La Ibiza Marathon tornà al calendari primaveral amb una gran festa de l’atletisme popular

Després d’alguns anys des de la seva recuperació, la Ibiza Marathon tornà finalment al calendari de la FAIB i de la RFEA amb energies renovades i un circuit homologat que donà continuïtat al creixement i a la consolidació de l’esdeveniment com a referent de l’atletisme popular. L’horabaixa d’aquest dissabte 9, la localitat eivissenca de Santa Eulària des Riu es convertí en un gran nucli de peregrinació atlètica, pel qual desfilaren i completaren els seus distints desafiaments més de 2.400 persones de totes les edats. 

El dematí fou torn per la cursa solidària a favor d’APNEEF i per les curses infantils (un total de cinc), que ja comptaren amb més de 400 participants. L’horabaixa arribà el moment de les grans distàncies: els 12 quilòmetres, la novedosa modalitat de 22 quilòmetres, i des del port d’Eivissa, la prova estrella de la jornada, la marató, que celebraria simultàniament una modalitat individual i una altra per parelles (21+21). 

A la prova reina quedà patent el domini dels atletes africans tant a categoria masculina com a femenina, tant fou així que després dels dos primers homes creuaren la meta les dues primeres dones. El triomf masculí correspongué a Gizachew Hailu, etíop qui completà els 42.195 metres de recorregut en 2h16:24. El seu compatriota Muleta Desiya fou segon amb 2h19:16, i l’espanyol Alberto Candel completà el pòdium amb 2h42:14. Pocs minuts abans que ell arribaren a la meta Dagmawit Ademke, guanyadora femenina amb 2h33:37 i Bashanke Bilo, també etíop, segona amb 2h39:10. En el cas femení, el pòdium quedà completat amb Silvia Sarrión (CE La vespa de Novetle, 2h57:44). A la modalitat per parelles els millors foren els Older Jamaican Boys, amb un temps total de 2h47:04. 

Quant a les proves curtes, comptaren amb guanyadors de prestigi. En el cas dels 22K, l’internacional espanyol Dani Mateo (Nike CD) passejà la seva qualitat pel traçat establert entre Sta. Gertrudis de Fruitera i Santa Eulària, convertint-se en el primer guanyador de la modalitat amb 1h11:10. L’acompanyaren al pòdium Xavier Figuerola i Joaqui Badenes, amb temps respectius de 1h17:05 i 1h18:10. Aquí la millor fèmina fou Elisa Melilli, qui des de la novena posició de la general registrà un temps de 1h24:34. Aquí el quadre d’honor el completaren Marta Fernández De Castro (1h34:20) i Reyes Moreno  (1h38:55). 

Finalment, als 12K, es feren amb la victòria Adrián Guirado i Iraia Mendia. El corredor local de la PD Santa Eulària dominà imponentment la cursa i millorà el segon lloc de 2019 gràcies a un temps de 39:41. Quant a Mendia, atleta del Txindoki Atletismo, s’apuntà la victòria des de la sisena posició de la general gràcies a un temps de 43:34. El pòdium masculí el completaren Pablo Pérez (41:11) i Carlos Borreda (41:19), i el femení, Maite Arraixa (48:45) i Naroa Sagarna (49:59). 

La cinquena edició de la Ibiza Marathon, organitzada per Talentum Group, es fa amb una posició de privilegi dins del calendari de ruta no sols balear sinó també nacional, i permet descentralitzar el calendari de maratons a les Illes, que des de feia anys comptava només amb la Palma Marathon del més d’octubre. 

Fornells 
El mateix dissabte horabaixa l’activitat popular en ruta del cap de setmana es completà amb la novena edició dels 10 Km de Fornells, a Menorca. La prova organitzada per Elitechip hagué de prescindir enguany de la tradicional mitja marató per obres al recorregut, però la participació mantingué els seus nivells habituals, a més a més de comptar amb guanyadors de prestigi local. 

Aquests honors correspongueren anguany a Ayyoub Boulfoul i Maria Pallicer. L’atleta de l’Alaior Esport s’anotà la victòria amb un temps de 35:08, pocs segons menys que Juan Moreno (35:15) i Jonathan Carreras (Alaior, 35:48). Quant a Pallicer, sumà un èxit més al seu dilatadíssim historial com a actual dominadora del circuit popular a Menorca. Aquesta vegada la veterana ferrerienca, des de la novena posició de la general, aconseguí la victòria gràcies a un temps de 37:09, pels 40:52 de Tònia Pons (Cecome Sant Lluís) i els 42:05 de Katty Holguin (Alaior). De les nou edicions celebrades fins ara, la prova d’Es Mercadal ha vist com Pallicer guanyava a més de la meitat: als 10 quilòmetres (2015 i 2016) i a la mitja marató (2017 i 2018). 

Alaró 
El dematí del mateix dissabte, el Circuit de Curses Familiars a la Serra promogut pel Consell de Mallorca celebrà la seva quarta etapa de 2022 amb l’addició d’un nou municipi al seu programa de proves, Alaró. Una vegada més, les places de participació quedaren exhaurides i el Casal de Colònies de s’Olivaret confirmà l’èxit del programa, el qual permet a famílies gaudir de l’esport compartit en un entorn natural privilegiat com és la Serra de Tramuntana. La propera etapa del circuit tindrà lloc dia 30 d’abril al municipi de Campanet. 

 

Resultats – Ibiza Marathon (Marató / Marató per relleus / 22K / 12K
Resultats – IX 10 Km de Fornells 
Imatges – Ibiza Marathon, Mitja marató de Menorca, Elitechip, Consell de Mallorca