Mallorca i Menorca es repartiren les dosis populars de la tercera setmana d’agost

La tercera setmana d’agost donà continuïtat al circuit popular d’estiu, especialment present a les illes de Menorca i Mallorca, gràcies a les nombroses festes populars que tenen lloc a molts de municipis de les Illes i a la possibilitat de poder reprendre la celeberació de les curses amb normalitat en alguns casos després de tres anys. 

El cap de setmana del 19 al 21 d’agost ja deixà dues proves divendres capvespre. D’una banda, la 23ª Lliga de Curses d’Estiu per a Tothom es reactivà amb la Cursa ‘Festes de Sant Bartomeu’, a Ferreries. Aquí els guanyadors absoluts foren Nil Riudavets i Maria Pallicer. El triatleta paralímpic de l’Artiem SC compartí protagonisme (i temps de classificació) amb Joan Solé, 9:05, però es quedà amb el lloc més alt d’un pòdium que completà Nil Cubas (Cecome Sant Lluís) amb 9:19. Quant a Pallicer, la inamovible Maria Pallicer sumà un nou triomf, aquesta vegada com a amfitriona, gràcies a un temps de 9:57 i des de l’onzena posició de la general. Laia Riudavets (10:28) i Tònia Pons (10:50) completaren el pòdium femení. 

La mateixa tarda de divendres tingué lloc a Mallorca una de les curses més antigues del seu calendari popular, la de Sant Agustí, al municipi de Felanitx. A un esdeveniment molt ben ambientat, a la prova principal de 6,2 quilòmetres els millors foren Guillem Duran i Joana mª Rigo. Preparador i deixebla, sumaren nous èxits per l’entitat Mou-te Running Club, amb temps respectius de 21:04 i 24:40. El pòdium masculí el completaren Miquel Muntaner i Alex J. Durán, i el femení, Aina Lozano i Bel Duran. Els millors a la prova de 3,1 quilòmetres foren Joan Manel Barceló i Gemma Galceván. 

Ja dissabte 20, dues proves més completaren el calendari del cap de setmana, ambdues celebrades a Mallorca. Una mica abans conclogué la VI Cursa Galatzó, a la urbanització homònima de Santa Ponça, a Calvià. Tres anys després, la participació quedà ressentida i s’acostà als 70 atletes, d’entre els quals els millors foren els veterans Andrés Calderón (+QTrail) i Susana Fernández (Playas de Castellón), amb temps respectius de 36:47 i 41:22. Jaime Antolín i Philippe Pinson, en homes, i Maica Rodríguez i Paola A. Tayupanta, en dones, completaren els pòdiums absoluts a la prova de 10 quilòmetres. Quant a la de 5, es feren amb el triomf Ángel Salas (ADA Calvià, 17:54) i la Sub18 Ariana Robles (CA Torrent, 19:37). 

Pocs minuts després, però al nord de l’illa, tindria lloc la reedició de la nocturna ‘Ronda Murades’, a Alcúdia. En aquesta divuitena edició, la prova principal comptà amb quasi 180 participants i aquí els dominis foren contrastats en forma. En categoria masculina, el protagonisme quedà repartit entre els companys Andreu Marimón i Lucas Mola, qui dominaren amb mà de ferro les cinc voltes a la murada de Pollentia, si bé el triomf quedà definit, tot i que sense cap tipus de disputa, per l’atleta del VIVA Es Raiguer amb 23:04, un segon menys que el corredor de l’ADA Calvià. Tercer fou Adrián Miralles, del Joan Comes Sa Pobla, amb 23:48. Quant a Font, el seu triomf sí que fou més en solitari. L’esportista del CA Montuïri liderà la categoria femenina des del primer moment i sumà la seva segona victòria a la prova (després de la de 2017) amb un temps de 28:14, pels 28:49 de Margarita Llobera (Joan Comes Sa Pobla) i els 29:36 de la Sub20 Marta Obrador (Atletisme Porreres. 

Si bé ja dins de la següent setmana, les festes continuaren i els dies 22 i 23 deixaren dues noves curses populars, també repartides entre les dues illes majors del nostre arxipèlag. Dilluns tingué lloc un nou episodi de la lliga menorquina, en aquesta ocasió la Cursa ‘Festes de Sant Lluís’, al municipi homònim, la qual tingué com a guanyadors absoluts a Fernando Serrano i, com no, a Maria Pallicer. El guanyador masculí s’imposà a Joan Solé, 10:43 per 10:52, i encapçalà un pòdium que completà Antonio Godoy (Pratenc AA) amb 11:10. Quant a Pallicer, la inaccessible veterana sumà un èxit més a la seva autoritària i immaculada targeta de resultats d’aquest estiu. Aquesta vegada amb 11:46 i des de la novena posició de la general, la ferrerienca liderà un pòdium completat pel Maria Ureña (12:25) i Maria Fiol (Menorca Trail Es Castell, 12:48). La prova de Sant Lluís reuní a quasi 300 participants de totes les edats. 

Finalment, i com és tradició el dia previ a Sant Bartomeu, tingué lloc al sud de Mallorca la cursa a peu de la Colònia de Sant Jordi a Ses Salines. 5,9 quilòmetres en línia que en aquesta XXIXª edició comptaren amb un pòdium de primeríssim nivell. Des del tret de sortida al Carrer Dofí, els equatorians Gabriel Terán (guanyador a l’anada del poble al litoral 17 dies abans) i Armando Matute mostraren una forta convicció de provar el seu estat de forma sense reserves de cap tipus. Amb ells avançà els primer tram de prova el barcelonès Josep Díaz, i al grup perseguidor, els primers atletes locals. Superat el segon quilòmetre de recorregut, la parella de triatletes sudamericans es mostrà intractable i es desféu del català Díaz, però especialment fort en aquesta ocasió es mostrà Matute, qui avançà cap a la meta a Ses Salines a un ritme inèdit que li atorgà la victòria en espectaculars 18:44, millor temps dels darrers 15 anys i oficiós rècord de la prova de manera ben folgada. Terán (19:19) i Díaz (19:25), completaren un pòdium que davallà íntegrament el millor temps de la prova d’ençà es tenen dades (2006). En quarta posició, com a millor mallorquí, creuà la meta Mario Cano (Amistat-NovomarHotel), amb 19:32, i encara Jaume Bauzá (CA Campos), cinquè amb 19:38, tots dos completaren el millor top-5 de la història de la prova. I quelcom semblant succeí a categoria femenina, ja que les també triatletes internacionals per Equador Elizabeth Bravo i Paula Jara oferiren una dominància i uns temps igualment inèdits. Si el 2018, una poderosa Xisca Tous deixà el millor temps dels darrers anys amb imponents 22:05, enguany Bravo s’imposà amb 41 segons menys: 21:24! La seva companya Jara, guanyadora a l’anada de principis de mes, fou aquesta vegada segona amb 22:27, mentre que en tercera posició repetí honors Marga Adrover (CA Campos), amb 23.57. 

Tot i celebrar-se en dimarts, la cursa salinera registrà quasi 240 participants, una dada que sumada a la resta de classificacions d’aquest dies dona una clara evidència de l’èxit de l’atletisme popular dins de les festes estivals. 

 

Resultats – Cursa ‘Festes de Sant Bartomeu’ 2022 (Ferreries, 19-Ago) 
Resultats – XLII Cursa popular de Sant Agustí (Felanitx, 19-Ago) 
Resultats – VI Cursa popular Galatzó (Calvià, 20-Ago) 
Resultats – XVIII Cursa nocturna ‘Ronda Murades’ (Alcúdia, 20-Ago) 
Resultats – Cursa ‘Festes de Sant Lluís’ 2022 (Sant Lluís, 22-Ago) 
Resultats – XXIX Cursa a peu de la Colònia de Sant Jordi a Ses Salines (Ses Salines, 23-Ago) 
Imatges – Gemma Andreu (Menorcainfo.com), FotoBOC, MultiCalvià Esports, Elitechip, Dani Espada