Els homes de l’Alaior Esport fan història al CTEIB i les dones del Siurell-Sa Sini tornen a la glòria hivernal

La matinal de dissabte 22 al CTEIB fou una jornada d’atletisme pel record, gràcies a la celebració d’un memorable XXXVIIIè Campionat de Balears perClubs en pista d’hivern que deixà emocionants actuacions col·lectives i la coronació de nous campions autonòmics amb els homes de l’Alaior Esport i les dones del Siurell-Sa Sini. 

Prèviament a les intensitats del campionat es realitzà un control de relleu 4×60, per la consecució de marques classificatòries pel balear individual del 5 de febrer, prova a la qual aconseguiren els millors registres el CA Palma masculí (27.74) i l’Atletisme Porreres femení (31.84). 

A continuació es disputaren les proves del programa del campionat, iniciat com habitualment pels 5.000 metres marxa que ja deixaren algunes dades: l’autoritat del M50 Alex Flórez (23:06.12, mínima nacional) amb el seu nou club, l’Amistat-NovomarHotel, i els primers set punts dels homes de l’Alaior, que arribaven al campionat amb més intencions que mai de fer-se amb el títol. Entre les dones s’imposà la Sub16 del Sa Raval Alba García (29:14.35), també amb mínima nacional. La doble participació del club eivissenc al campionat suposà el retorn d’un equip pitiús a l’esdeveniment després de dotze anys. 

Entre els homes, els ‘siurells’ registraren les altres dues mínimes nacionals de la categoria amb imponents victòries (Carlos Oses, 8.07 +0.0 als 60 m/tanques, i el Sub20 Marc Escandell, 6.96 +0.0 als llisos), a més a més de la seva combativitat i regularitat habituals. Però aquesta vegada semblava insuficient davant del potencial del reforçat Alaior: Xavi Cubas (1:59.64 als 800), Albert Forteza (13,87 -1.0 a triple salt), Adrián Calvo (9:08.27 als 3.000 metres)… victòries parcials que juntament amb altres segons llocs (i només un tercer, al 60) deixaren al club menorquí amb un avantatge de nou punts a l’equador del campionat. 

I lluny de fer-se emocionant, l’autoritat imperial de l’Alaior continuà a la segona part de la jornada amb els catalans Biel Mayans (22.64 +0.0 als 200), Jan Termens (6,68 +1.2 a llargada), Jonatan Gilabert (11,72 a pes)… i novament el Sub23 Calvo (4:14.85 als 1.500), tot un cúmul de victòries que feren irreversible la condició de màxim favorit del club menorquí, que fins i tot, ja gaudí d’avantatge suficient a falta de dues proves. El relleu 4×60 final serví per a mantenir ben alt l’honor de qui ha estat campió les anteriors set edicions, el Siurell-Sa Sini, amb excel·lents 26.53 pels 26.79 de l’Alaior… però no per a maquillar la contundència del resultat final. 

Els homes dirigits per Rafel Quintana alçaren el títol, el primer per clubs per a una entitat menorquina en la història del nostre atletisme en pista, gràcies a una suma final de 105 punts, 22 més que el Siurell-Sa Sini (83) i 32 més que l’Amistat-NovomarHotel (73), que repetí el bronze del passat desembre amb bons senyals de consolidació entre els millors. 

Siurellines 
Quant al campionat femení, després de la prova de marxa, la situació anà reconduint-se cap a una lluita oberta entre les defensores del títol (Speed Club) i les altres ocupants dels darrers pòdiums (Siurell i Diana), a més a més de l’emergent plantilla del Pegasus. Però les victòries quasi simultànies de les Sub20 Olaya Álvaro (3,30 a perxa, recuperant les seves millors impressions) i Aina Mascaró (9.26 +0.0 als 60 m/tanques) donaren una important empenta a les ‘siurellines’. Laura Radó (2:18.68 a 800) mantenia l’honor de les campiones i Amelia Weeks (10,91 -1.3 a triple salt) exalçava el posicionament del Pegasus, però amb els 60 metres arribà un dels moments clau del campionat: la sortida en fals de Núria Muntaner (Speed) eliminà les possibilitats de revàlida, al temps que Ivana Peralta (7.84 +0.0), amb la jove Weeks ben aferrada (també 7.84) reduïen la lluita a dos candidats. Aquest vibrant doble 7.84 suposà mínima nacional tant per la Sub18 del Siurell com per la Sub16 del Pegasus, que en el cas de la segona, a més a més, la deixa a només una centèssima de la millor marca balear de la categoria. 

L’avantatge de 4 punts que les atletes de verd gaudien a la meitat del campionat es reforçà a la segona part, quan signaren una imponent targeta de tres victòries (novament Mascaró -1,56 a alçada- i Peralta -25.49 a 200-, a més a més del relleu en 30.44) i quatre segons llocs. La superioritat final del Siurell fou incontestable i al mateix temps, les dones del Pegasus quedaren feliçment en solitari: lluny del títol… però consolidant tot un subcampionat absolut en la seva segona temporada de vida. El bronze sí que arribà al relleu final ben disputat, amb Speed, Sant Lluís i Diana en només un punt. El Speed havia recuperat opcions, almanco de pujar al pòdium, gràcies al formidable bot que la Sub18 Muntaner realitzà al salt de llargada: 5,72 metres que foren marca personal, mínima nacional (i millor marca de l’any), així com millor marca balear Sub18 a l’aire lliure (millorant els 5,70 de Marina Garcia que dataven de l’any 2000!). A la prova final, les baixes del Speed i la bona tècnica del Diana (30.68) donaren el tercer bronze consecutiu a les atletes de la deessa. 

A més a més de les ja esmentades, la competició de dissabte al CTEIB deixà altres marques de relleu, com els 10,41 de la Sub20 Marta Ortega (Pegasus) al llançament de pes, els 48.85 del també Sub20 Miquel Àngel Esteller (Diana) als 400 metres, els 14,31 (-1.4) de Jordi Rosselló (Atletismo Albacete) a llargada (en una de les excepcionals actuacions de control que es realitzaren), els 4,30 metres que superà el català Bernat Tarrago (Alaior) a perxa, o els 10:12.66 del M55 Santos Martínez (Diana) als 3.000 metres. 

I la història dels homes de l’Alaior. I el retorn a la glòria de les dones del Siurell, un club que ha aconseguit almanco un dels dos títols… des del 2007 (2003 si tenim en compte l’etapa com a Standingpalma.com). I més moments històrics que segur es viuràn també a la pròxima edició estival d’un dels campionats més emocionants del nostre calendari. 

 

Resultats 
Resum gràfic (Dani Espada) 
Atletismo Balear