Els homes de l’Alaior i les dones del Pegasus, nous campions de Balears per clubs

El Pegasus AC en categoria femenina i l’Alaior Esport en masculina es proclamaren nous campions de Balears per clubs, a l’esdeveniment celebrat aquest dissabte 4 al CTEIB. Si el mes de maig conclogué amb dues jornades plagades del millor atletisme balear amb l’autonòmic individual, el de juny deixà el seu primer dissabte dues jornades carregades de les emocions pròpies del regional per clubs: afició i companyonia esportiva que des de la pandèmia no han deixat d’anar en augment a la nostra federació. Aquesta edició del campionat, la LIXª, comptà amb el patrocini d’ASIMA, l’Associació d’Industrials de Mallorca, en una nova passa endavant per la seva aposta pel nostre esport. 

Com a l’edició hivernal del campionat, es pogué gaudir de la presència de clubs de tres delegacions insulars, gràcies als habituals mallorquins i menorquins, a més a més de l’eivissenc CA Sa Raval. El campionat també deixà associacions que no feren sinó donar més vistositat, emoció i nivell a algunes de les proves celebrades. 

Algunes d’aquestes associacions ja es pogueren veure a la prova inicial. Els 5.000 metres marxa que inauguraren el campionat deixaren un doble triomf per l’Alaior, gràcies al seu veterà José Antonio Luque i a la Sub16 eivissenca Alba García. Però si aquesta victòria parcial fou només la primera de moltes pel club menorquí, resultà un cas aïllat a la categoria femenina. A partir de llavors, les dones del Pegasus mostraren el potencial del seu projecte: complet (foren de les tres millors a 16 de les 20 proves del campionat, amb la victòria a 7 d’elles), autòcton i jove (la seva atleta més “veterana” no ha complit encara els 25 anys). 

Amb mig campionat celebrat, les atletes alades ja gaudien d’un avantatge d’onze punts respecte les seves més immediates perseguidores, les dones del Diana AC, i tres més respecte a les del Cecome Sant Lluís. Com una màquina quasi perfecta, les atletes del Pegasus aconseguiren a la tarda la mateixa quantitat de punts que al dematí, 65, per a coronar-se amb una suma de 130 punts. Les posicions de pòdium no es mogueren i el subcampionat fou pel Diana (104) i el bronze pel menorquí Sant Lluís (93), que contingué prou bé l’ambició del Speed Club (91). La plantilla dirigida per José Ángel Pinedo aconseguí el seu primer títol absolut per clubs amb només una temporada i mitja d’història, i amb una solvència imponent que el proclamà matemàticament campió quan encara mancaven dues proves per dispustar-se. 

Quant al campionat masculí, aquest fou definitivament menys emocionant que el femení. La superioritat de l’Alaior quedà palesa des de la marxa inicial… seguida d’una triomfal marxa posterior, gotejada de victòries parcials cada dues proves: els homes dirigits per Rafel Quintana completaren una històrica actuació amb deu ‘vuits’ per a la consecució del seu primer títol d’aire lliure, el qual donà continuïtat al seu triomf hivernal i confirmà la seva memorable temporada. Com ocorregué a la categoria femenina, l’Alaior ja dominava la classificació provisional amb prou fermesa a la meitat del campionat: amb 12 punts d’avantatge respecte el defensor del títol, el Siurell-Sa Sini. 

Però tot i els esforços dels sempre combatius homes de verd, el projecte de l’Alaior resultà inaccessible… i campió matemàtic a falta de dues proves. Els seus 147 punts finals (una mitja de 7,35 per prova) quedaren massa lluny dels 128 del subcampió Siurell-Sa Sini, i dels 114 del Pegasus, també evoluiconat en categoria masculina i únic club que pujà als dos pòdiums del dia. 

Quant a les marques registrades dissabte al CTEIB, la referència habitual de les mínimes nacionals deixà la dada en sis. La Sub16 del Pegasus Amelia Weeks tornà a ser referent en aquest sentit, amb les seves actuacions als 100 llisos (12.46 -3.7) i triple salt (11,43 +1.8, marca personal), però indubtablement també foren de gran valor els 14.11 (-2.6) de Carlos Oses als 110 m/tanques, els 4:50.11 de la Sub18 Aina Alonso a la seva formidable victòria als 1.500 metres (marca personal), els 33,35 metres que assolí la F40 Mª Carmen Trillo al llançament de martell (també marca personal) o els 54.94 que marcà el M40 Matías Bennaser als 400 llisos. 

Fora d’aquesta jerarquia de marques però igualment atractives foren les proves de 800 metres masculins (3 atletes per davall dels 2 minuts), els 1.500 masculins (vibrant desenllaç entre Adrián Calvo i Pablo Gallego, després de més de 100 metres d’esprintada i resolt en només 0.04 segons), la dominància als relleus (els masculins foren per l’Alaior i els femenins pel Diana) o als llançaments: l’especialitat del Pegasus li donà set victòries parcials a les vuit proves d’aquest sector, només acompanyades de l’excel·lent alternativa de Luis Domínguez, siurell que guanyà el disc masculí amb marca personal de 37,33. 

Més enllà dels pòdiums quedaren les dobles actuacions d’Amistat-NovomarHotel, Speed Club i CE Total Team, mentre que la categoria femenina es completà amb l’Alaior i el Siurell, i la masculina amb el Diana i l’eivissenc Sa Raval. 

Aquest apassionant campionat serví d’avantsala per la històrica quàdruple participació que signaran tres clubs balears aquest dissabte a l’encontre B2 de la final de la 2ª Divisió nacional a Gavà, Barcelona, on el Pegasus, amb doble representació, i els homes de l’Amistat i l’Alaior deixaran ben alt l’atletisme per clubs de les Illes amb una competició que promet no ser un cas aïllat pels propers anys. 

 

Resultats – LIX Cpat. Balears per Clubs 
ImatgesResum gràfic (Dani Espada), àlbum cortesia de Mónica Adrover (Diana AC), àlbum cortesia de Gonzalo López-Cancio (1ª jornada)