Marina Bagur i José Luis García recuperen els seus trons del cros balear a Inca

Es Serral de Ses Monges d’Inca acollí aquest diumenge 13 el LIXè Campionat Balears de Cros, un esdeveniment que tornà al mateix circuit dos anys després amb una edició millorada tant en el plànol organitzatiu com en el competitiu. Fou un dematí ben engrescador que al seu terme coronà com a nous campions autonòmics a Marina Bagur i José Luis García Pujadas. 

La categoria reina repartí els seus títols sobre curses de 10.000 metres, i a la prova femenina, Bagur (CA Ría Ferrol), fou l’única que gosà mostrar oposició a la hispano-veneçolana Joselyn D. Brea, duatleta campiona del món el 2021 que corr per Galícia de les files de l’ADA Calvià, que si bé no optava al títol individual, sí que podia sumar bon resultat pel campionat per clubs. Mentre que per darrere la veterana Rosa Mª Córdoba (CA Montuïri) semblava l’única valenta en la persecució del cap de cursa, a continuació es conformava un grupet en lluita pel bronze individual i les possibles claus pel títol col·lectiu: Francisca De Villalonga i l’ex campiona d’Europa Nuria Fernández (també fora de concurs), per l’ADA Calvià, Karina Gómez i Asmaa Zammou pel CA Montuïri, Gabriela Alemany, Isabella Orellana… Bagur sostingué el pols amb Brea fins l’entrada al vuitè quilòmetre, a volta i mitja del final. L’atleta de l’ADA Calvià s’imposà finalment amb un temps de 34:22 sobre els 10 quilòmetres de recorregut, pels 34:39 de la menorquina, qui dos anys després aconseguí repetir fita al mateix circuit. Córdoba completà la seva actuació per una digníssima plata (35:50), amb Fernández cuarta (36:33) i De Villalonga completant el pòdium balear amb 36:52. Tot i disposar les seves tres millors atletes entre les cinc primeres, l’ADA Calvià no aconseguí el títol per clubs, per la compacta actuació del CA Montuïri, liderada per Córdoba i completada per Gómez (6ª), Zammou (9ª) i Ramis (10ª). Cinquè títol consecucitu per les dones dirigides per Esteve Barceló, aquest dematí com a notable locutor. 

Quant a la cursa masculina, també oferí bon espectacle gràcies al bon ritme inicial… i a la “moderació” de l’ADA Calvià. Els dies previs al campionat resultava inevitable recordar la gesta que l’ADA Calvià, exhibició inclosa, signà a es Serral de Ses Monges amb la desfilada autoritària que protagonitzaren Hicham Sigueni, Abdelaziz Merzougui, José España i Said Mechaal. Enguany només repetiria España, i d’altra banda, sí que hi prendria part José Luis García Pujadas (Surco Lucena CD), valor local llavors lesionat. La primera volta resultà un acte de neteja d’aspirants a càrrec de Miguel Ángel Fidalgo (ADA Calvià), qui trencà la cursa d’inici amb un fort ritme que només seguiren… España i García Pujadas. El triatleta no trobà forces per a sostenir el ritme, i quedà despenjat, mentre que per davant, España assumia la responsabilitat i quedava en solitari mostrant-se superior a García Pujadas. Per darrere, la terna conformada per Carlos Oliver (CM Mallorca), Miquel Àngel Capó (CA Joan Comes Sa Pobla) i el Sub23 Adrià Ceballos (FC Barcelona), anava guanyant places i superant víctimes del ritme inicial: primer Guillem Duran, després l’esmentat Fidalgo… Fou a la quarta volta quan Oliver avançà i apostà fort pel subcampionat, de forma consistent i inaccessible per Capó i Ceballos. La cursa es resolgué amb la victòria d’España en 28:55, pels 29:11 de García Pujadas, qui aconseguí irrefutablement el seu tercer títol absolut de cros (Es Mercadal 2018 i Eivissa 2019 foren els precedents). Mig minut després, Oliver confirmà el seu gran estat de forma amb la plata absoluta (29:44), mentre Capó aconseguia un combatiu bronze (29:47) per davant del “novell” Ceballos (29:53), campió Sub23. En el cas dels homes, la victòria d’España sí que facilità el títol col·lectiu de l’ADA Calvià, que ja enllaça tres, mentre que l’Amistat-NovomarHotel fou subcampió amb l’amfitrió VIVA Es Raiguer tercer. 

Just abans de les curses absolutes fou el torn de les Sub14, sobre 2.500 metres. La prova femenina oferí un duel entre la campiona de Mallorca, Maria Servera (Claudia Troppa SC) i les atletes del CA Pitiús, però la mallorquina aconseguí resistir i anà despenjant les seves rivals pitiüses amb el pas dels metres. El seu títol quedà acompanyat per la plata de Malory A. Medel i pel bronze de Maria Cabello, ambdues del CA Pitiús, qui es féu amb el títol per clubs. Quant a la cursa masculina, el dominador del circuit mallorquí, el Sub14 de primer any Joao V. Puigrós (CE Total Team) es trobà aquesta vegada amb un inspirat Geray Mota: el jove del Diana aconseguí superar la poderosa ambició de Puigrós, i s’alçà amb el títol de campió, a més a més de liderar l’èxit col·lectiu pel club de la deessa. 

El potencial del club palmesà ja es pogué veure prèviament a la categoria Sub16. A la prova femenina (3.000 metres) les nines dirigides per Alberto Riero coparen el pòdium de forma imponent, encapçalat per Sandra Vadell (11:15) i flanquejada la campiona per les seves companyes Laura Martorell (11:25) i Júlia Arndt (11:28), ambdues de primer any. La seva victòria per equips fou inapel·lable. Entre els nins, la dominància del campió col·lectiu no fou tanta… però sí similar. En aquest cas foren els dos primers llocs, amb els germans Víctor (15:41) i Jorge Vizcaíno (15:43), com el CA Montuïri tingué en la seva mà el seu primer títol del dematí. El pòdium individual el completà Daniel Oliver, del Siurell-Sa Sini (15:49), després d’ajustadíssima lluita final amb Orion Rennicke (VIVA Es Raiguer). 

La mateixa cursa Sub16 masculina (sobre 4.500 metres) repartí els títols Sub18 i Sub20 femenins. Aquesta vegada arribà primer la campiona més jove, Júlia Peña. L’atleta del Joan Capó Felanitx obtingué amb autoritat un nou títol amb 16:10, després de gaudir de segons d’avantatge ja abans de completar el primer quilòmetre. Quant a la categoria Sub20, la campiona fou Joana Mª Rigo, atleta independent que al seu primer any en la categoria aconseguí… el seu cinquè tìtol consecutiu a la modalitat! Com a conjunt, les millors foren les joves del VIVA Es Raiguer local. 

La primera cursa pertanyent al programa del campionat fou la Sub18 i Sub20 masculina, sobre 6.000 metres. Mentre que el primer dels tres girs no definí cap pista entre els principals aspirants, al toc de campana ja només era el Sub18 del CA Pitiús, Mark Roper, qui era capaç de seguir el ritme dels ‘sisus’ Pablo Gallego (Siurell-Sa Sini) i Chaker Zaryouh (Atletisme Porreres), principals aspirants al títol Sub20. A la tercera volta Gallego es mostrà més fort i creuà la meta per davant de Zaryouh, 19:02 per 19:12, pels 19:23 del prometedor Roper, campió Sub18 amb 19:23. En aquesta cursa fou el Siurell-Sa Sini qui s’alçà amb el títol de campió autonòmic. 

Fou abans de la cursa júnior masculina quan es celebraren sis proves de promoció, corresponents a les categories base Sub12, Sub10 i Sub8, les quals quedaren més animades que mai gràcies a l’aportació d’atletes que algunes entitats de fora de Mallorca sumaren. Es Serral de Ses Monges tornà a oferir l’espectacle del millor cros balear en un dematí de més de 4 hores de pur atletisme. 

 

Resultats 
Mónica Adrover (Diana AC/Facebook), Ponç Bover (Facebook), Dani Espada