Gornals es mostra intractable als 21 quilòmetres i Llabrés recupera el seu tron a Porreres

Xavier Gornals i Sebastiana Llabrés es proclamaren nous campions de Balears de mitja marató aquest diumenge 14, amb les seves victòries absolutes a la IX Mitja marató de Porreres. La prova reuní a més de 300 atletes, quasi el 50% als 21,098 quilòmetres, i dels quals una seixantena prengué part del campionat autonòmic. 

Així com la primera volta petita pels interiors del nucli urbà fou de col·locació i vigilància, la sortida a fora vila ja deixà el primer avançament per part de Xavier Gornals, jsut voltant el tercer quilòmetre de recorregut. L’atleta del CA Campos es sabia ferm candidat al títol en una distància en què s’ha consagrat aquesta segona meitat de temporada (l’exitós quart lloc a la EDP Madrid Medio maratón i la victòria a la Zafiro Palma Marathon sobre els 21 quilòmetres són arguments més que suficients), per la qual cosa no dubtà en avivar el ritme del cap de cursa tan prest… encara que això suposàs quedar-se tot sol. Com a principals perseguidors, al dupla de l’ADA Calvià formada per Guillem Duran i Lucas Mola, qui debutava a la distància, i el M35 del VIVA Es Raiguer Jonatan Sanabria. 

Aquesta configuració es mantingué a la part central de la cursa, mentre que a un tercer grup s’observava una intensa lluita pel títol per clubs entre el defensor del títol (VIVA Es Raiguer), Amistat-FisioPlanet, CA Montuïri i el ja esmentat ADA Calvià. Al mateix temps, el cap de cursa femení presentava un nou ‘cara a cara’ entre Sebastiana Llabrés (campiona del 2015 al 2018) i la campeona de les dues darreres edicions, Rosa Mª Córdoba. 

Els metres d’avantatge de Gornals augmentaven a poc a poc a mesura que tornava cap al nucli urbà i la línia de meta, alhora que per derrere es succeïen els moviments: Mola quedava segon en solitari, Duran mantenia amb Sanabria per a finalment progressar… Però la solidesa de Gornals resultà ja inabordable: el santanyiner aconseguí el seu primer títol autonòmic absolut amb un temps de 1h11:30. El manacorí Duran es penjava la plata amb 1h12:08 i Mola el bronze en un notable debut en 1h12:27. Sanabria fou superat als darrers metres per la intel·ligent actuació de Guillem Simonet (Amistat-NovomarHotel), quart amb 1h12:53, cinc segons menys que el campió M35. Precisament fou Simonet qui liderà la compacta actuació d’un Amistat que recuperà el títol gràcies a una imponent arribada quasi ‘en bloc’, amb Jaume Garcias sisè (1h13:07) i Rafa Ángel setè (1h13:11), una actuació que permeté al club calvianer recuperar el tron que ja ocupà entre 2016 i 2018. 

Quant al títol femení, el tram més dur de la cursa resultà decisiu per tal que Llabrés obrí espai respecta la defensora del títol. L’atleta del CA Inca, subcampiona balear de cros una setmana abans, mossegà aquest pic la medalla més preuada, gràcies a un temps de 1h23:20. Córdoba (CA Montuïri) concloqué la seva defensa del títol amb una lluitada plata en 1h24:19, mentre que la seva companya d’equip Asmaa Zammou, es féu amb un bronze del qual gaudí amb poca oposició durant tota la cursa, en 1h29:48 finals. Córdoba i Zammou lideraren la revàlida del títol que tancà Maria Vidal. 

10 Qm 
Durant el campionat de Balears de mitja marató l’organització conduïda per l’Atletisme Porreres celebrà l’altra gran cursa de la jornada, els 10 Quilòmetres, modalitat que comptà amb una participació propera als 180 atletes i que deixà les prestigioses victòries de Miquel Capó i Bel Calero. 

L’emblemàtic veterà del Joan Comes Sa Pobla s’imposà amb un temps de 35:03, pels 35:14 de Pedro J. Dols (CE Total Team) i els 35:20 de Paco Tugores (Sa Riba CT). La victòria de Calero, bronze absolut al recent autonòmic de cros, consolidà el seu excel·lent retorn a la primera plana de l’atletisme insular amb un triomf en 37:54. Marina Grosso (Xavi Bonnín Team) i Nikola Fernández (Atletas del Planeta) completaren el pòdium amb temps respectius de 39:02 i 41:28. 

Fou un dematí de molt bon atletisme només espenyat per la sobrevinguda pluja, la qual obligà a suspendre les curses infantils que tancarien la jornada. Tot i això, Porreres oferí un molt bon campionat disposat sobre un circuit tan exigent com atractiu, el qual deixà el primer títol per un atleta en la millor forma de la seva vida, i la recuperació del títol per una veterana que ja només es troba a un del rècord de Melina Sagrera (6, entre 1999 i 2004). 

 

Resultats – Cpat. Balears de Mitja marató 
Resultats – IX Mitja marató de Porreres i 10 Km 
Resum gràfic (Dani Espada) – Cpat. Balears de Mitja marató 
Miquel Leon, Dani Espada