Lucía Pinacchio (800) i Andrea Romero (3.000), campiones d’Espanya Sub23 a Salamanca!

Les atletes Lucía Pinacchio i Andrea Romero es proclamaren aquest cap de setmana campiones d’Espanya Sub23 a Salamanca, encapçalant una brillant actuació balear que sumà dues medalles més gràcies a Daniela García i Esperança Cladera. 

La pista ‘Carlos Gil Pérez’ acollí un campionat molt engrescador, amb una organització impecable i una afició agraïda, amb una assistència de públic que cada vegada s’assembla més a la coneguda abans de la pandèmia. Dissabte capvespre arribà la primera de les medalles per la delegació balear gràcies a una atleta que ja sabia què era ser campiona nacional aquesta temporada. I és que Andrea Romero, tres setmanes després de coronar-se al camp a través de Jaén, continuà demostrant que en aquesta darrera temporada com a Sub23 no té límits. L’atleta de la JA Elche es situà al cap de cursa en tot moment i sapigué aguantar l’atac llunyà d’Ángela Viciosa. Fou coincidint amb el toc de campana quan Romero apostà per un atac definitiu que li brindà el seu segon títol nacional de la temporada, amb un temps final de 9:26.08. 

Les jornades de dissabte deixaren la participació d’altres set atletes illencs. El dematí, la primera ronda dels 200 metres deixà a Adrián Albalá (Speed Club) amb el 21è millor temps (22.58) i l’amarga desqualificació del menorquí Sebastià Pons (AA Catalunya), després de comprovar que trepitjà la línia interior i saber que havia batut el rècord balear (21.80). La mateixa prova deixà bones notícies a l’apartat femení, amb la classificació d’Esperança Cladera (Unicaja Jaén-Paraíso Interior) imposant-se a la cinquena sèrie amb el quart millor temps de la ronda, 24.83. 

L’horabaixa deixaria la segona actuació d’Albalá, 29è temps als 60 metres (7.20) i la segona classificació de Cladera, guanyadora de la tercera semifinal dels 200 amb 24.31, tercer temps de la ronda. Però també seria torn de les semifinals dels 800 metres. A les femenines, Balears comptaria amb ni més ni manco que tres representants. A la primera s’imposà imponentment Lucía Pinacchio (FC Barcelona) amb 2:11.97, i a la tercera coincidirien Daniela García, vigent campiona, i Laura Radó. L’atleta del New Balance Team guanyari fàcilment amb el millor temps de la ronda, 2:10.09, mentre que la del Speed Club quedaria fora de la final amb 2:18.16. Entre els homes, l’eivissenc Imad Ahjjam (PD Santa Eulària) competí millor que altres nacionals passats, però els seus 1:56.81 foren insuficients per a accedir a la final. La jornada conclouria amb el flamant títol de Romero als 3.000 metres. 

La jornada dominical presentava dues finals apassionants per l’atletisme balear, però també l’actuació del darrer illenc participant: el mallorquí Albert Forteza (Alaior Esport) es classificà nové al triple salt, amb un millor intent de 13,37 metres. Durant la seva actuació es celebraren les finals de 200 metres, on la seva ‘paisana’ Esperança Cladera registrà el seu millor temps del cap de setmana, 24.23, per a guanyar la final B, un temps que a l’altra final només superaren dues atletes: bronze per la mallorquina en el seu primer any a la categoria. 

Però encara quedaven els 800 metres, una prova que presentava les màximes aspiracions per dues atletes mallorquines participants. Daniela García defensaria el seu títol de 2021 amb Lucía Pinacchio com a principal alternativa. Dit i fet, García desplegà la seva elegant gambada pel carrer 1 de l’anell salmantí, i a l’equador de la cursa ja només l’acompanyava la mallorquina del FC Barcelona. Pinacchio esperà a la darrera contrarrecta per a atacar de manera fulminant. García no la pogué seguir però el premi fou doble per totes dues: el ritme de García les havia conduït a un doblet màgic, en 2:04.26 per Pinacchio, marca personal i rècord dels campionats, i 2:04.94 per García, marca de la temporada. 

 

Salamanca celebrà un campionat que brollà il·lusió pel futur més immediat, amb actuacions i registres espectaculars per una generació jove que ja crida a les portes de la primera filera nacional absoluta. Una filera que també vol ocupar el nostre atletisme, dirigit a Salamanca per quatre dones referent nacional. 

 

MiguelezTeam (RFEA), Manuel Laya (La Gaceta de Salamanca)