Daniela García, SUBCAMPIONA IBEROAMERICANA a Alacant2022!

La mallorquina Daniela García aconseguí la medalla de plata al Campionat Iberoamericà celebrat aquest cap de setmana a Alacant, gràcies a una final magistral als 800 metres a la qual deixà el seu segon millor temps de sempre: 2:03.65. 

La tercera setmana del mes de maig ens deixà dos esdeveniments atlètics internacionals… i tots dos comptaren amb presència balear. Si fa pocs dies detallaven l’experiències i les fites dels joves Esteller i Castilla a la Gimnasiada ISF de Caen, a França, bastant més a prop, concretament a Alacant, tingué lloc el XIXè Campionat Iberoamericà, al qual la mallorquina Daniela García també aconseguí pujar al pòdium! 

El primer dia de competició a l’estadi de La Nucía, el cor se’ns encollí quan veiérem com Daniela queia poc abans del toc de campana a la segona semifinal. La mallorquina es reincorporà i completà la cursa resignada en 2:14.61. Foren minuts de mal gust fins que arribà la bona notícia de la requalificació: Daniela podria córrer la final de diumenge. 

Fou llavors quan es pogué veure una Daniela més cautelosa, evitant tensions innecessàries al capdavant de la cursa. La mallorquina del New Balance Team sapigué esperar el seu moment i a la segona contrarrecta començà a accelerar i a recuperar posicions: quan entrà a la recta final ja era segona! Els darrers 100 metres foren una cavalcada imparable cap a la medalla de plata, atès que l’uruguaiana Deborah Rodríguez ja resultà inaccessible campiona. La marca de 2:03.65 de García Tena resultà la seva segona millor marca, i confirmà el seu gran estat de forma actual. 

La plata de Daniela García és la vuitena d’un atleta balear als campionats iberoamericans. Obrí aquest honorífic llistat Benjamín González, bronze al relleu llarg a la primera edició de Barcelona el 1983, i hagueren de passar dues dècades per a la següent, que aconseguiria Catalina Oliver, també al relleu llarg, però de plata, a Huelva 2004. El segle XXI fou sense dubte més prolífic en aquest sentit i després de la plata d’Oliver arribaren la de Mar Sánchez a salt amb perxa a Ponce 2006, el flamant or de David Bustos (1.500) a San Fernando 2010, la plata de Marc Tur als exigents 20.000 metres marxa de Sao Paulo 2014, i finalment el doble bronze de Natalia Romero (800 i 4×400) a Trujillo 2018. Un doble bronze que s’ha convertit en plata gràcies a una altra corredora de 800 metres, si bé tot indica que Daniela García Tena, subcampiona iberoamericana en la seva segona internacionalitat absoluta amb #EspañaAtletismo i amb només 20 anys, encara pot sumar molts, molts més èxits. 

Sòria 
La ciutat de Sòria acollí aquest cap de setmana el Campionat d’Espanya autonomies de proves combinades, un esdeveniment nacional especial ja que només hi participen vuit seleccions. Enguany Balears es classificà, fet que ja era una fita important, però els nostres quatre representants demostraren que no anaven només a gaudir de l’experiència… 

Si bé és veritat que la nostra selecció finalitzà en vuitena posició, ho féu amb un acumulat, 20.158 punts, que estigué molt a prop de la resta d’autonomies participants: a només 28 punts del setè lloc i a 764 del bronze. A més a més, deixa molt bona lectura i projecció el fet que tres dels nostres quatre atletes fossin encara atletes Sub20. Les dues components femenines, Aina Mascaró i Mª Antònia Burguera, foren tretzena i dinovena respectivament, amb puntuacions de 4.275 i 3.702 punts. Mascaró (Siurell-Sa Sini) fou molt regular sobre les seves marques de referència i deixà valuosos 27.20 (-2.9) al 200. Quant a Burguera (CA Campos) també destacà al doble hectòmetre (27.46 +0.0) i prèviament ho féu a al+ada (1,54). 

El tàndem masculí el formaren el júnior Khalid El Manouchi (Amistat-NovomarHotel, novè Sub20 amb 4.957 punts) i David Abrines. El campió de Balears de l’Atletismo Albacete ilusionà amb la seva primera jornada, on aconseguí espectaculars marques personals a llargada (7,18 +1.1) i 400 (50.02), una volta a la pista que el féu descansar com a líder provisional. Aquesta posició de privilegi Abrines no la perdé en tot el diumenge i mantingué un nivell altíssim a la segona part del decatló, nivell que esclatà al disc: espectacular marca personal de 41,38 metres. Un 4:55.40 al 1.500 final li feren sumar 7.224 punts i el feren fregar la seva plusmarca balear de l’any passat. Un rècord que pot tornar a caure en qualsevol moment… i una participació que pot ser precedent d’una etapa daurada per les proves combinades al nostre atletisme. 

Entre dissabte i diumenge, també a Sòria, tingué lloc fora del campionat el Meeting ‘Memorial Diego Barranco’, del qual prengueren part els especialistes en tanques Yidiel Contreras i Sebastián Llodrà. L’atleta del Playas de Castellón avançà en la seva forma fins els 13.75 (-1.4) que registrà a les semifinals (després marcà 13.86 a la final). Llodrà (CA Santiago) també féu millor temps a les semifinals (14.72 per 14.95 de la ronda definitiva). Precisament a la mateixa Castella i Lleó, el seu company d’entrenaments Carlos Oses gaudia de la concentració del pla dirigit de Tanques al CAR de Lleó. L’atleta del Siurell-Sa Sini participà d’aquesta important activitat monitorització i seguiment entre alguns dels millors especialistes del país. 

I no gaire enfora, de fet a la mateixa comunitat autònoma, Burgos celebrà una nova edició de la Milla Urbana de Aranda de Duero, on participaren dues atletes balears molt de moda al mig fons nacional. Andrea Romero (JA Elche) es classificà sisena a la cursa èlite femenina amb un temps de 5:03, i fou la millor Sub23. Lucía Pinacchio (FC Barcelona) arribà aquesta vegada una mica més endarrerida, en 5:23, dotzena de la general i segona Sub23. 

Sta. Coloma 
Les darreres actuacions balears fora de les Illes del cap de setmana es concentraren a la localitat barcelonesa de Santa Coloma de Gramanet. Allà tingué lloc dissabte 21 el Control ‘Antonio Amorós’, on participaren el menorquí Toni Miquel Anglada (UA Colomenca, 15.83 als 110 m/tanques Sub20) i la mallorquina Caridad Jerez (FC Barcelona), qui aconseguí avançar una mica en el seu estat de forma amb 13.87 a les semifinals dels 100 m/tanques i amb 13.71 a la final. Diumenge, la mateixa localitat acollí el català per clubs màster, del qual prengueren part tres veteranes menorquines. Lita López defensà l’Avinent Manresa a llargada (4,35) i col·laborà del seu triomf final, mentre que Maria Bonafont (29.85 a 200, ventosos, i 1,33 a alçada) i Catalina Cardona (1:11.11 a 400) participaven del bronze de la Pratenc AA. 

 

Imatges – Delegació FAIB