Simonet i Llabrés obriren amb els seus triomfs el camp a través de 2022

Una nova temporada quedà inaugurada a la delegació de Mallorca amb la celebració del XXII Cross ‘Emilio De la Cámara’. La prova organitzada pel CA Fidípides tornà al calendari atlètic més de dos anys després de la seva darrera edició, el novembre del 2019, en un dematí ventós que no obstant això deixà evidència de la il·lusió de tota la comunitat atlètica pel nou curs. 

A categoria absoluta els guanyadors foren Guillem Simonet i Gemma Llabrés. El corredor de l’Amistat-NovomarHotel donà continuïtat al seu gran estat de forma actual, i després de ser tercer a s’È i de guanyar la Sant Silvestre d’inca aquest passat Nadal, aconseguí una contundent victòria al circuit de Sa Nova Cabana. Després de definir-se un cap de cursa amb quatre unitats. només Biel Forteza (CA Campos) aconseguí aguantar un primer canvi de ritme de Simonet, però abans del toc de campana de anaven tots dos en solitari, amb el palmesà camí del triomf. Simonet registrà 30:08, sobre els 9.000 metres de recorregut, amb Forteza segon en 30:41. La tercera posició fou pel millor Sub23, l’atleta del CA Montuïri Miquel Àngel Salom, qui lluità amb Joan Marín (Amistat) fins els darrers metres per la posició de bronze: 30:51 per 30:52. 

Anteriorment tingué lloc la prova reina femenina. Sobre 6.000 metres, la campiona de Balears 2021, Gemma Llabrés, continuà mostrant-se com la dominadora del camp a través. L’atleta del CA Palma compartí deixà la responsabilitat de la primera meitat de cursa a Bel Calero (Malift Mallorca Trail), però es mostrà superior als darrers quilòmetres. Llabrés sumà un nou èxit amb 21:29, pels 21:49 de Calero i els 22:42 d’Amanda Martín, també del Mallorca Trail, qui completà el pòdium. 

A la mateixa penúltima cursa dominà el M45 David Barrientos (Endurance SC, 19:56), qui ha demostrat també molt bona forma en aquest canvi de temporada, amb Alfonso Pagán (CA Montuïri, Sub20, 20:56) i Pablo Nicolau (CA Palma, Sub18, 21:15) com els altres triomfadors de la prova. Els millors veterans de la cursa de 4.000 metres foren Santos Martínez (Diana AC, 14:10) y Rosa Mª Córdoba (CA Montuïri, 14:26), amb Daniel Oliver (Siurell-Sa Sini, Sub16), Joana Mª Rigo (independent, Sub20) i Aina Alonso (Pegasus AC, Sub18) guanyadors a la resta de categories. 

Les proves de categories escolars, tot i la proximitat de les festes nadalenques i l’alerta sanitària actual, quedaren ben animades amb molts de joves esportistes de les distintes escoles atlètiques de l’illa, que ja preparen el seu insular programat per diumenge 23 (Cala Agulla, Capdepera). 

Sens dubte, un dels principals atractius d’aquesta primera prova federada fou comprovar els canvis de club que s’han gestat amb el canvi de temporada per part d’alguns atletes, alguns d’ells visibles en el quadre d’honor d’aquest cros ‘Emilio De la Cámara’. 

Elgóibar i València
L’atletisme balear també tingué representació a una prova de cros de la península, el tradicional LXXVIII Cross Internacional Juan Muguerza celebrat a Elgóibar, Guipúscoa. Allà participà una nombrosa representació del CE Total Team, de la qual l’actuació més destacada fou la de Miquel Fons, 15è a la cursa Sub18. A la prova absoluta femenina, la menorquina Marina Bagur estrenà la seva nova etapa al CA Ría Ferrol amb una excel·lent 25ª posició. 

Un altre front per l’atletisme balear a la península, en aquest cas sobre asfalt, foren els 10K Valencia Ibercaja, on destacà especialment José Luis García Pujadas. El mallorquí del Surco Lucena CD aconseguí finalment el seu gran objectiu de rompre la barrera dels 30 minuts amb una formidable carrera que tancà en 29:54. Tota una fita pel corredor binissalemer que no fou l’única marca personal que aconseguiren els illencs participants a la ciutat del Túria. També aconseguiren excel·lents registres Jaume Garcias (31:39), Martín Cuart (31:47) i Mario Cano (32:31), tots ells de l’Amistat-NovomarHotel; Pere Castell (32:50) i Pablo Campillo (32:56), ambdós de l’Atletisme Inca, com Sebastiana Llabrés, qui des de la 42ª posició de la general registrà formidables 36:22. 

 

Resultats – XXII Cross ‘Emilio De la Cámara’ 
Resum gràfic (Dani Espada) – XXII Cross ‘Emilio De la Cámara’ 
10K Valencia Ibercaja