Marc Tur, subcampió d’Espanya de 20 quilòmetres marxa, Cladera i Pinedo: tres nous rècords de Balears en un cap de setmana memorable

Aquesta segona setmana del mes de febrer ja s’intueix com una de les més valuoses de la temporada 2022… tot i mancar encara més de deu mesos d’exercici. L’activitat atlètica balear fora de les nostres Illes assolí un súmmum, gràcies a la consecució de quatre rècords de Balears absoluts, tres d’ells concentrats el cap de setmana. Si dimarts 8 ja celebràvem l’extraordinari temps de 9:09.35 d’Andrea Romero als 3.000 metres del Míting internacional de Catalunya a Sabadell, el cap de setmana, des dels nacionals per clubs i de marxa en ruta, es pogueren sumar tres fites d’idèntic grau. 

Primer dissabte, els protagonistes foren els mallorquins José Ángel Pinedo i Esperança Cladera, durant el Campionat d’Espanya perClubs en pista coberta celebrat a la pista de Gallur, a Madrid. Primer a la Copa Joma, campionat masculí, el llançador del Fent Camí Mislata aconseguí el tir que duia temps cercant al seu segon intent, un llançament que arribà fins els 19,12 metres, nova plusmarca balear absoluta que milloren els 19,09 que el propi Pinedo establí a la capital, si bé a l’aire lliure, el juliol de 2017. L’atleta del Fent Camí Mislata es quedà a només 13 centímetres de la mínima RFEA per la Copa d’Europa de Llançaments (Leiria, Portugal, 12/13-Mar). Gràcies a aquest concurs, Pinedo reforçà la seva condició de segon al rànquing nacional només per darrere del basc Tobalina, que el superà a Gallur però pogué veure com el mallorquí se li acosta. A més a més, el deixeble de José Juan Vellibre es situa cinquè espanyol de tots els temps en competició indoor, setè en el còmput global de pista coberta i aire lliure. Amb la seva actuació, Pinedo col·laborà del quart lloc final del Fent Camí Mislata (amb els mateixos punts que el tercer classificat). Enrique Cots, també present al campionat i a la mateixa prova, fou vuitè amb un millor intent de 13,50 metres, i participà de l’actuació de l’Atletismo Alcorcón, vuitè classificat. 

Conclosa l’actuació dels homes, es donà pas a Gallur a la Copa Iberdorla, campionat femení, on cauria el segon rècord balear d’una tarda màgica per l’atletisme balear. Fou als 200 metres, on Esperança Cladera corregué en velocíssims 24.06. La mallorquina de l’Unicaja Jaén-Paraíso Interior demostrà novament que es troba en el seu millor hivern i millorà la seva pròpia plusmarca en pista coberta, els 24.33 que registrà a Ourense el febrer de 2020, per a reforçar la seva condició de 4ª Sub23 de l’any (trobant-se al primer any de la categoria). Posteriorment, la murera també prengué part del relleu llarg pel setè lloc final del club andalús. Altres dues mallorquines, Lucía Pinacchio i Caridad Jerez, competiren pels interessos del FC Barcelona a la instal·lació madrilenya. Primer Pinacchio, qui fou quarta als 800 metres amb 2:07.60, donant continuïtat a la seva regularitat hivernal. Minuts més tard, Jerez fou segona als 60 m/tanques amb 8.35, millor marca de la temporada per ella, que es col·loca cinquena absoluta de l’any. Les seves actuacions col·laboraren del tercer lloc final del club barcelonès. 

El cap de setmana deixà altres actuacions en pistes de la península a mode de control: a Sabadell competiren el Sub18 Dani Castilla (Playas de Castellón, 7.95 als 60 m/tanques) i les Sub20 Aina Mascaró (Siurell-Sa Sini, 5,35 en salt de llargada) i Carlota López (Aldhara lleida UA, 1:05.02 en 400); mentre que a Torrevieja, Alacant, Cristina Navarro (JA Elche) arribà als 44,14, marca de la temporada, durant el regional valencià de llançaments llargs. Ja dilluns 14, a la localitat francesa de Val de Reuil, la internacional Natalia Romero prengué part als 800 metres del Meeting de l’Eure. L’atleta de l’Unicaja Jaén fou vuitena amb una millora de la seva marca de la temporada fins els 2:06.27, que la mantenen entre les cinc millors del país aquest hivern. 

Pamplona i A Coruña 
L’apartat de ruta nacional ens deixà aquest cap de setmana dos altres focus d’atenció, un d’ells amb el quart rècord balear de la setmana. Fou a Pamplona, durant el Campionat d’Espanya de 20 Quilòmetres marxa del qual prengué part Marc Tur. L’eivissenc de la PD Santa Eulària, en la seva primera competició seriosa de l’any (emprà els 10K Playa d’en Bossa com a test), demostrà que continua en la primera filera nacional amb la medalla de plata… i un nou rècord de Balears en 1h21:36! Gràcies a la seva lluita tancada amb el català Paul McGrath, bronze final en 1h21:43, el balear donà bon compte del seu excel·lent estat de forma, millorant els 1h22:46 que aconseguí a Taicang, ara ja fa quasi vuit anys. La marca de Tur suposa mínima de preselecció per la Copa del Món per Equips que tindrà lloc a Muscat, Oman, el 4 i 5 de març, així com també pel Campionat d’Europa a l’Aire Lliure que tindrà lloc a Múnich entre el 15 i el 21 d’agost. A Pamplona també participà el veterà Ángel Blanco (Atletismo Alcorcón), però aquesta vegada fou desqualificat. 

L’altre apunt del cap de setmana ens dugué a l’esceneri de la XIV Media maratón C21, a la gallega A Coruña. Allà correguè Hicham Sigueni, atleta de l’ADA Calvià que aconseguí una magistral victòria amb un temps de 1h03:10. El corredor entrenat per Johny Ouriaghli mostrà el seu bon estat de forma i s’imposà tant a la resta de corredors com al fort vent que diumenge bufava a la ciutat de la costa atlàntica. 

Una victòria a una prestigiosa prova de la ruta nacional i ni més ni manco que quatre rècords de Balears absoluts, subcampionat nacional inclòs, en una setmana que sens dubte tornarem a recordar quan haguem de fer balanç a final de temporada. Un moment pel qual encara queda molt, perquè tot i acumular nombroses alegries pel nostre atletisme, la temporada no ha fet més que començar. 

 

Daniel Fernández, José Antonio Miguélez (MiguelezTeam/RFEA), José Juan Vellibre, Concello da Coruña