Castilla i Peralta, campions d’Espanya Sub18 a València!

L’expedició balear participant al XLIV Cpat. Espanya Sub18 en pista coberta obtingué un formidable balanç de tres medalles i quatre posicions de finalista més, amb una representació final d’onze atletes, d’entre els quals destacaren Daniel Castilla i Ivana Peralta, flamants campions d’Espanya. 

L’actuació del jove del Playas de Castellón fou excelsa, amb una competició als 60 m/tanques impecable. Dissabte dematí marcà el millor temps de la ronda amb 7.93, ja a només dues centèssimes de la seva plusmarca balear… una plusmarca que caigué a les semifinals de la tarda: 7.81 i màxim candidat a l’or d’una estona després. La final de Castilla fou digna d’emmarcar, perfecta en el moment perfecte: 7.73 que arrodonia un dia memorable en la seva consagració com a promesa de l’atletisme. Millor marca Sub18 de sempre, naturalment, però a més a més, igualava la segona marca nacional de tots els temps… i es situava líder mundial de l’any i desè de tots els temps a nivell global! 

La tarda de dissabte deixà més bones notícies gràcies a la velocitat, sector en formidable salut al nostre atletisme especialment en categoria femenina. Dissabte es pogué donar fe d’aquest fet des dels 60 fins els 400 metres. A la prova més curta, Ivana Peralta i Núria Muntaner progressaren fins a la final. L’atleta del Siurell-Sa Sini igualà la seva marca persona, plusmarca balear, a la primera ronda, amb 7.69, i marcà novament el quart millor temps de la ronda a les semifinals, aquí amb 7.71. Quant a la jove del Speed Club, començà amb 7.75 i progressà fins els 7.70 a les semifinals, marca personal. Malauradament, Muntaner caigué lesionada i es veié obligada a renunciar a la final del salt de llargada de diumenge i a participar testimonialment a la cursa definitiva, on fou vuitena sense poder córrer i emotivament ovacionada pel seu compromís competitiu. A la mateixa final, Peralta es classificà en cinquena posició amb 7.75, però l’atleta del Siurell no havia dit la darrera paraula… 

El mateix dissabte, la deixable de Juan Antonio Oses havia d’ahver afrontat la seva competició als 200 metres, on mostrà fins i tot millor rendiment que als 60: controlà la primera ronda amb 25.29, i desplegà el seu potencial a les semifinals fins els 24.78, millor temps de la ronda. Però diumenge, Peralta encara anà més enllà, mostrant-se inspiradíssima al doble hectòmetre, inaccessible per la resta de competidores, i guanyant la final A duent la seva marca personal… fins els 24.45! A només 5 centèssimes del rècord dels campionats d’Esperança Cladera, també millor marca balear.  A la mateixa prova, la seva companya Hayat Abdeselam realitzà també una competició pel record. Al seu primer campionat d’Espanya individual, la jove del Siurell es consolidà com altra jove promesa de l’atletisme balear: registrà la seva marca personal a primera ronda, 25.50, es classificà per la final amb 25.59, i a la cursa B de diumenge, es confirmà com a setena d’Espanya amb 25.62. 

La tercera medalla balear també arribà a la velocitat femenina, en aquest cas als 400 metres. Aquí participà la dupla del Diana AC formada per Alba Serrano i Lucía García, or i plata a l’absolut de Can Misses d’aquest febrer. Mentre que Serrano aconseguí passar a la final amb marca personal de 57.23, García quedà a semifinals amb 58.60. Diumenge, qui marcà el tercer millor temps de la ronda confirmà la seva condició i en una cursa valenta en el decisiu moment d’agafar corda, es situà tercera… posició que no amollà en tota la segona volta: 57.47 i medalla de bronze nacional al seu primer any a la categoria. 

La posició de finalista que manca esmentar és la de Júlia Peña, setena als 3.000 metres. L’atleta del Joan Capó Felanitx, també al seu primer any a la categoria, corregué intel·ligentment la prova de les quinze voltes, i obtingué el premi afegit de marca personal amb 10:24.67, que mostra el seu gran estat de forma i que pot aconseguir una interessant projecció a l’aire lliure. 

La resta de l’expedició balear la conformaren les atletes Ariana Robles (CA Torrent) i Magüi Calvo (Pegasus AC), semifinalistes als 800 metres amb 2:21.66 i 2:21.76 respectivament (15è i 16è temps), i Aina Alonso, també del Pegasus, semifinalista als 1.500 amb 5:05.11, 28è temps. El saltador del Claudia Troppa SC Martí Cerdá superà el llistó sobre 1,81 metres, resultat que li atorgà l’onzena posició. 

No competiren finalment a València els atletes del CA Pitiús Mauro García-Vallés, inicialment inscrit als 800 metres, ni Mark Roper, qui la setmana anterior al campionat es quedà a les portes de la mínima nacional i amb la vintena marca de l’any, amb marca personal de prodigiosos 8:58.52, precisament aconseguits a València. En cap cas no pot quedar dubte que els èxits que ens brinda la nostra generació de joves continuarà a l’aire lliure. 

 

MiguelezTeam (RFEA), CA Siurell-Sa Sini, Diana AC