Els 3 Días Trail Ibiza es consoliden com a referent dins del calendari nacional

Aquest darrer cap de setmana de novembre tingué lloc un dels esdeveniments referents no sols a nivell autonòmic sinó també nacional en el sector de trail. Els 3 Días Trail Ibiza, una prova de calendari nacional, es convertí un any més en una festa de l’atletisme immers en la natura mediterrània, que la pitiüsa major, de la mà de l’organització de Trideporte, celebrà aquesta vegada amb més de 350 atletes participants a les tres jornades de competició. Durant la completa oferta de modalitats de la segona jornada de dissabte, la distànca més gran, l’ultra de 87 quilómetres, coronà Javier Junco i Maria Mayans com a nous campions de Balears de l’especialitat. 

Ja divendres 26, amb la primera cursa de 10 quilómetres en format nocturn, els carrers i paratges propers al nucli urbà d’Eivissa celebraren la primera etapa de 10 quilòmetres, amb quasi 350 participants. D’entre tots ells, els atletes del Wild Trail Project Nike, Yoel De Paz i Júlia Font, donaren una primera idea de com de forts i animats arribaven al gran esdeveniment. Ells dos foren els primers guanyadors del cap de setmana, amb temps respectius de 41:02 i 48:21. El pòdium masculí el completaren William Aveiro (Ibiza Trail) i Mario Weiss (Riverside Moedling), mentre que el femení el completaren Celine Gallardo i Aroa Sío (Trideporte). 

Dissabte 27, els quasi 300 atletes es repartiren a les quatre distàncies programades en el plat principal dels 3 Días Trail Ibiza. Als 10 quilòmetres, els millors foren el català Oriol Ferré (CE Penedés) i novament Júlia Font, amb temps respectius de 46:10 i 51:20. Sobre els 21 quilòmetres de la mitja marató, la distància més concorreguda del dia amb més de 170 classificats, Yoel De Paz s’apuntà el seu segon triomf del cap de setmana amb 1h31:19, mentre que la millor fèmina fou la seva companya d’equip Mireia Pons, amb 1h42:21. A la marató s’imposaren el local William Aveiro, amb 4h18:16, i anotant-se el seu segon triomf en menys de 24 hores, Aroa Sío, amb 4h39:48 des de la vuitena posició de la general. 

Finalment, la jornada la completaren 98 valents que prengueren part dels 878 quilòmetres de l’ultra trail. Aquí els millors foren Javier Ferrer, del Trideporte, i Judit Franch. Ferrer registrà 8h16:16, després d’una primera meitat compartida amb Donatello Rota (Team Kailas) i d’agafar més de 6 minuts d’avantatge, al darrer tram la diferència es neutralitzà i tots dos registraren el mateix temps per a compartir l’entrada a l’arc de meta. Quant a Franch, catalana del WTP Nike, resolgué al seu favor un emocionant duel amb la basca Leire Martínez (HG Ami Sport), el qual oferí atractives alternatives durant tota la prova: a les tres primeres hores era superior la catalana (amb fins 3 minuts de marge), al tram central Martínez recuperava i es distanciava més de 5 minuts… però al darrer tram Franch es reposà i en un darrer quilòmetre vibrant aconseguí els 12 segons d’avantatge decisius: 9h39:27 per 9h39:39. 

Aquesta prova celebrà també el III Campionat de Balears d’Ultra Trail, corona aconseguida enguany per Javier Junco i Maria Mayans. Ambdós de les files del Trideporte organitzador, Junco fou setzè de la general (tretzè masculí) amb un temps de 10h27:43; mentre que Mayans fou novena d’entre les fèmines amb un temps de 13h34:06. Succeïren amb el seu triomf regional a Tòfol Castanyer i Aitana Garrido, campions balears un any abans. 

La prova de 10 quilòmetres de diumenge 28 resultà un fi de festa ben gaudit, on els ocupants del pòdium consolidaren la seva hegemonia i el seu gran estat de forma. El jove canari Yoel De Paz sumà el seu triplet particular amb un temps de 44:43, precedint tal com succeí divendres a William Aveiro (46:13), amb Oriol Ferré tercer. La guanyadora femenina fou Júlia Font, qui també completà la seva sèrie triomfal de tres dies, aquesta vegada amb 54:22. Sió (segona) i Gallardo (tercera), s’intercanviaren les posicions de divendres. 

Amb els resultats dels tres dies es conformaren les classificacions finals de les tres jornades, en les distintes modalitats segons la distància realitzada dissabte. Així, els guanyadors sobre 10 quilòmetres foren Oriol Ferré i Júlia Font, sobre mitja marató, Yoel De Paz i Irati Matas, sobre la marató, William Aveiro i Aroa Sío, i sobre l’ultradistància, Mario Weiss i Leire Martínez. Els guanyadors a la categoria d’equips, que disputaven la segona jornada sobre marato, foren Cati Vives i Ramón Manzano. 

Un nou èxit d’organització i participació per Trideporte i les entitats col·laboradores d’un esdeveniment tan magnífic, i una nova consolidació de l’illa d’Eivissa com a paradís del trail, no sols a nivell regional i nacional, sinó també internacional. 

 

Resultats – III Cpat. Balears de Trail d’Ultra Distància 
Resultats generals 
Trail Ibiza, Elitechip