap de setmana amb tres ors, ja que a la seva participació als dos relleus sumà un nou títol als 200 metres, amb imponents 24.54 (-1.9). Uns 200 metres que, en la seva final masculina, coronaren a Víctor Vallejo García. Encara sub18 de primer any, el velocista de S’Arenal-Llucmajor dóna continuïtat a la saga amb el seu primer títol absolut (signat amb 23.55 -3.3), 16 anys després del darrer títol del seu oncle Víctor Vallejo Navío, i 23 després de l’aconseguit pel seu pare Pablo el 1998. 

El Speed Club encapçalà un medaller del campionat amb molts protagonistes: foren un total de 29 entitats, sis d’elles forànies, a més a més de la medalla de bronze aconseguida per l’atleta independent Emilio Vasco als 200 metres, d’entre els quals el club palmesà fou el millor gràcies a un total de 15 medalles, 8 d’elles d’or, seguit de les 16 del Siurell-Sa Sini i les 14 del Diana AC (6 i 4 ors respectivament). 

Més enllà de l’àmbit estrictament esportiu, aquest LVIII Campionat de Balears Absolut deixà l’onada de solidaritat de tots els clubs cap al CA Pitiús, víctima de la mala gestió que s’està fent de les instal·lacions esportives d’Eivissa a causa d’un nou context amb la nova categoria del club de futbol local. Atletes, tècnics i clubs en general, a més a més del senyal de retransmissió al canal de streaming, mostraren un llaç de color blanc com a mostra del seu suport a la històrica entitat eivissenca. 

I és que novament, el campionat de Balears absolut ha deixat molts noms i llinatges, alguns d’ells ja coneguts, d’altres totalment nous, però en qualsevol cas, ja amb un petit espai dins la història del nostre atletisme. 

 

Resultats 
Marcos Ginard, Sergi Garcia 
Resum gràfic (1ª jornada), cortesia de Marcos Ginard