José Ángel Pinedo, Natalia Romero i Lucía Pinacchio, medallistes nacionals a un nacional memorable

Tres medalles i un rècord de Balears absolut és el balanç col·lectiu que l’atletisme balear obtingué al LVIII Campionat d’Espanya Absolut en pista coberta, celebrat aquest darrer cap de setmana de febrer a Ourense. Un total de set atletes representaren l’atletisme illenc, els quals competirien per oferir la seva millor versió entre els millors atletes del país. 

A la jornada vespertina de divendres 25 ja actuaren formidablement Andrea Romero i Esperança Cladera. La formenterenca de la JA Elche, flamant campiona nacional Sub23 als 3.000 metres la setmana anterior, superà les semifinals sent cinquena a la seva sèrie amb un temps de 9:20.75. Quant a la velocista mallorquina de l’Unicaja Jaén-Paraíso Interior, bronze Sub23 la setmana abans als 200 metres, guanyà la seva sèrie de 200 metres amb 24.29, el quart millor temps de la ronda. 

Sense actuacions balears dissabte dematí, la tarda de dia 26 deixà una concentració de competicions dels nostres atletes. Els primers en escena foren Carlos Oses i Sebastián Llodrà als 60 metres tanques… amb premi per tots dos. Oses (Siurell-Sa Sini) mostrà solidesa entre els millors dels país i donà continuïtat al seu millor hivern amb la segona posició a la seva sèrie i un temps de 7.90, el cinquè de la ronda. Llodrà (CA Santiago) no pogué superar les eliminatòries, però registrà a la tercera sèrie un temps de 8.21, marca personal per 0.10. La següent que actuaria seria Cladera, a les semifinals dels 200. Aquí fou on la deixebla de Juan Sancha desplegà el seu potencial per a classificar-se per les finals… amb 24.05, nou rècord de Balears! Novament com el quart millor temps de la ronda, Cladera millorà una centèssima el seu temps establert a Madrid dues setmanes abans. Les semifinals dels 800 metres deixarien les classificacions de Lucía Pinacchio (FC Barcelona), imponent dominadora de la primera semifinal amb 2:08.83, i de Natalia Romero (Unicaja Jaén), qui tot i ser segona a la tercera sèrie, ho féu amb el millor temps de repesca, 2:07.33. La darrera actuació balear de la tarda correspondria a Andrea Romero, qui es trobà amb una cursa tàctica que limità l’oferiment d’un millor rendiment: finalment fou desena amb 9:31.51, temps que no desllueix en cap cas el seu meravellós hivern, recordem, amb dos títols nacionals Sub23. 

La quarta i darrera jornada de diumenge dematí començarien amb les semifinals dels 60 metres tanques, on Carlos Oses, tot i patir un desafortunat incident al terme de la seva cursa de dissabte, es mostrà restablert i marcà 7.91 a la segona semifinal, quart temps de la ronda… i lloc reservat a la seva primera final absoluta. Quasi al mateix temps es desenvoluparia el concurs de pes masculí, on el nostre llançador de capçalera, el mallorquí José Ángel Pinedo, tornaria lluitar pel calaix més alt del pòdium. L’atleta del Fent Camí Mislata no trobà el seu llançament òptim, i el bon rendiment del basc Tobalina (20,26 al segon intent) confluïren per a que els seus 18,65 del quart intent el deixassin amb el subcampionat… que no obstant és el seu millor resultat a un nacional indoor absolut i una nova consolidació entre els millors del darrer lustre a nivell nacional. 

La de Pinedo fou la primera medalla de Balears a Ourense però encara quedaven tres apasionants finals. La primera fou la d’Esperança Cladera, als 200 metres. La mallorquina de l’Unicaja Jaén, participant a la final B, fou segona amb 24.11, un temps novament espectacular que la deixaren segona de la cursa i a només una passa del pòdium en el global de la prova: quarta d’Espanya absoluta. A continuació seria torn dels 800 metres amb Lucía Pinacchio i Natalia Romero, que feien inevitable rememorar la final de dos anys abans, a la mateixa pista d’ExpOurense, on es proclamaren campiona (Romero) i subcampiona absolutes. Pèro enguany es trobaren amb una companya inspiradíssima, la salmantina Lorena Martín, sòlida líder de l’any que aquesta vegada relegà les mallorquines a les posicions de plata i bronze. Per tercer any consecutiu, els 800 metres femenins en pista coberta deixaren dues medalles pel nostre atletisme, novament la de plata i bronze, que en 2021 foren per Daniela García i Natalia Romero, i aquesta vegada foren per Romero, subcampiona amb 2:06.53, i Pinacchio, tercera amb 2:06.68. 

La prova que tancà el campionat serien els 60 metres tanques masculins, i un mallorquí tindria l’honor de prendre-hi part per mèrits propis. Després d’un hivern excels, Carlos Oses tindria el privilegi de córrer flanquejat per atletes com Asier Martínez i Orlando Ortega. Donat el tret de sortida, l’atleta del Siurell-Sa Sini no trobaria la concentració òptima i perdria metres respecte els seus veïns, per a una vuitena posició final en 8.07, que en cap cas ennuvolen el seu portentós hivern. 

Fora del mediàtic campionat celebrat a Ourense, el Sub20 menorquí Nicolás Vila (Universidad Oviedo) prengué part al regional asturià Sub18 i Sub20 a mode de control, on aconseguí arribar fins els 14,19 metres a la prova de triple salt. 

 

MiguelezTeam (RFEA), J. J. Vellibre