Maxwell Rotich (1h02:20) i Abde Aminet (1h08:35!): l’ADALMO Mitja marató de Pollença tornà al calendari amb una edició d’altíssim nivell

Que les gran ocasions es fan esperar és un dit popular que aquest diumenge 10 bé pogué tenir un dels seus exemples més clars. L’ADALMO Mitja marató de Pollença tornà al calendari de ruta balear tres anys després de la seva darrera edició, un esdeveniment que reuní quasi 700 atletes entre les seves tres distàncies programades. Però a més a més d’aquest retorn, ja motiu de celeració, fou escenari del Lè Campionat de Balears de mitja marató, prova principal de la jornada que deixà dues victòries amb dos imponents rècords de la prova, signats per Maxwell Rotich (1h02:20) i Abde Aminet (1h08:35). 

Després d’uns minuts d’espera per un desafortunat incident de trànsit, es pogué donar la sortida a la mitja marató, des de la pista del poliesportiu municipal, i als 10 Km Mar Hotels, des del Port de Pollença. Després d’una primera volta a l’anell, els atletes africans, tres homes i una dona, ja lideraven la cursa en direcció al port a un ritme frenètic. 

Durant l’espera de la resolució al denominat Objectiu -60′, els assistents a la pista pogueren veure els desenllaços de les curses de 5 i 10 kilòmetres. Els 5 Km ‘Correm per la Igualtat’ se’ls adjudicaren Pere Castell (Atletisme Inca) i Florencia Cataldo, amb temps respectius de 15:59 i 19:45; mentre que els 10 Km Mar Hotels tingueren com a honorable successor de Jesús España (guanyador el 2019) a ni més ni manco que Ayad Lamdassem. El corredor del Bikila Atletismo, actual plusmarquista espanyol de marató (2h06:25), mostrà la seva qualitat amb una dominància absoluta que tancà en 31:26. Tingueren l’honor d’acompanyar-lo al pòdium Carlos Outón (Atl. Inca) i Tomeu Rigo (Amistat-NovomarHotel), ambdós en 36:19. La millor fèmina fou Karina Gómez (CA Montuïri), amb 41:05 des de l’onzena posició de la general i amb Marina Grosso (42:00) i Heather Fell (42:12) també en posició de pòdium. 

Només vint minuts després de l’arribada de les millors dones als 10 kilòmetres, l’expectació generada per la mitja marató quedà resolta. El kenià Maxwell Rotich entrà a la pista sobre els 62 minuts, i amb una gambada exquisita, creuà la meta amb imponents 1h02:20, rebaixant en més d’un minut el rècord de la prova que des del 2011 posseïa el seu compatriota Daniel Kiplagat en 1h03:28. I el seu millor opositor aquest diumenge no quedà gaire enfora, doncs també millorà la plusmarca anterior: fou l’etíop Mengistie Tadesse, segon classificat amb 1h02:55. El pòdium el completà Tesfahun Guangul, també etíop, en 1h04:31. 

Passaren més de tres minuts de triomfals ovacions pels tres atletes africans, sense cap altra recepció… fins que aparegué arribant al poliesportiu la primera classificada femenina! L’etíop Abde Aminet Ahmed, qui havia aixecat expectació prèvia per les seves aspiracions, confirmà els millors pronòstics destrossant el rècord de la prova. Acompanyada pel mallorquí Guillem Duran, qui compartí ritme amb Aminet durant tot el recorregut, l’africana  creuà la meta en impressionants 1h08:35, quasi set minuts menys que els 1h15:29 de Vanessa Veiga el 2013! Duran (ADA Calvià) es proclamà campió de Balears de la prova per primera vegada amb més que notables 1h08:37. 

Un minut més tard, José Luis García Pujadas (Surco Lucena CD) es féu amb la plata autonòmica transmetent molt bones sensacions en 1h09:48, actuació que quedà seguida de les classificacions dels estrangers Conrad Franks i Michael Pfanner i del català Roger Roca, tots ells en 1h11. Com a desè de la general, novè home, completaria el pòdium balear Toni Gran (VIVA Es Raiguer), amb 1h12:33. 

La gesta d’Aminet a categoria femenina quedà més reforçada encara quan creuà la meta Mª Luz Tesuri, segona classificada en 1h17:01, a més de vuit minuts de l’africana. L’argentina de l’Adidas, amb excel·lent rendiment sobre els 10 quilòmetres aquest hivern, es provà sobre els 21,098 de Pollença i dignificà més encara el nivell de la categoria, el qual es completà amb un tercera atleta per davall dels 80 minuts: la britànica Johanna Oregan completà el pòdium d’honor amb 1h19:26. Només a l’esmentada edició del 2013, les dues primeres classificades aconseguiren davallar d’aquesta barrera. 

D’igual manera que a la categoria masculina, fou la quarta classificada qui es féu amb el títol de campiona de Balears. En aquest cas, l’honor correspongué a Rosa Mª Córdoba. La F40 del CA Montuïri signà una prodigiosa cursa a Pollença la qual completà en 1h21:53, pel seu tercer títol de les quatre darreres edicions. Les següents classificades a la general de la categoria foren també les encarregades de tancar el pòdium autonòmic: la plata fou per Francisca De Villalonga (Sporting Calvià) amb 1h25:12, i el bronze, per Emma Parra (Amistat-NovomarHotel), amb 1h27:00. 

Més enllà dels títols absoluts, el campionat coronà també a Gerard Armero (Sub20), Sebastià Plomer (Sub23), David Tomàs i Leonor Font (VT35), José Vidal i l’esmentada Córdoba (VT40), David Barrientos i Margalida Umbert (VT45), Joan Pere Carbonell i Silvia Bomitali (VT50), Pedro Trujillo (M55), Simplicio Sánchez i Melina Meza (VT60), Enrique Castillejos i Joana Galletero (VT65) i Antonio Jurado (M70). 

En l’apartat de clubs els millors foren els homes de l’Amistat-NovomarHotel (3h39:36, campions per 27 segons per davant del VIVA Es Raiguer) i les dones del CA Montuïri (4h19:58). En el cas del club calvianer suposa revalidar el títol de 2021 i en el del club montuïrer, el tercer seguit. A més a més, facilita la curiosa dada del “quàdruple títol” de Rosa Córdoba: campiona individual absoluta i F40, i també per clubs a nivell absolut i màster, classificació que s’estrenava aquesta temporada. Les tres millors dones del CA Montuïri foren màster, però sí que hi hagué matís a categoria masculina, on els millors veterans foren els del VIVA Es Raiguer (3h46:41). 

 

Resultats generals – XIV ADALMO Mitja marató de Pollença 
Resultats – Cpat. Balears de Mitja marató 
Imatges – FAIB, Mitja marató de Pollença, Elitechip