Durán Boeckler i Llabrés Busch, campions de Balears de milla en ruta a Inca

L’intens cap de setmana d’activitat en pista que es repartiren Sa Torre des Enagistes i Can Misses no suposà l’únic sector actiu d’aquests dies. La ruta també celebrà tres activitats, una a cada una de les delegacions majors, que en el cas de la mallorquina, celebrà un campionat de Balears. 

Es tractà de Sa Milla ‘Ciutat d’Inca’, que amb la seva XXVIIIª edició donà acollida al IV Cpat. Balears de Milla en Ruta. El dematí comptà amb més de 200 participants de totes les edats a les diferents curses disposades a la Gran Via Colom, 54 d’ells ho feren al campionat, que implicà a les categories Sub20 i superiors i que tingué en Alex J. Durán i Gemma Llabrés els nous campions de Balears absoluts. 

A la cursa femenina, l’atleta del CA Palma, campiona balear de 10.000 metres el mes de març, demostrà que també és intractable a distàncies més curtes, i es féu amb el títol (que ja aconseguí el 2020) amb un temps de 5:19. Segona fou Sara Pita, del CA Manacor (5:30) i completà el pòdium la F40 del Playas de Castellón Susana Fernández, amb 5:34. La cursa deixà altres campiones en Marga Ferragut (F45 de l’Atletisme Inca amb 5:54), Eulàlia Tous (Sub23 del CA Palma, 6:27), Paloma Amaya (F35 de l’Inca, 6:44), Sofía García (Sub20 del VIVA Es Raiguer, 7:03) i Melina Meza (F60 del Sporting Calvià, 7:24). 

A continuació tingué lloc la cursa màster, per atletes M50 i majors on els més joves oferiren un duel ben atractiu que finalment es resolgué a favor de Llorenç Seguí. L’atleta del Sóller Tòfol Castanyer es tornà a mostrar molt còmode a la distància i triomfà amb 5:06 en una prova que també proclamà campions autonòmics a Manuel Durán (M55 del Taekwondo Koryo, amb 5:45), Antonio Jurado (M70 del CM Mallorca, 6:09), Ramón García (M65 de l’Inca, 6:29) i Vicente Capó (M75 també de l’Inca, 7:17). 

La tercera i darrera cursa pertanyent al campionat fou l’absoluta masculina, que comptà amb un altíssim nivell i fins a quatre atletes per davall dels 4:30. En un final vibrant, qui es mostrà superior fou el Sub23 del Joan Capó Felanitx Alex Justin Durán, campió amb 4:27. Dos segons per darrere però en un mateix instant creuaren la meta Pablo Gallego, campió Sub20 i plata absoluta del Siurell-Sa Sini, Jaume Garcias, bronze de l’Amistat-NovomarHotel, i Carlos Outón, M45 de l’Atletisme Inca que torna a mostrar molt bona forma. Els altres dos campions de la cursa foren David F. Tomás, M35 del VIVA Es Raiguer amb 4:47, i Pedro Solís, M40 de l’Inca amb 5:24. 

Eivissa i Ferreries 
L’activitat de ruta es completà diumenge 1 dematí amb dues proves celebrades a Menorca i a Eivissa. A l’illa pitiüsa tingué lloc una nova edició de la Media Maratón Ibiza, enguany sense cursa de 10 quilòmetres però igualment amb una bona inscripció que fregà el mig miler de participants. La prova amb epicentre a Sant Josep de Sa Talaia quedà dominada pels atletes africans i els guanyadors enguany foren el marroquí Bilal Marhoum i l’etíop Chernet Misgalaw. 

Marhoum passà l’equador de la cursa ja únicament acompanyat per l’etíop Melaku Birhan, qui perdria metres al darrer tram. El nord-africà es féu amb la victòria gràcies a un temps de 1h04:05, pels 1h04:50 de Birhan, mentre que el pòdium el completà un altre corredor marroquí, Abdelali Razyn, amb 1h05:26. Llavors l’arc de meta de la cursa quedà orfe… fins l’arribada de la guanyadora femenina! Misgalaw resultà ser quarta de la general, amb un excel·lent registre de 1h11:28 i amb un ampli marge respecte a la seva més immediata perseguidora (ja d’un minut a meitat de cursa), la keniana Valentine Jebet (1h15:53). La distància respecte l’encarregada de completar el pòdium fou encara major, però l’honor correspongué a la primera local, Susana Sevillano (AD Half Ibiza Triathlon), tercera amb un temps de 1h25:29. 

D’altra banda, a la menorquina Ferreries tingué lloc la XIXª Cursa del Camí Reial, prova organitzada per la Creu Roja i Elitechip. Després de les curses infantils es donà sortida a la prova principal, de 9,5 quilòmetres, la qual fou guanyada per Juan Moreno i Yasmina Ben-Hakim. Moreno repetí el seu èxit de 2021 (ja en compta tres) gràcies a un temps de 35:52, pels 36:55 de Javier Sintes (Menorca Trail Es Castell) i pels 37:15 de Daniel Pieres (Cecome Sant Lluís), qui completaren el pòdium. A la categoria femenina, Ben-Hakim, esportista del CE Island Sport, fou vigèssima de la general amb un temps de 48:24 i quedà acompanyada als calaixos per Maria Arguimbau i Núria Coll, amb temps respectius de 52:01 i 52:02. 

Tramuntana 
Diumenge també hi hagué temps per a una nova etapa de Circuit de Curses Familiars a la Serra promogut pel Consell de Mallorca. La cinquena aturada del circuit d’aquest 2022, que ja es troba al seu equador, dugué a les famílies participants al bosc de Ses Fonts Ufanes, a Campanet. D’aquí a tres setmanes el circuit viurà una de les seves jornades més clàssiques a Valldemossa. 

 

Resultats – XXVIII Sa Milla ‘Ciutat d’Inca’; IV Cpat. Balears de Milla en ruta 
Resultats – Media Maratón Ibiza 2022 
Resultats – XIX Cursa popular del Camí Reial 
Imatges – FAIB, Elitechip, Laura Becerra (Última Hora), Dani Becerra (CA Ibiza), Vicent Marí (Diario de Ibiza), Consell de Mallorca