Fidípides tornà a Palma! Justicia i Tilley, nous campions de Balears de marató entre més de 3.000 atletes

Dos anys després… Una referència temporal molt repetida aquests darrers dies. Dos anys després la ciutat de Palma ha pogut tornar a gaudir de la seva prova més multitudinària, la Zafiro Palma Marathon. I dos anys després, Balears ha pogut proclamar nous campions autonòmics de la distància de Fidípides. El 2020, la pandèmia sacsejà el calendari greument, i tot i que molts de campionats que s’havien de celebrar després de la seva eclosió es pogueren salvar a la tardor, el de marató quedà inevitablement sense poder celebrar-se. 

Però aquest segon diumenge d’octubre, “dos anys després” de la proclamació de Dina Coll i Josep Jansà, la marató balear tingué nous campions en les figures d’Antonio Justicia i Hayley Tilley. El veterà de l’ADA Calvià, vuitè de la general de la prova amb 2h55:33, i la F35 del Sporting Calvià, dotzena de la general amb 3h50:08, es proclamaren nous campions sobre els 42,195 quilòmetres de la capital balear. 

A les 8 del dematí, els maratonians començaren la recuperació d’una prova de grans dimensions, la Zafiro Palma Marathon, enguany limitada a 5.000 participants, que finalment quedaren en poc més de 3.000 classificats. Uns 400 foren els quin prengueren part de la distància major, i entre ells, el segon i el tercer classificats de 2019. El danès Kasper Laumann i el polonès Maciej Lucyk es mostraren com a principals candidats des dels primers quilòmetres de prova. Però Laumann, guanyador el 2018, ja es mostrà superior abans de completar la primera mitja marató, i sortí del centre de Palma reprenent el Passeig Marítim amb quasi 100 metres d’avantatge. La seva segona volta fou una desfilada en solitari sense cap senyal de defalliment. Laumann signà la seva segona victòria a la prova eufòric amb 2 hores, 31 minuts i 36 segons. Lucyk conservà la segona posició amb 2h34:01, mentre que la tercera posició fou per l’alemany Marian Bunte, amb 2h35:09, després d’una cursa pràcticament en solitari en tot moment. 

Quant al campió de Balears, tot i que en un primer moment es celebrà amb l’arribada a meta de Toni Contestí (Mallorca Trail, 2h49:32), realment el títol fou pel seu immediat perseguidor, Antonio Justicia. El M45 de l’ADA Calvià creuà la meta en 2h55:33, i el títol de campió autonòmic absolut per la peculiaritat del tipus de llicència: Contestí es troba federat, però la seva llicència BR no dóna opció a medalla als campionats autonòmics, detall que originà el malentès. Així doncs, la plata absoluta fou per Miquel Àngel Barceló, M35 del CA Campos qui registrà 2h57:53, i el bronze, pel M40 del CA Badia de Palma Pedro Murillo, ja classificat en 3h02:16. 

Quant a la categoria femenina, fou l’alemanya Monika Frenger qui s’apuntà el triomf. I ho féu d’una manera contundent, amb metres d’avantatge ja des del primer parcial de 5 quilòmetres. Juntament amb altres participants de categoria masculina, el seu ritme fou inaccessible per la resta de fèmines. El seu temps en meta fou de 3h10:23, el qual marcà des de la 23ª posició de la general. Les seves compatriotes Janine Kaiser i Eva Klöber completaren el pòdium d’honor de la categoria, amb temps respectius de 3h24:10 i 3h27:38. L’atleta del Sporting Calvià Hayley Tilley fou dotzena de la general, i amb un temps de 3h50:08 es convertí en la nova campiona de Balears de la modalitat. L’altra aspirant al títol, la F50 del CA Fidípides V. Beatriz Mosquera (campiona el 2018), fou subcampiona amb 4h22:27. 

 

La distància intermitja de la jornada, la mitja marató, aglutinà el 50% de la participació total de l’esdeveniment, amb més de millar i mig de corredors. Els 21,098 quilómetres tingueren enguany dos guanyadors autoritaris, Xavier Gornals i Claudia Schneider, amb solvents actuacions que registraren en solitari i de forma inapel·lable. En el cas del santanyiner del CA Campos, la seva fou una demostració més del gran estat de forma que passeja actualment. Dues setmanes després de ser quart a la prestigiosa EDP Madrid Maraton, Gornals s’apuntà el triomf a la prova de casa, en un monòleg en solitari el qual culminà amb un temps de 1h10:55. La resta del pòdium no es resolgué fins els darrers metres, doncs Daniel Esbrí (CT Santanyí), després de semblar sentenciat al tercer lloc, mostrà un darrer canvi que li permeté superar el germànic Andreas Solter: 1h13:20 per 1h13:21. En aquesta distància prengué part l’emblemàtic Miquel Capó, cinc vegades guanyador de la prova reina, la marató, entre 2008 i 2013. Aquesta vegada, el veterà pobler, condecorat per l’organització amb el dorsal d’or de l’edició, fou setè a la mitja marató amb un temps de 1h18:26. Per la seva part, l’alemanya Schneider fou 29ª de la general i signà la seva victòria amb un temps de 1h25:33, precedint la nord-americana Michelle Bauer (1h29:03) i la també alemanya Selina Tiefenbach (1h32:06). 

Quant als 10 quilòmetres, enguany amb sortida a l’Avinguda d’Antoni Maura, comptaren amb poc més d’un millar de participants. Aquí el guanyador masculí, Yannick Reihs, emulà l’estil de Gornals als 21 quilòmetres, i deixà la cursa sentenciada pràcticament des del mateix sus de sortida. El teutó no esperà a ningú i realitzà tot el recorregut en solitari, per a anotar-se la victòria de forma autoritària amb un temps de 32:09, proper al rècord de la prova. Reihs quedà acompanyat al pòdium per Arnfried Vom Hofe i Tomar Polanski, amb temps respectius de 34:33 i 35:02. La victòria femenina correspongué a Mª Luz Tesuri, corredora argentina resident a Mallorca sota la disciplina del SISU Team. Tot i avançar acompanyada el primers quilòmetres de prova per la suïssa Livia Eggler, Tesuri es mostrà superior i el seu avantatge anà creixent fins els quasi 50 segons: amb un notable temps de 35:56 (a només 7 segons del rècord de la prova que Beatriz Antolín establí el 2013) pels 36:44 d’Eggler. La britànica Sarah L. Cumber tancà el pòdium amb 39:53. 

Fou un dematí emotiu, on l’atletisme de grans masses tornà al nostre calendari. Sens cap mena de dubte, una altra gran passa de superació vers la pandèmia. 

 

Resultats (generals) – Zafiro Palma Marathon 2021
Resultats – XXXVI Cpat. Balears de marató 
Resum gràfic (Dani Espada)