FART 2021: el feliç retrobament de Formentera amb l’atletisme

Han hagut de passar més de catorze mesos per què l’atletisme federat tornés a l’illa de Formentera. La pandèmia va deixar la pitiüsa menor sense les edicions 2020 de la mitja marató i del Memorial John Tunks, i ha estat amb la mateixa prova que va ser la darrera abans de la pandèmia, amb la qual s’ha donat el feliç retrobament. 

La Formentera All Round Trail, prova que tingué la seva edició 2020 el 29 de febrer, cumplí el seu desè aniversari aquest cap de setmana, amb menys participació que edicions anteriors, però amb un sentiment de superació i d’omnipotència que tot ho va poder. El circuit de les Trail Running Series IB 2021 arribà a la fi al paradís formenterenc amb la seva prova estel·lar: la volta a l’illa. 

Dissabte 15 fou torn de les dues proves més llargues de les tres que conformen el programa. A la FART completa, 45 participants gaudiren dels 72 quilòmetres de recorregut, d’entre els quals una dona s’exhibí en majúscules. Azara García de los Salmones, del HG AML Team, arribà a La Savina en segona posició de la general, després de 7 hores, 4 minuts i 2 segons, només superada pel mallorquí del VIVA Es Raiguer Jonatan Sanabria, qui s’imposà autoritàriament amb 6h39:57. El pòdium d’honor masculí el completaren Javier Ferrer (7h10:22) i Boris Baer, un habitual al pòdium de la prova (7h20:22). 

El triomf de García de los Salmones fou de tal magnitud que la línia d’arribada hagué d’esperar més de dues hores i mitja per veure a la següent classificada. Fou Marga Llompart, corredora del +QTrail, qui registrà un temps de 9h44:37, pocs minuts menys que la tercera classificada, Cora Borrell (GE Es Vedrà, 9h47:58). 

Dissabte també tingué lloc la Half Round Trail, de 42 quilòmetres, amb sortida a Els Arenals. Aquí també es donà una victòria inapel·lable a favor de Pau Capell. El català es mostrà inaccessible i s’apuntà un nou triomf de prestigi amb un temps de 3h14:40, mentre que el pòdium es resolgué per pocs segons entre Martí Juan i Gerardo Pasán: 3h42:33 per 3h42:40. Aquí la millor fèmina fou Eva Lamela, de les files del TriDeporte eivissenc, qui completà el recorregut en 4h33:41. Quedà acompanyada al pòdium per Irene Moreno (4h47:29) i Carla Bertarini (4h51:25). 

La prova curta del programa, el ‘tros de FART’ (21 quilòmetres amb sortida al Caló de Sant Agustí), es celebrà diumenge i fou la més concorreguda del cap de setmana. 155 participantes hi prengueren part, d’entre els quals el millor fou Anass Bourass. El magrebí del U-Run Eivissa s’apuntà la victòria amb un implacable temps de 1h28:52, pels 1h36:16 de Antonio J. Álvarez i els 1h37:10 de Jaume Quetglas. La millor corredora femenina fou Laura Vila, guanyadora amb 2h03:12, mentre que l’acompanyaren al pòdium Lara Álvarez (2h09:32) i Lydia Yern (TriDepote, 2h12:17).

A més a més de la X Formentera All Round Trail HG, el cap de setmana deixà celebrà un nou episodi del Circuit de Curses Familiars a la Serra de Tramuntana que el Consell de Mallorca promou a l’illa major. En aquesta tercera jornada, realitzada dissabte 15, les famílies pogueren gaudir de la natura des dels terrenys de Ses Fonts Ufanes, a Campanet, una nova activitat que, com les seves predecessores a Valldemossa i Sóller, exhaurí totes les inscripcions. 

Els més menuts del panorama atlètic mallorquí tornaren a tenir protagonisme diumenge 16 gràcies a la primera jornada de pista dels Jocs Esportius Escolars del Consell, una altra activitat recuperada aquest feliç cap de setmana. Més de 120 atletes Sub8, al primer torn, i més de 160 Sub10, al segon, s’organitzaren en subgrups heterogenis d’aprenentatge i pràctica de les principals habilitats atlètiques com són esprint, cursa llarga, salt i llançament. El proper diumenge 30 serà el torn dels atletes Sub12, els participants més grans del programa dels JEE. 

 

Resultats – X Formentera All Round Trail HG 
Elitechip, Formentera All Round Trail HG; Delegació de Mallorca