Duran i Allés regnen als Barrancs mentre els nostres veterans expandeixen els seus mèrits al trail nacional

Aquest diumenge 24 l’illa de Menorca tornà a celebrar una de les seves festes d’atletisme popular, tan en auge els darrers anys gràcies al seu formidable circuit de trail. Aquesta vegada fou el torn de la segona edició de la Trail des Barrancs, amb epicentre al municipi d’Alaior i tres modalitats sobre distàncies de 38, 21 i 14 quilòmetres. 

A la major d’elles, els millors enguany foren Guillem Duran i Mari Allés. El corredor de l’ADA Calvià desplegà la seva millor versió i es féu amb el triomf de forma inapel·lable: al primer control, previ al terç de recorregut, ja gaudia de dos minuts d’avantatge respecte al seu perseguidor més proper. El seu temps final fou de 3 hores, 5 minuts i 53 segons, pels 3h14:32 de Pau Benejam (Malift Mallorca Trail) i els 3h20:17 de Francesc Cavaller (CE Island Sport). Per la seva part, Allés tingué en Maria Fiol a una dura oponent, però aquesta condició durà només al segon pas pel control de Torre d’en Galmés, quan l’atleta del Cecome Sant Lluís ja passà amb marge de dos minuts respecte a la corredora del Menorca Trail Es Castell. La distància anà en augment i finalment Allés millorà el seu tercer lloc de 2021 amb una victòria signada amb 3h42:18, des de la quinzena posició de la general. Fiol fou segona amb 3h51:02, i tercera, la seva companya d’equip Marta Orives, amb 4h04:18. 

Si la prova llarga fou dominada a categoria masculina per un corredor mallorquí, aquesta fet es donà a les dues categories a la distància intermitja… i de quina forma a categoria masculina! L’actuació protagonitzada per Damià Ramis i José Luis García Pujadas serà recordada segurament per molts d’anys, ja que els dos mallorquins compartiren cap de cursa en tot moment… sense renunciar a la disputa del triomf fins el mateix arc de meta! 1h26:26 per tots dos en un final vibrant, que donà la victòria al corredor del Surco Lucena CD per pocs centímetres… després de 21 quilómetres de cursa. El pòdium el completà com al 2021 Marc López (Island Sport), enguany amb 1h36:53. Quant a la categoria femenina, la també mallorquina Bel Duran, germana del guanyador dels 38 quilòmetres, donà un segon triomf a la família gràcies a un temps de 1h57:41, després de gaudir d’un marge aproximat d’un minut ja abans de l’equador de la cursa. Les seves companyes de pòdium foren Margalida Perelló (2h02:57) i Laura Ruiz (Menorca Trail, 2h06:50). 

Finalment a la prova de 14 quilòmetres, Sergi Reurer i Lena Moll foren els líders de categoria. L’atleta de l’Alaior Esport, guanyador el 2021 de la mitja distància, davallà de quilometratge amb èxit, i es féu amb un nou triomf amb 58:46. Adrián Miralles, mallorquí del Joan Comas Sa Pobla, fou segon amb 1h01:21, i Javier Lorente (Artiem SC), tercer amb 1h01:50. Per la seva part, Moll (Island Sport) s’imposà a categoria femenina gràcies a un temps de 1h16:05, des de la dinovena posició de la general, i quedà acompanyada als calaixos per Clara Coll (Menorca Trail) i Laia Serrat, amb temps respectius de 1h21:03 i 1h27:36. 

Nacional 
El dematí anterior, dissabte 23, pràcticament a l’altre extrem del país, es disputà el trail ‘Entre Cortijos’, a la localitat de Santa Maria de la Guia, a l’illa de Gran Canària, prova que enguany celebrà el Campionat d’Espanya de Trail Running per les categories màster. Aquest el disputaren tres atletes illencs, amb un balanç difícilment millorable. 

Paco Blasco, corredor del CE Campos, es proclamà campió d’Espanya M70 sobre un recorregut de 14 quilòmetres, amb un temps de 2h14:41. Un clima humit i plujós donà millor gust a la medalla d’or del veterà, qui celebrà amb el seu índex al cel i el seu somriure habituals. A la distància de 26,6 quilòmetres competiren els M50 Jorge León i Ramón Manzano. L’atleta del Trideporte es penjà la medalla de plata gràcies a un temps de 2h38:17, mentre que el del Sant Josep Obrer fou cinquè amb 3h07:51. 

 

Resultats – II Trail des Barrancs 
Imatges – Menorca Illa de Trails, Paco Blasco/Ramón Manzano